Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Josei: betekenisvolle verhalen voor vrouwen

Josei: anime voor volwassen vrouwen

We zijn over de helft van de blogreeks over de demografieën die in anime en manga gebruikelijk zijn. In totaal zijn er zeven, dus er volgt hierna nog drie blogs. Deze keer vertel ik over de demografie ‘josei’. Wil je weten wat dit is? Lees dan verder!

Tot nu toe heb ik het gehad over anime voor jongens en volwassen mannen. Daarnaast heb ik het ook gehad over shoujo – oftewel, anime en manga voor meisjes. Dan moet er ook een soort anime zijn, die geschikt is voor volwassen vrouwen. En voila: dat is josei!

De term josei (女性) betekend letterlijk ‘vrouw’. Als je deze term bij een manga of anime ziet staan, dan weet je dat deze bedoeld is voor volwassen vrouwen. Romantiek en drama zijn veelvoorkomende josei-genres. Het grote verschil met shoujo is, dat de verhalen realistischer zijn. Geen dromerige romances, maar serieuze affaires waarbij seks meer aanwezig is. Ook moeilijke onderwerpen zoals verkrachting en drugsgebruik kunnen voorkomen.

Josei hadden een vulgair imago

Josei manga ontstonden in de ‘manga boom’ in de jaren 80 van de vorige eeuw. De vrouwen die in de jaren 50 en 60 opgroeiden met manga, verlangden naar manga voor volwassen vrouwen. ‘Ladies Comics’ of ‘Redikomi’ zijn termen die destijds ook werden gebruikt. Door de seksuele inhoud van ‘Ladies Comics’, hing er een vulgair imago aan. Om dat beeld weg te werken, ging men het woord ‘josei’ gebruiken.

Een aantal voorbeelden van josei anime zijn:

  • Hakkenden: Eight Dogs of the East
  • Karneval
  • Chihayafuru
  • Honey and Clover
  • Nodame Cantabile

Het is soms lastig om shoujo van josei te onderscheiden, omdat er veel gelijkenissen zijn. Josei kan óók vrolijk en schattig zijn, inclusief vrolijke tekenstijlen.

Ik heb mijn overzicht van anime reviews bekeken, en nu moet ik concluderen dat er geen enkele josei tussen zit. Dus nu ben ik wel benieuwd naar jou!

Welke josei manga of anime raad jij aan voor mij om naar te kijken? Deel het in de reacties!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: