Kodomo-muke: anime voor kinderen
Is anime alleen voor kinderen? Nee, absoluut niet. Het medium is ontzettend veelzijdig. Schattige karakterdesigns kunnen makkelijk voorkomen in een horror anime die je gewoon niet aan jouw kinderen wilt tonen. Gelukkig bestaan er meer dan genoeg anime voor de kleinsten onder ons. De Japanse term is ‘kodomomuke’. Lees verder voor meer uitleg!
Als je anime kijkt of manga leest en informatie opzoekt over de titel, dan kom je tal van vreemde woorden tegen. Ook als je mijn blog leest, kom je deze termen ook regelmatig tegen. In de Anime School rubriek wil ik al deze terminologieën eens uitleggen. Momenteel geef ik aandacht aan de demografieën waarvoor anime en manga bedoelt is. Shounen, shoujo, seinen en josei heb ik al gehad. In dit deel van deze blogreeks behandel ik ‘kodomo-muke’ (子供向け).
De definitie is simpel:
Anime en manga bedoelt voor kinderen tot 10 jaar.
Kodomo-muke
De eerste anime was een ‘kodomo-muke’
De geschiedenis van anime voor kinderen reikt terug tot aan het begin van het ontstaan van het medium. Kodomo manga werden voor het eerst gepubliceerd in de 19e eeuw in tijdschriften. Meestal waren het korte manga met ongeveer 15 pagina’s. De eerste anime Astro Boy van Osamu Tezuka was een serie gericht op jonge kinderen: kodomo anime.
Vaak bevat kodomo genres zoals komedie, avontuur, maar ook drama. Heel kenmerkend voor Japanse tekenfilms voor kinderen is de focus op moraal en educatie. Er is meer dan alleen pure entertainment en komedie.
De verhalen in Kodomo zijn makkelijk te volgen en episodisch. Dat wil zeggen dat elke aflevering een eigen verhaal heeft. Op deze manier kunnen de afleveringen steeds gerecycled worden en maakt het niet uit in welke volgorde je ze kijkt. Er zijn uitzonderingen natuurlijk. Sommige series hebben wel degelijk een rode draad in het verhaal, maar die heeft meestal geen grote impact op de kijkervaring.
Jeugd literatuur uit het Westen
Kodomo anime en manga kun je onderverdelen in vier categorieën. De eerste categorie is de adaptatie van Westers literatuur, zoals World Masterpiece Theater, Alleen op de Wereld en Alfred J. Kwak. Veel van deze anime vonden hun weg naar de Europese televisie en daar wil ik in een later blog verder op in gaan.
Japanse cultuur en komedie
De tweede categorie omvat adaptaties van Japans literatuur, manga en originele Japanse verhalen. Deze series zijn specifieker voor de Japanse maatschappij met veel woordgrappen, parodieën op tradities en gewoontes. Deze zijn wat moeilijker te volgen voor niet-Japans publiek.
Voor jongens en meisjes
De derde categorie is ‘joji muke’ (女児向け) en bevat anime en manga bedoelt voor jonge meisjes. Denk aan Hello Kitty. Daar tegenover heb je de vierde categorie, waarbij het meestal gaat om anime en manga die gebaseerd zijn op games of speelgoed. Voorbeelden hiervan zijn Pokémon en Yo-kai Watch.
Veel keuze aan anime voor kinderen
Er zijn eindeloos veel anime en manga voor kinderen. Ongetwijfeld ken je er wel een aantal, want het zijn vaak deze series die ook op de Nederlandse televisie te zien waren. Je zou kunnen stellen dat het de schuld is van deze series, dat jij nog steeds fan bent van anime. Vind je het gek? Ze zijn hardstikke leuk!
Hier een aantal bekende voorbeelden:
- Doraemon;
- Anpanman;
- Hamtaro;
- Beyblade;
- Flint the Time Detective;
- Medabots;
- Ponyo;
- Pretty Cure;
- Transformers.
Kodomo kan vaak overlappen met shoujo en shounen genres. De variatie kinder anime is immers ontzettend groot. Gegege no Kitaro is een goed voorbeeld van een kodomo anime die je ook kan zien als een shounen anime. De serie is aantrekkelijk voor jonge kinderen, maar ook voor oudere kijkers.
Sterker nog. Wat let je om deze series te kijken als volwassene? Vol nostalgie!
Check deze reeks blogs van Silerna over intro’s van vroeger!
Anime School
Anime School is een speciale rubriek op ANIMEAZING.nl waarin wij feiten delen over anime. In deze blogs kun jij leren over wat anime inhoud en welke bijzondere termen, genres en kenmerken dit medium heeft.
Lees je de andere lessen ook?