Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Isekai: toevlucht in een andere wereld

Isekai: toevlucht in een andere wereld

Heb jij ook weleens het gevoel dat je niet op deze wereld wilt zijn? Dat je liever op een totaal andere planeet wilt wonen? Even geen school, werk of andere verplichtingen meer. Het leven helemaal opnieuw beginnen? Laat je dan meeslepen naar een andere wereld, dat ‘isekai’ heet!

We kijken graag films en series, of lezen talloze boeken om aan de realiteit te ontsnappen. Al is het maar voor een uur, het is fijn om al je zorgen even te kunnen laten voor wat ze zijn. Er is één genre dat welig profiteert van dat verlangen. Het is één van de populairste genres in Japans entertainment zoals games, manga en anime.

‘Isekai’ betekent letterlijk ‘andere wereld’

Eerder in deze rubriek heb ik het gehad over slice of life en iyashikei. ‘Isekai’ is ook zo’n heerlijk Japans woord dat ook een typisch Japans genre omvat. Het woord betekent letterlijk ‘andere wereld’ en het is een subgenre van het algemene fantasie genre.

In dit subgenre gaat het altijd over een gewoon persoon dat terecht komt in een fantasie wereld. Dat kan een bestaande virtuele wereld zijn zoals een game, maar het kan ook een totaal onbekende wereld zijn. Verder kan men alle kanten op in dit genre.

Vaak blijft het hoofdpersonage gevangen in de wereld, maar soms kan hij tussen de echte wereld en de fantasie wereld heen en weer transporteren. Meestal moet hij of zij de wereld, waar hij in terecht is gekomen, redden. Hoewel er tegenwoordig ook varianten zijn waarin het hoofdpersonage de held niet uithangt. Het is makkelijk om een aantal voorbeelden te noemen.

Van Digimon tot Sword Art Online en Overlord

Door de populariteit van het genre de afgelopen jaren, lijkt het een fenomeen van de moderne anime. Echter, is het absoluut niet nieuw. Het idee komt van verhalen zoals Alice in Wonderland. En een aantal klassieke anime hadden ook al dit concept.

Denk niet verder dan Digimon Adventures. Of wat dacht je van Chihiro die terecht komt in een vreemde wereld (Spirited Away)?

Het bekendste voorbeeld, die de rage van isekai mede heeft aangewakkerd, is uiteraard Sword Art Online (Silerna is niet heel erg fan van deze serie). Sindsdien zijn er te veel voorbeelden.

Andere voorbeelden van isekai series:

Een hoofdpersonage zoals jij?

Het hoofdpersonage in een isekai anime is meestal een gewone jongen of meisje (meestal een jongen, let maar op!). Hoe hij terecht komt in de andere wereld loopt sterk uiteen. Een bekend cliché is dat hij of zij dood gaat en gereïncarneerd wordt. Een andere is het ‘oh nee! Ik zit gevangen in een game vol leuke meisjes!’. Ja. Dat willen we allemaal.

Vaak is het de bedoeling dat het hoofdpersonage een beetje is zoals jij. Hij of zij is zodanig vormgegeven dat je makkelijk in zijn schoenen kan stappen. De fantasiewereld brengt dan een bepaalde wensvervulling. Spanning en avontuur wat hij in het gewone leven niet kon krijgen. Hij betekent eindelijk iets voor de wereld. Hij vind de liefde van zijn leven en red de wereld!

Te veel isekai of eindeloze mogelijkheden?

Schrik niet wanneer je elk seizoen minimaal één nieuwe isekai anime ziet. Je zult dan vaak het gevoel hebben dat je dezelfde series kijkt, met telkens een iets ander jasje. Dat krijg je wanneer iets populair is. Is het te veel van het goede?

Het genre kent veel clichés, maar heeft ook eindeloos veel mogelijkheden. Dat maakt het kijken van isekai wel erg leuk. Het genre wordt telkens opnieuw uitgevonden. Restaurant in Another World brengt bijvoorbeeld de traditionele Japanse keuken naar de fantasiewereld. Als dát geen smakelijke twist is, weet ik het ook niet.

Ontsnap naar isekai!

Het leven kan hard zijn. Een drukke baan, een moeizaam sociaal leven of andere problemen. Oorlog, geklaag; het is niet altijd een fijne wereld. Dan is het fijn wanneer je kan ontsnappen naar een andere wereld.

Isekai speelt in op het verlangen om aan de realiteit te ontsnappen. En zeg nou zelf: zo erg is dat niet na een vervelende dag!

Anime School

Anime School is een speciale rubriek op ANIMEAZING.nl waarin wij feiten delen over anime. In deze blogs kun jij leren over wat anime inhoud en welke bijzondere termen, genres en kenmerken dit medium heeft.

Lees je de andere lessen ook?

Bekijk hier alle Anime School blogs!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

No Responses

  1. 7 februari 2022

    […] verhaal. Daarover later meer. Toch zou je de franchise niet moeten haten. Sword Art Online zette het isekai genre op de kaart. Series zoals Grimgar, Re:Zero en That Time I Got Reïncarnated as a Slime zouden […]

Vermeldingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: