Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Sword Art Online: de serie die het isekai genre op de kaart zette

Ze zijn de vader en moeder van het isekai genre: Kirito en Asuna. Of heb ik het mis? Toen Sword Art Online uit kwam was de serie razendpopulair. Ook nu zijn er nog steeds fans. Daarnaast werd het concept van personages gevangen in een game (weer) heel populair. Wat maakt deze anime franchise zo leuk?

Over meningen valt te discusiëren. De één vind Sword Art Online fantastisch, terwijl anderen de serie verafschuwen. Er valt inderdaad wat te zeggen over het verhaal. Daarover later meer. Toch zou je de franchise niet moeten haten. Sword Art Online zette het isekai genre op de kaart. Series zoals Grimgar, Re:Zero en That Time I Got Reïncarnated as a Slime zouden mogelijk niet bestaan zonder deze anime.

In deze recensie vertel ik meer over Sword Art Online en zet ik mijn positieve en negatieve meningen over de anime op een rij.

Waar gaat Sword Art Online over?

Het is het jaar 2022. Virtual reality is met grote sprongen gegroeid, en een grote online multiplayer wordt gelanceerd: Sword Art Online. Met behulp van de “NerveGear” technologie kunnen spelers hun avatars besturen met enkel hun gedachten.

Kazuto Kirigaya, met de nickname “Kirito”, is een van de weinige enthousiastelingen die de eerste versie van de game heeft. Hij logt in samen met tienduizend anderen in het mooie landschap van Aincrad. Een wereld met fantastische middeleeuwse wapens en allerlei monsters om daarmee te verslaan.

Dan komen de spelers er achter dat ze niet kunnen uitloggen. De maker van de game maakt bekend dat hij ze heeft gevangen in de nieuwe wereld. Ze kunnen alleen ontsnappen door alle honderd levels te verslaan. En niet zonder risico: wie doodgaat in het spel, sterft ook in het echte leven.

Samen met andere spelers zoals Asuna Yuuki maakt Kirito het zijn doel om het spel te verslaan en iedereen te bevrijden uit deze virtuele hel.

Algemene info over Sword Art Online

Sword Art Online heeft inmiddels meerdere films en seizoenen. Deze recensie behandelt het eerste seizoen dat bestaat uit 25 afleveringen. Deze zijn uitgezonden van 8 juli tot en met 23 december 2012. Het eerste seizoen kun je streamen op Crunchyroll.

Waarom zou je deze anime moeten kijken?

Sword Art Online is meeslepend en kijkt makkelijk weg. Zeker de eerste helft van het seizoen is erg leuk. Beter bekend als ‘Aincrad’, is dit deel erg spannend omdat de dood altijd op de loer ligt. De serie heeft alles voor een goed avontuur: actie, komedie, drama en romantiek. De animatie van Sword Art Online is heel goed en de soundtrack is mooi. Inmiddels is de intro van LiSA, “Crossing Field”, iconisch voor deze serie.

Waarom zou je deze anime niet moeten kijken?

Er is amper karakterontwikkeling voor de personages, en anders dan is het abnormaal snel zoals Kirito. Misschien is dit in de light novels beter, maar in de anime is hij binnen no-time OP.

De romantische scènes in Sword Art Online zijn vrij cliché. Als je daarvan houdt, prima, maar het gezinnetje dat Kirito en Asuna vormen in de tweede helft voelt erg geforceerd. Sowieso vind ik dat het verhaal in de tweede helft volledig uit elkaar valt. Asuna wordt gereduceerd tot ‘damsel in distress’, wat totaal niet past bij hoe ze in het begin van de serie wordt neergezet. Het verhaal is niet consisten. Personages – zelfs Kirito – lijken soms helemaal te vergeten wat het doel is. Helemaal niet logisch wanneer de tijd dringt en je het echte leven van iemand moet redden!

Tenslotte zitten er enkele hele foute fanservice scènes in de tweede helft van de serie die eigenlijk gewoon belachelijk zijn. Enige positieve hieraan is dat het personage die dit doet van Kirito krijgt wat hij verdient.

TLDR

Overall
6/10
6/10
 • Verhaal - 5/10
  5/10
 • Personages - 5/10
  5/10
 • Animatie & tekenstijl - 7/10
  7/10
 • Geluid & soundtrack - 7/10
  7/10
 • Amusement - 6/10
  6/10
Sending
User Review
0 (0 votes)

Sword Art Online trailer

Conclusie

Sword Art Online heeft veel fans die de serie met hand en tand verdedigen. Dit zal deze fans vast tegenstaan, maar onze conclusie is dat het geen geweldige anime is. Door de meeslepende avonturen kijk je de serie makkelijk weg, maar er zijn inmiddels isekai met een beter verhaal.


Dit was het dan!

Lees je graag anime recensies? Hier staan alle recensies van deze website in één groot overzicht.

Silerna

Hobby illustrator met een eigen comic. Groot manga fan en verschijnt zo nu en dan met een blog. Bezoek haar portfolio: www.silerna.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: