Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Seinen: sterke verhalen voor mannen

Seinen anime en manga zijn voor jongvolwassen en volwassen mannen

Wie nu nog beweerd dat animatie alleen voor kinderen is, leeft echt onder een steen. Die personen moet je gelijk een mep verkopen met de eerste de beste seinen anime die je kunt vinden. Ho, wacht even. Weer zo’n gek Japans woord. Wat is seinen?

Boeken kun je verdelen in vele leeftijdscategoriën. Je hebt kinderboeken en volwassenboeken. Boeken voor vrouwen en voor mannen. Hetzelfde geldt voor films. Tegenwoordig gaat de indeling echter niet echt op, want een vrouw kan evenwel genieten van een geweldadige actiethriller. Maar ook anime kun je verdelen in dergelijke leeftijdscategoriëen.

Eerder heb ik in de rubriek Anime School verteld over shounen en shoujo. Meestal zijn die anime (en manga) series voor jongens en meisjes vanaf ongeveer 10 jaar en ouder. Dan heb je series die gericht zijn op oudere doelgroepen. Anime en manga voor volwassen mannen noem je ‘seinen’ en voor vrouwen noem je ze ‘josei’. In dit blog ga ik het hebben over ‘seinen’.

Seinen (青年) betekend ‘jonge man’

Het klinkt heel onlogisch, maar zie het als een compliment. ‘Seinen’ betekend letterlijk vertaald ‘jeugd’ of ‘jonge man’. Echter, in tegenstelling tot shounen, zijn anime en manga in deze categorie vooral gericht op jongvolwassen mannen. Meestal is dat de doelgroep vanaf 17 jaar.

Net als shounen kunnen seinen anime allerlei genres hebben zoals actie, horror, komedie of sport. Het grote verschil is dat de toon van de series en films serieuzer is. Er komt veel meer geweld en bloed in voor. Ze kunnen seksueel getinte inhoud bevatten, zoals naaktheid en zelfs seks (het genre ecchi). Daarbij moet ik er bij zeggen dat hentai nog een hele categorie op zichzelf is, maar daar kom ik ooit nog eens op terug!

Ook kunnen de thema’s wat ‘zwaarder’ zijn dan in de jeugdige series zoals psychologie en politiek. Daarnaast komt drama en romantiek ook nog voor in deze series.

Voorbeelden van seinen anime

Ik kan je een aantal goede voorbeelden geven van seinen anime, waarvan wij al een recensie over schreven:

Hoe herken je een seinen?

Het is moeilijk om het verschil te zien tussen een shounen en een seinen anime. De beoogde doelgroep is werkelijk het enige verschil en dan nog is het soms onduidelijk. Attack on Titan is een shounen serie met veel geweld en regelmatig schokkende momenten. Toch wordt deze serie door My Anime List gelabeld voor 17 jaar en ouder. Daar speelt ook de Westerse perspectief op geweld en naaktheid bijvoorbeeld een rol, dus is het lastig om de doelgroep voor deze series te bepalen.

Dus hier mijn afvinklijst:

  • is het een serie met veel bloed en rondvliegende ledematen?
  • is het een serie waarin seks voorkomt?
  • is het een thriller of horror serie die echt rillingen bezorgd?
  • of met moeilijke thema’s zoals psychologie en politieke intriges?

Dan is het in ieder geval geen serie voor onschuldige, onbezorgde ogen van tieners!

Anime School

Anime School is een speciale rubriek op ANIMEAZING.nl waarin wij feiten delen over anime. In deze blogs kun jij leren over wat anime inhoud en welke bijzondere termen, genres en kenmerken dit medium heeft.

Lees je de andere lessen ook?

Bekijk hier alle Anime School blogs!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: