Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

91 Days: wraak vernietigt alles

91 Days anime review

In 91 Days infiltreert Angelo een criminle organisatie. Wraak is het motief, maar is dat het juiste om te doen? Het is een spannende anime serie over maffia die veel actie beloofd. Weten of het de moeite waard is om te kijken? Lees het in dit review!

Wat is je favoriete filmgenre? Bij die vraag denk je waarschijnlijk aan de volgende genres: actie, komedie, drama, horror, thriller, fantasy, science fiction… Er zijn ook veel genres waaraan je minder snel denkt. Denk bijvoorbeeld aan film noir, piratenfilms en maffiafilms. Deze genres lijken een beetje vergeten te zijn; er zijn maar weinig nieuwe voorbeelden van deze genres te vinden. Twee jaar geleden kwam er een zeldzaam voorbeeld van een maffia anime uit: 91 days. Graag wilde ik zien hoe het maffia genre wordt uitgewerkt in een geanimeerd medium.

Avilio’s wraaklust, Nero’s warmte

Als kind ziet Angelo Lagusa hoe zijn gezin wordt gedood tijdens een criminele afrekening. Hoewel hij een nieuw leven start onder de naam Avilio Bruno, kan hij niet vergeten wat hij gezien heeft. Uit anonieme bron ontvangt Avilio een brief met informatie over de daders van de afgrijselijke misdaad. Dit zet hem op pad om wraak te nemen.

Avilio’s wraakplan brengt hem midden in de organisatie van zijn vijanden. Hij weet een positie in de Vanetti familie te bemachtigen, onder het directe bewind van de medeplichtige Nero Vanetti. Vanuit deze positie denkt Avilio zijn vijanden van dichtbij te kunnen vernietigen. Daarbij wordt hij voor een serie van dodelijke proeven gesteld, waar hij alleen met uitmuntende sluwheid uit kan komen. Door iedereen levend uit benarde situaties te halen, wint Avilio het vertrouwen van Nero.

De groeiende band tussen Avilio en Nero is het meest interessante aspect van 91 days. Na de dood van zijn ouders heeft Avilio weinig menselijke warmte meer gekend, terwijl Nero is opgegroeid tussen een liefdevolle familie. Ondanks zijn criminele aard deelt Nero zijn affectie met iedereen rond hem heen. Hoe beïnvloed dat het plan van Avilio?

Shuka’s eerste eigen serie

De animatie van 91 days is verzorgd door studio Shuka, bekend van de latere seizoenen van Durarara!! en Natsume Yujin-cho. Dit is de eerste serie van Shuka die ze vanaf het begin af aan verzorgd hebben. De animatie is wat flets en wat stijfjes, maar toch is te zien dat de animators het beste hebben proberen te maken van gelimiteerde middelen. Er is hier niets wat grote lof verdient, maar desondanks kan ik de prestatie bewonderenswaardig noemen.

Met zo’n gelimiteerd budget is het dan ook goed dat deze serie een competente regisseur heeft. Hiro Kaburagi (My Little Monster, Hozuki’s Coolheadedness) weet veel problemen op te vangen met zeer solide regie. Herhaaldelijk weet hij met subtiele lichaamstaal duidelijk te maken wat de personages denken, en wat ze voelen.

De soundtrack van Shogo Kaida voelt heel erg op zijn plaats. Het is duidelijk een hommage aan eerdere soundtracks in maffiafilms, zoals die in The Godfather. Apart van een versie van Camptown Races (beter bekend als Old MacDonald Had A Farm) valt de muziek niet echt op tijdens het kijken. Dat geeft maar aan hoe goed Kaida’s hommage geslaagd is!

Een grote tekortkoming

Het is wel jammer dat het verhaal zich niet erg bekommerd om het brengen van een unieke ervaring. Het verhaal blijft zich steevast binnen de gebaande paden bewegen. Alleen de psychotische Fango is een karakter die ietwat ongebruikelijk is en slechts een enkele wending is daadwerkelijk verrassend.

Dat is gewoonweg niet genoeg om memorabel te zijn. De namen van personages verdwenen al snel uit mijn herinneringen, en moest ik voor deze recensie opnieuw opzoeken. Het is niet dat het verhaal slecht is; ik zat nooit te twijfelen of ik wel door wilde kijken. Dit verhaal heeft gewoonweg niet genoeg unieke aspecten.

91 days is een onderhoudend maffiaverhaal, en is een bron van prima entertainment voor een aantal avondjes spanning. De animatie is gelimiteerd, maar dat wordt opgevangen door slimme regie. Er is maar één ding dat de serie belemmerd om grootsheid te bereiken. Het verhaal is simpelweg niet verrassend genoeg. Voor wie is het dan aan te raden? Natuurlijk voor fans van maffiafilms of gangsterfilms in het algemeen. Ook mensen die op zoek zijn naar een anime met volwassen hoofdpersonages vinden hier prima vermaak. Verwacht alleen niet té veel.

91 days is te bekijken op Crunchyroll.

91 Days Nero en Avilio

Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: