Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Goodbye Don Glees recensie: zoektocht naar een verborgen schat

Wat is jouw schat – het meest dierbare in je leven? Als dat antwoord niet direct onder je neus ligt, moet je het misschien voorbij de horizon gaan zoeken. Dat is in de kern, de boodschap van “Goodbye, Don Glees”. Wanneer de zoektocht naar een drone zorgt voor de ontmoeting met een beer en ook nog een reis naar IJsland! De film van Atsuko Ishizuka kwam in februari 2022 uit en zal nu tijdens KABOOM 2023 te zien zijn.

Het KABOOM Animation Film Festival 2023 vindt plaats van 24 maart tot en met 2 april in Utrecht en Amsterdam. Het is een explosie van films die je als animatiefan niet mag missen. Hier wil ik het uitgebreider hebben over “Goodbye, Don Glees”.

Een half jaar geleden was deze film ook al te zien tijdens Camera Japan, maar toen had ik geen tijd om over de film te schrijven. Ik ben heel blij dat ik alsnog de gelegenheid krijg. Want dit is een schitterende film. Als je “A Place Further Than The Universe” uit 2018 leuk vind, is deze film ook voor jou.

Waar gaat “Goodbye, Don Glees” over?

Deze film speelt zich af op het Japanse platteland en volgt drie pubers op weg naar volwassenheid. Roma en Toto zijn twee buitenbeentjes. Het dorp is een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Dat is handig wanneer je de hulp van een buurman nodig hebt.

Maar het kan de relaties ook ongemakkelijk maken. Zo wordt het duo door hun schoolgenoten uitgelachen, dus vormen ze hun eigen clubje: “Don Glees”.

Dat jaar is Toto verhuisd naar Tokyo, maar komt terug om de zomer bij zijn familie te vieren. Cool haar, goede studie. Hij lijkt enorm veranderd, terwijl Roma nog steeds zijn goeie ouwe zelf is.

Er is nog iets anders veranderd. Ze hebben er namelijk een lid bij gekregen. Zijn naam is Drop, die helemaal uit IJsland is gekomen.

Het trio koopt een drone, waarmee ze vanaf een afstand naar een vuurwerkshow kunnen kijken. Dat gaat natuurlijk verkeerd.

De drone wordt weggewaaid door de wind. Dan ontstaat er ook nog eens een bosbrand, en het trio wordt ervan beschuldigd die te hebben aangestoken. De drone zou hun onschuld kunnen bewijzen, dus moeten ze het bos in om die te gaan zoeken.

Eerste originele film van Atsuko Ishizuka

“Goodbye, Don Glees” is geregisseerd door Atsuko Ishizuka. Ze begon als assistent-regisseur en storyboard artist bij “Monster” (2004) en “NANA” (2006). Ze maakte haar debuut als hoofdregisseur met “No Game No Life” in 2014.

Meest recent is de slice of life anime “A Place Further Than the Universe” uit 2018. Tijdens de productie van die serie, is het idee voor “Goodbye, Don Glees” ontstaan, vertelt ze tegen Austin Chronicle.

Terwijl het thema van A Place Further Than the Universe vooral gaat over vriendschap, focust het verhaal van “Goodbye, Don Glees” over het verwijden van je wereldbeeld. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Door de ontberingen die het trio meemaakt tijdens de zoektocht leren ze zichzelf beter kennen. Ze realiseren zich dat hun levens aan het veranderen zijn. En om te weten te komen wat hen echt drijft, moeten ze de wereld gaan verkennen.

Aandacht voor karakteranimaties

Ik heb echt genoten van deze film, waar veel aandacht is voor de karakteranimatie. Ze laten zien hoe pubers écht met elkaar communiceren. De eigenschappen van de jongens kun je niet alleen zien in de grote gebeurtenissen. Zoals de hilarische grap die ze uithalen met de pestkoppen uit het dorp.

Je ziet hun karakters ook in de kleine dingen zoals lichaamstaal. Hoe ze naar elkaar kijken. Wat in hun ogen valt af te lezen als ze juist even op zichzelf zijn. Die details raakten mij ook al zo in “A Place Further Than The Universe”.

Het enige wat ik wel jammer vind, is dat de karakters in deze film lang niet zo diep zijn uitgewerkt. Naar mijn mening komt dat, omdat er eigenlijk te veel gekke dingen gebeuren die afleiden van het thema. De komedie is heerlijk, maar het zorgt er ook een beetje voor dat er minder tijd is voor het leren kennen van de personages. Dit noemt Ishizuka ook als één van de grootste uitdagingen die ze ondervond. Anders had ze nog aandacht kunnen geven aan het meisje dat Roma leuk vindt, of de thuis situaties van de jongens beter verkennen. Maar ik kan niet wachten om meer films en series van deze regisseur te zien!

“Goodbye, Don Glees” is een prachtige coming of age anime film. Hoewel ze niet helemaal kloppen, zijn de beelden van IJsland betoverend. Het was een bijzonder vermakelijke en emotionele film die ik iedereen kan aanraden. Ga hem zien tijdens Kaboom!


Animeazing.nl socials!

Je kunt Animeazing ook vinden op social media. Volg en krijg een kijkje achter de schermen! Praat mee en wees als eerste op de hoogte van nieuws en winacties.

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: