Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Last Hope: laatste hoop voor de mensheid

Last Hope anime review Netflix

Last Hope is een nieuwe serie op Netflix en is een typische sci-fi anime met veel complexe vraagstukken. De serie spreekt tot onze vrees voor de gevolgen van (te snel) ontwikkelde Artificial Intelligence – AI. Brengt deze anime genoeg stof tot nadenken? Lees het in dit review!

Deze serie – Juushinki Pandora in het Japans, is een nieuwe toevoeging aan de trend van Japans-Chinese producties. Dit keer met animatie door Satelight en Xiamen Skyloong Media en geregisseerd door Shoji Kawamori en Hidekazu Sato.

Ik blijf me afvragen of het een goed idee is van Netflix om een serie van 26 afleveringen maar half uit te brengen… Nu heb ik de eerste 13 afleveringen gezien, maar als de volgende helft uit komt is mijn aandacht weer gegrepen door de series van het nieuwe seizoen. Dit is een discussie voor een andere keer, maar dit heeft effect op mijn oordeel over deze serie.

Cambrische Explosie van AI gemuteerde dieren.

Last Hope speelt zich af in de nabije toekomst, waarin de grens tussen leven en AI heel vaag is geworden. Leon en zijn adoptieve zusje Chloë Lau wonen in de woestenij buiten de stad. Leon was een getalenteerde wetenschapper, maar na een tragisch ongeluk waarbij de hele stad werd verwoest, werd hij uit de stad verbannen. De ontploffing was niet het enige. Het incident veroorzaakte ook een explosieve biologische evolutie, vergelijkbaar met de Cambrische Explosie. De stad wordt aangevallen door gemuteerde dieren – half dierlijk en half machine: de BRAI.

Door deze enorm snelle evolutie is een existentiële oorlog ontstaan tussen mensen, machines, biotechnologie en andere levensvormen. Ondanks dat Leon verbannen werd, bleef hij werken aan oplossing. Maar kan zijn nieuwe uitvinding de gewone mens redden van de ondergang?

Chaotische productie.

Ik weet niet zo goed wat ik van deze serie moet vinden. Het is een mengelmoes van sciencefiction, mecha, supersentai en pogingen om wat politicologie en wetenschap ertussen te proppen. Mijn indruk is dat dit een chaotische productie is, zonder heldere boodschap of doel. In de meeste afleveringen wordt er gevochten tegen de BRAI – de gemuteerde dieren die de stad aanvallen. Kennelijk aangetrokken tot de reactor in het hart van de stad.

Dan komt er bijvoorbeeld ineens een aflevering tussendoor met vluchtelingen die getroffen zijn door een epidemie. De vluchtelingen zitten vast omdat ze de stad niet in mogen, maar ook niet terug willen vanwege de BRAI. Op zich een interessant dillemma, maar wanneer blijkt dat een vijandige groep achter de epidemie zit, voelt het allemaal ineens minder overtuigend. Als je een goede serie over kunstmatige intelligentie en technologische ontwikkelingen in een niet-zo-heel-verre toekomst wil zien, dan heb je aan bijvoorbeeld Psycho-Pass veel meer.

Conflicten tussen goed onderbouwde belangen.

Wat ik dan wel weer positief kan beoordelen, zijn de personages. Hoewel ik ze niet heel erg bijzonder vind, zijn de conflicten die ze met elkaar hebben, redelijk goed onderbouwd. Er zitten duidelijke belangen achter. Ze maken geen ruzie omdat een stereotype personage dat doet, maar omdat ze daar een echte reden voor hebben. Dat vond ik wel een verrassend pluspunt.

Redelijke productie.

Verder vind ik de animatie van deze anime redelijk. Ik heb er niet erg veel op aan te merken, behalve dat de CGI volgens mij wel iets beter had gekund. Computer animatie maakt de laatste tijd grote sprongen – in positieve zin – in anime, maar in Lost Hope lijkt het soms alsof je ineens naar een andere anime zit te kijken. Niet erg consistent als je het mij vraagt.

Een stuk beter vind ik de soundtrack. Het doet een beetje denken aan de 

Het kan veel beter.

Deze serie mist natuurlijk nog de tweede helft, maar ik vind het tot nu toe matig. Lost Hope heeft een interessante setting met meer dan genoeg ideeën die, mits goed uitgewerkt, tot een goede sci-fi anime maken. Echter is het tot nu toe één chaos aan gebeurtenissen, wat soms lastig te volgen is. Bij vlagen is het een spannende serie, maar het had veel beter gekund. Hopelijk brengt de tweede helft van Lost Hope verbetering.

Wordt vervolgd?

Lost Hope is te zien op Netflix!

Volgende blog niet missen?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Bozenka (Yasumi)

Oprichter en hoofdredacteur van deze website. Raakt niet uitgepraat over anime. Deelt graag haar mening en kennis met grenzeloos enthousiasme.

Wil je iets kwijt?

%d bloggers liken dit: