Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

ERASED: de toekomst ligt in je eigen handen

Erased/Boku Dake ga Inai Machi anime review Netflix

De eerste The Butterfly Effect is één van mijn favoriete films. In die film wordt de theorie van het vlindereffect gebruikt; de vleugelslag van een vlinder in Nederland zou een tyfoon kunnen veroorzaken in Australië. Hier moest ik erg aan denken bij het kijken van de anime serie ‘Boku dake ga Inai Machi’, ook wel bekend als ‘Erased’. Immers, een verandering in het verleden kan grote effecten hebben op de toekomst.

“It has been said something as small as the flutter of a butterfly’s wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world”. – The Butterfly Effect

De titel ‘Boku Dake ga Inai Machi’ betekent letterlijk ‘The Town Where only I am Missing’. De serie kwam uit in 2016 en was toen een enorme hit. Geprezen om het strakke script, goede animatie en de enorme spanning. De anime gaat over de 19-jarige Satoru. Hij werkt als pizzakoerier om rond te komen, maar droomt van een carrière als mangaka. Dat heeft jammer genoeg niet zo veel succes. Een gebeurtenis uit het verleden, waar hij niet aan herinnerd wil worden, sleept hij als een zware last met zich mee.

Op een dag blijkt Satoru een mysterieuze gave te hebben waarmee hij terug kan in de tijd. De gave noemt hij ‘Revival’ en het gebeurt alleen op de momenten dat er zich een tragedie voordoet. Hij heeft er totaal geen controle over, dus hij weet ook nooit hoever hij terug gaat. Meteen in de eerste aflevering wordt je geïntroduceerd met zijn benauwende situatie.

Het leven van Satoru komt helemaal op zijn kop te staan, wanneer hij zijn moeder dood aantreft in zijn huis. De buurvrouw ziet het en schakelt natuurlijk de politie in. In Japan ben je schuldig tot het tegendeel bewezen wordt. Satoru slaat op de vlucht, want alles wijst zwaar tegen hem. ‘Gelukkig’ treedt revival op en bevindt hij zich plotseling 20 jaar terug in de tijd.

Originaliteit zit in hoe een verhaal wordt verteld

Tijdreizen is al regelmatig gebruikt in fantasy en sciencefiction. Ook in anime is dit een veelgebruikt onderwerp. Toch vind ik de manier waarop het tijdreizen in Erased wordt gebruikt origineel. Niet het idee zelf, maar de manier waarop het in het verhaal gebruikt wordt.

Er wordt gedaan alsof het altijd zo is geweest, want het wordt niet eens uitgelegd. Satoru probéért het niet eens uit te zoeken. Dit kun je een minpuntje noemen, maar vind je niet dat dit in zijn situatie niet het grootste probleem is?

De vraag is niet: wat gaat er gebeuren, maar wanneer gebeurt het?

Wat Erased voor mij zo spannend maakt, is de manier waarop de acties van Satoru het verloop van het verhaal vormen. Het verhaal wordt ook geheel vanuit zijn perspectief verteld. De monologen die Satoru voert, zorgt ervoor dat je het verhaal en acties begrijpt. Ook zorgt het ook voor enige luchtigheid, vooral wanneer hij zijn gedachten er onbedoeld uit flapt. In het verhaal worden ook doelbewust ‘hints’ gegeven om jou als kijker een voorgevoel te geven, terwijl je aan Satoru merkt dat hij het niet altijd door heeft. Je wil dan haast schreeuwen naar Satoru dat hij op moet letten. Dát vond ik rete spannend!

Erased geeft personages menselijkheid

Behalve Satoru, vind ik ook alle andere personages heel goed neergezet. De kinderenvond ik heel natuurlijk overkomen. Bij Kenta had ik het soms wel het gevoel dat hij ongewoon wijs overkwam voor een kind, maar als je erover nadenkt kunnen kinderen behoorlijk volwassen zijn. Vooral als ze veel hebben meegemaakt. Sachiko, de moeder van Satoru, vond ik ook een ijzersterk personage in de serie. Zij heeft een cruciale rol in de ontwikkeling van de hoofdpersonages.

Uitstekende compositie van beeld, geluid en gevoel

Erased speelt heel gericht in op je emoties. Een scène waarin blijdschap en opluchting wordt gevierd, blijft nog steeds een onheilspellend gevoel achter. Wat hier ongetwijfeld aan bijdraagt, is de meeslepende muziek en het ‘camerawerk’. De animatie is van hoogstaande kwaliteit en erg sfeerbepalend.

Conclusie: een hype maakt slechts valse verwachtingen

Toen Erased werd uitgezonden, was het een enorme hype. Het was meteen één van de beste anime series en als je er slecht over sprak was je gelijk de boeman. Inmiddels is de extase rond deze serie gezakt. Was dat het waard?

Ik heb vanaf de eerste aflevering tot de laatste op het puntje van mijn stoel gezeten. In Erased krijg je de ene na de andere cliffhanger. De laatste paar afleveringen vond ik wat minder, en had ik het gevoel dat de kantjes er een beetje vanaf werden gelopen vanwege tijdsgebrek. Toch zat ik ook bij de laatste aflevering bijna schreeuwend voor mijn televisie.

Voor mij raakte Erased de juiste snaren, en vond ik dit een geweldige serie die ik iedereen kan aanraden.

ERASED/Boku dake ga Inai Machi staat sinds kort op Netflix – zowel de anime als de live action serie!

Volgende blog niet missen?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

1 reactie

 1. Carlogandro schreef:

  Ik ben het her volledig mee eens. Het was iets te makkelijk om te bedenken wie de dader was, en de laatste paar afleveringen waren niet zo sterk als die in het begin, maar ondanks dat is ERASED de moeite meer dan waard. Het is gewoon zó goed gemaakt!

 1. 16 maart 2022

  […] Als je een anime verwacht die uitgebreid gaat uitleggen over hoe tijdreizen werkt, dan kom je bedrogen uit. Dit aspect van de serie is zo simpel dat het stiekem ook wel een beetje lachwekkend is. Het is zeker geen science-fiction, waarin dit helemaal wordt ontleed. Maar het werkt voor het verhaal! Wat dat betreft, is dit goed te vergelijken met ERASED. […]

 2. 12 oktober 2022

  […] dit gelezen te hebben, zou je ook kunnen concluderen dat de anime erg lijkt op Erased. Zeker als ik er nog bij vertel dat Arata ook een psychisch zware last met zich meedraagt. Dat […]

Vermeldingen

 • ReLIFE: zou je jouw leven overdoen? – Animeazing.nl
 • Tokyo Revengers recensie – Animeazing.nl
 • Carlogandro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: