Given: echo’s van een verloren liefde

Laat ‘shounen ai’ alsjeblieft niet de reden zijn dat je Given niet wil kijken. Want dan mis je een parel van een serie, die gaat over rouw, homoliefde en muziek. Het is een eerlijk verhaal over hoe moeilijk het is om verder te gaan na het verlies van een dierbare. Zin in een potje janken? Ga voor Given.


Given begint bij Ritsuka Yenoyama. Hij speelt gitaar en basketbal, maar hij heeft de laatste tijd geen motievatie. Als hij pauze neemt van het basketballen, komt hij Mafuyu Sato tegen. Een zwijgzame jongen met een kapotte gitaar bij zich. Wanneer Ritsuka hem helpt zijn gitaar te repareren, wil Mafuyu dat hij hem lesgeeft. In eerste instantie is Ritsuka niet geïnteresseerd. Hij heeft wel wat beters te doen. Hij speelt namelijk in een band samen met bassist Haruki en drummer Akihiko. Dat verandert wanneer hij Mafuyu hoort zingen. Dan wil hij niets liever dan dat Mafuyu in de band komt. Zo wordt de band ‘Given’ geboren. Ze hebben nog wel een lange weg te gaan. Vooral de omstandigheden waaronder Mafuyu de gitaar in handen kreeg, blijken succes in de weg te staan. Wat is zijn tragische verhaal?

Lengte: 11 x 22 minuten| Genre: shounen ai, romantiek, drama | Regie: Hikaru Yamaguchi | Studio: Lerche | Bronmateriaal: manga van Natsuki Kizu | Japanse titel: Given

Realistische karakters

Wat vond ik dit een heerlijke anime om te kijken. Het verhaal is op zich niet nieuw, maar de uitvoering ervan is uitstekend gedaan. Vanaf het begin worden de karaktereigenschappen van de personages duidelijk door hoe ze zich in beeld gedragen. Uitdrukkingen en lichaamstaal zijn hierin heel belangrijk. Mooi om te zien dat er in de animatie veel aandacht voor is.

Ook goed om te benadrukken: de CGI die wordt gebruikt wanneer de personages op instrumenten spelen valt niet erg op. Band optredens in anime heb ik zelden zo goed gezien als hier. Het kleurenpalet van de serie is warm en kleurrijk, maar wordt waar nodig donker en grauw. Op die manier worden de emoties van de personages goed in beeld gebracht.

Hoe ga je verder na dood?

Voor mij persoonlijk was het verhaal van Mafuyu Sato erg herkenbaar. Hoe verwerk je het verlies van je geliefde? Schuldgevoelens over wat je gezegd hebt – of juist niet, en wat je nooit meer goed kan maken. Hoe sluit je zoiets af en ga je verder met het leven? Kun je dan nog een nieuwe liefde vinden?

Het zijn ontzettend moeilijke vragen. Dat Given niet met een duidelijk antwoord komt, vind ik ontzettend eerlijk. Het is onmogelijk om daar een goed antwoord voor te vinden. Soms is het beste om de emotie eruit te schreeuwen. Op het einde hield ik het in de serie niet droog.

Bij een serie waar muziek een grote rol speelt, mag een goede soundtrack niet ontbreken. En damn!! De stemacteur van Mafuyu Sato, Shougo Yano, heeft een gewéldige zangstem. Het is als een kers op de taart van een hele mooie anime.

Given kun je zien op Crunchyroll!


Vind je dit leuk?

Laat het ons weten! Dat kun je doen op verschillende manieren:

1 reactie

  1. Eline schreef:

    Mooie recensie van een prachtige anime! De CGI was mij eerlijk gezegd ook niet opgevallen, dus knap gedaan van Lerche! Ik heb erg van Given genoten, een van m’n favorieten van het vorige seizoen 🙂 En ik kan niet wachten op de film!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.