In This Corner of the World: hartverscheurend en mooi

Tijdens het HAFF in Utrecht kreeg ik de unieke kans om twee anime films op het witte doek te zien. Eén van die films was In This Corner of the World van regisseur Sunao Katabuchi en animatiestudio MAPPA. Een bijzonder verhaal over een Japanse jonge vrouw in de Tweede Wereldoorlog. Lees in dit review wat ik van de film vond.

Suzu is een dagdroomster. Ze kan niet erg veel, verdwaalt snel en vergeet dingen wanneer ze weer eens de grootste avonturen droomt. Die dromen weet ze echter prachtig uit te tekenen in haar schetsboek. Tekenen is dus ongeveer het enige wat ze goed kan. Dan krijgt ze van de een op de andere dag te horen dat ze moet trouwen met de jonge marinier Shusaku Houjou. Dat had ze zelfs niet in haar dromen kunnen bedenken. Ze heeft niet veel keus dan te verhuizen naar Kure, de havenstad waar de familie Houjou woont.

In This Corner of the World volgt het leven van Suzu en hoe ze haar draai probeert te vinden bij de nieuwe familie. Dat is nog niet zo makkelijk. Van een chagerijnige schoonzus tot twee werkende mannen, voor wie ze moet zorgen dat er elke keer een maaltijd op tafel staat. Suzu’s karakter zorgt voor heel wat lachwekkende momenten in de film. Daarmee is het een opvallend lichtvoetige film. Naast de komedie, bevat de film erg lieve momenten tussen het getrouwde koppel -inclusief de bijbehorende ruzies-.

Deze film is binnenkort te zien tijdens filmfestival Camera Japan 2017.

Over een gewone, onschuldige vrouw in de oorlog.

De oorlog speelt zich voor een groot gedeelte op de achtergrond af. De film geeft zo een uniek kijkje in het leven van een gewone Japanse familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit wil echter niet zeggen dat de oorlog onbelangrijk is. Provisies worden steeds schaarser, waardoor Suzu haar creativiteit in moet zetten om voedzame maaltijden te maken.

Het mooie, maar ook schrijnende aan de film is, vind ik, dat je aan alles merkt dat de oorlog steeds dichterbij komt. Op momenten is het confronterend, wanneer er gewezen wordt naar een oorlogsvliegtuig en het ‘mooi’ geworden wordt. Om dan in het volgende moment bommen om de oren te krijgen.

Je hart krimpt steeds weer, wanneer Shusaku en de schoonvader naar de stad gaan om te werken. Je slaakt een opluchting wanneer ze na een bombardement toch heelhuids weer voor de deur staan. Misschien juist door de vrolijke momenten in de film, merk je pas goed wanneer de oorlog echt aankomt. En dat komt hard aan.

Mooie, lichthartige film met een pikzwart randje.

Sunao Katabuchi werkte eerder als assistent regisseur aan Kiki’s Delivery Service. In 2010 won hij een award tijdens het Brusselse Anima Festival, met zijn film Mai Mai Miracle. Zijn nieuwste film krijgt ook al veel lof, en won o.a. de Japan Academy Prize van 2016. Terecht, al zeg ik het zelf! Animatiestudio MAPPA (Terror in Resonance, Yuri! On Ice) heeft het mooie tekenwerk van de film verzorgd.

2016 was zeker een productief jaar voor mooie anime films. Your Name is niet de enige verrijking voor je filmverzameling. Ook In This Corner of the World moet je gewoon gezien hebben. Ik vind het een prachtige film die op een zeer aangrijpende manier het verhaal verteld van een gewone Japanse familie. Gewoon onvergetelijk. Het is een lichtvoetige film met een zwart, pikzwart randje. Het is nog wel even afwachten tot de DVD/Blu-ray release.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.