Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Yuri!!! On Ice: anime op het ijs

yuri on ice
Dat Yuri on Ice één van de grootste hits van 2016 zou worden, had niemand kunnen denken. Zelfs de echte schaatswereld had haar ogen meteen op deze nieuwe serie gericht. Een anime over kunstschaatsen is uniek, maar dat zegt niets over de inhoud. Verdient Yuri on Ice al die aandacht ook?

Toen vorig jaar Yuri On Ice werd aangekondigd, wist nog niemand wat we ervan konden verwachten. Regisseuse Sayo Yamamoto was vooral bekend van series over vrouwen, zoals Michiko & Hatchin en The Woman Called Fujiko Mine. Dat zij een verhaal over mannelijke atleten zou vertellen, was dus erg onverwacht. Nóg verrassender was het feit dat juist deze serie de grootste hit van het afgelopen herfstseizoen zou worden.

De Japanse kunstschaatser Yuri Katsuki denkt eraan zijn carrière te beëindigen nadat hij als allerlaatste eindigt in de Grand Prix Final. Maar nadat een video van hem op het internet belandt, staat plotseling vijfvoudig wereldkampioen Viktor Nikiforov bij hem aan de deur. Viktor vertelt Yuri dat hij zijn coach wil worden. Daarmee krijgt Yuri’s carrière een nieuwe impuls. Maar de wereld van het kunstschaatsen laat niet zomaar haar grootste ster verdwijnen. Dat blijkt al gauw wanneer de Russische Yuri Plisetsky ook vraagt om door Viktor te worden gecoacht.

Kunstschaatser Johnny Weir was zelfs onder de indruk

Het was al langer duidelijk dat Sayo Yamamoto een interesse had in kunstschaatsen. In 2015 maakte ze ENDLESS NIGHT, een geanimeerde muziekvideo waarin kunstschaatsen centraal stond. Maar Yuri!!! On Ice was haar echte passieproject. Het originele idee had ze namelijk al in 2010 had bedacht.

De grote passie van Yamamoto is duidelijk te zien. Zelfs echte kunstschaatser Johnny Weir was onder de indruk van het realisme van de serie, wat zelfs naar voren kwam uit hoe specifieke hotels uitzagen. Ook is er door Studio MAPPA heel wat werk verricht om de routines van de kunstschaatsers zo goed mogelijk uit te beelden. Een hele prestatie, gezien hoe moeilijk het is om zóveel beweging te animeren op een tv-animatie budget!

Yuri on Ice breekt met alle verwachtingen

Het meest indrukwekkende is de manier waarop het verhaal alle verwachtingen omzeilt. Yuri!!! On Ice is geen standaard sportserie omdat het behalve alle competities ook een romantisch aspect heeft. Sterker nog, de romantiek creëert meer drama dan de sport! De romantiek veroorzaakt een intense persoonlijke aspect waardoor elke gebeurtenis heel belangrijk aanvoelt. Begrijpelijk dus dat er zoveel discussie was rond de serie toen het werd uitgezonden. Daarbij helpt het ook dat het niveau van competitie veel groter is dan in andere sportseries. Hier wordt geschaatst om wereldkampioen te worden, niet om in de Koushien te staan!

Ook de personages vormen een goed aspect van de serie. In het begin lijken ze heel simpel te zijn, vooral in het geval van Viktor. Maar hoe langer de serie doorgaat, hoe meer je de gelaagdheid van hun persoonlijkheden begint te zien. Simpele archetypes veranderen op die manier in personages die daadwerkelijk menselijk overkomen. Vergis je niet, dat is prachtig om te aanschouwen.

Ondanks dat alles is er één aspect dat bekritiseerd kan worden, en dat is de structuur van het verhaal. Hoewel de grootste competitie, de Grand Prix Final, in de laatste twee afleveringen plaatsvindt, is de climax van het romantische verhaallijn al eerder in de serie. Daardoor is de laatste aflevering nogal een anti-climax, wat voorkomen had kunnen worden met een paar kleine veranderingen.

Onverwachts geslaagd!

Net zoals niemand in de serie van Yuri Katsuki veel succes verwachtte, verwachtte niemand dat ook van Yuri!!! On Ice zelf. Niemand zag dan ook aankomen dat het zo’n goede serie zou zijn! Het heeft dan ook jaren geduurd voordat Sayo Yamamoto het groene licht kreeg on deze serie te maken, wat aangeeft dat je nooit je dromen moet opgeven. Blijf dus ambitieus en zoek altijd naar nieuwe mogelijkheden. Dan kun je meer dan je zelf voor mogelijk had gehouden.

Yuri!!! On Ice is te bekijken via Crunchyroll.

https://www.youtube.com/watch?v=Gcbnm-vkg4U

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: