Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Your Name is meeslepend en adembenemend mooi

anime review Your Name Nederland

Your Name is een anime mega hit waar fans al sinds de Japanse release in 2016 op zaten te wachten. Op 2 november 2017 was eindelijk de Nederlandse première, maar in de tussentijd heb ik de film uitgebreid op Blu-ray bekeken. De film geeft mij voortdurend kippenvel. Waarom is Your Name zo goed?

Vanaf de eerste week stond de film – in het Japans Kimi no na Wa – daar weken op nummer 1 in de box office. Het was lang geleden dat een anime film zo’n groot succes was. Alleen Spirited Away van Hayao Miyazaki bleef bovenaan als succesvolste op eigen bodem.

Ook internationaal brak de film records. In het buitenland bracht Your Name meer op dan Spirited Away! Ik heb de film al in huis, en heb de film uitgebreid bekeken voor het schrijven van deze recensie.

Modern, fantasierijk sprookje.

Wat maakt deze film toch zo’n groot succes? Ik bedoel, hoe vaak is er al een coming of age anime verschenen? En hoe veel films en series zijn er waarin de personages wakker worden in een ander lichaam? Het is lastig om uniek te zijn.

Dan moet een film als Your Name op een andere manier zien op te vallen. Dat het gelukt is mag duidelijk zijn, maar het is lastig om dat kort uit te leggen. Je moet het gewoon zien. Punt.

Enerzijds is het concept van het verhaal simpel makkelijk te volgen en zijn er voortdurend grappige scènes of onverwachte wendingen om het interessant te houden. Anderzijds richt het zich op subtiele, maar herkenbare gevoelens. Emoties van jonge mensen, vooral als het gaat om liefde, zijn ontzettend complex. Dat gevoel waarbij je betoverd raakt door iemand, alsof je diegene al jaren kent, maar diegene nog nooit eerder hebt ontmoet. Het draait allemaal om de mysterieuze shinto gedachte, dat het verleden en heden, en dromen en realiteit nauw met elkaar verbonden zijn.

Your Name is een fantasierijk, modern sprookje dat tegelijkertijd ontzettend realistisch blijft.

Ineens leef je een leven van een ander…

Mitsuha woont op het Japanse platteland en droomt van een leven in Tokyo. Op een dag droomt ze dat ze een jongen is… in Tokyo!

Die jongen is Taki, die een normaal leven leidt in het bruisende Tokyo. Hij heeft een bijbaantje in een café en heeft een oogje op zijn vrouwelijke collega. Ineens droomt hij dat hij een meisje is, dat woont op het platteland…

Het duurt even, maar ineens realiseren ze zich dat ze steeds van lichaam verwisselen. Deze onverwachte situatie zorgt voor grappige en ongemakkelijke momenten, maar ook voor een meeslepend en emotioneel verhaal.

Een klimtocht naar onvoorstelbaar mooie indrukken.

Het verhaal ontvouwt zich langzaam, maar geeft daarom genoeg de tijd om de sfeer te proeven en de schitterende animatie te bewonderen. Er was geen scène die mij niet raakte. Een klimtocht naar de rand van een krater toonde een onvoorstelbaar mooi landschap. En ik was nog maar net bekomen van het prachtige uitzicht, of ik werd verrast door een onverwachte wending in het verhaal.

Komedie, drama, jeugdromantiek en mysterie. Het zit er allemaal in. Dat wordt op een spectaculaire wijze gecombineerd om een bijzonder verhaal te vertellen over tieners die verder heel normaal zijn.

Nauwelijks te geloven dat het allemaal getekend is.

Vanaf de eerste minuten maakt Your Name al een enorme indruk met de animatie. Een belangrijk element – die de regisseur zelf ook noemt – is het perfectionisme waarmee het licht wordt toegepast. Dat wordt zo realistisch mogelijk gedaan. Zelfs een zonnestraal die tussen de bladeren door schijnt wordt niet vergeten.

Daardoor is het nauwelijks te geloven dat het allemaal getekend is. Een helderblauwe lucht met grote witte wolkenpartijen, reflectie op gebouwen of juist schaduwen wanneer de nacht valt.

Your Name anime film review

Je staat makkelijk in de schoenen van de personages.

Hetgeen waarvan ik altijd wel kritiek op had in het werk van Shinkai, waren de karakter designs. Deze zagen er lang niet zo volmaakt uit als de achtergronden waarin ze waren getekend. In verloop van tijd is dat aanzienlijk verbeterd. Ook vond ik de personages ietwat aan de saaie kant. Die taak is nu volbracht door Masashi Andou (karakter designer voor Princess Mononoke en Paprika).

De personages vond ik erg sympathiek en goed uitgewerkt. Mitsuha is ‘gewoon’ de dochter van een burgemeester uit een willekeurig bergdrop. Taki is een willekeurige jongen die woont in Tokyo. Ze hebben beide geen opvallende trekjes en zijn ze hele gewone jongeren. Maar juist dat maakt het makkelijk om in hun schoenen te gaan staan.

Enig puntje van kritiek? Iets meer achtergrondinformatie over Taki had gemogen. Maar wordt dat echt gemist? Ik vind van niet. Voor mij was de film perfect en de gevoelens die erin zijn gestopt overtuigend.

Toppunt van regie.

Wat de regie betreft heb ik niets anders dan lof voor Makoto Shinkai en zijn team. Ik heb al zijn films tot nu toe gezien. Zijn talent is uitgegroeid tot het moois wat Your Name is en daar voel ik ook als fan iets van trots. Je hoopt dat die persoon ver komt, en dan gebeurt dat ook… meer dan verdiend vind ik!

Voor al zijn films laat Makoto Shinkai zich inspireren door gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Zo ook voor Your Name. De nadrukkelijk aanwezige hemel in deze en eerdere films, staat voor hem symbool voor de mysterieuze gevoelens die horen bij liefde en het leven.

Soundtrack met de film geschreven.

Your Name zou echter ook niet hetzelfde zijn zonder het geluid van populaire band RADWIMPS. De band heeft de muziek geschreven, begeleid door geluidsregisseur You Yamada, een naam die je vermoedelijk nog wel vaker gaat horen.

Iedere keer wanneer het verhaal een climax bereikt, is de soundtrack daar volledig op ingespeeld. Ik vind het heel briljant.

Your Name beeldschone animatie

Your Name is een film van uitzonderlijke schoonheid.

Op dit moment bestaat er voor mij geen mooiere anime film dan Your Name. De film is van uitzonderlijke schoonheid. Niet alleen de animatie, maar het geheel zit gewoon perfect in elkaar. Het is een vlotte film over de jeugd met een aantal spectaculaire beelden, wat het voor een breed publiek heel aantrekkelijk maakt. Tegelijkertijd bevat de film ook de charmes van het ‘Japanse’.

En de film is misschien wel op zijn mooist wanneer je die in de bioscoop ziet. Een modern sprookje dat weinig nodig heeft om je in verwondering te brengen.

Wat vond jij van Your Name? Vertel het in de comments!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

4 reacties

 1. N00bie schreef:

  Even een vraagje, ik kijk niet zoveel anime’s maar ben wel een filmliefhebber. Had nog nooit van deze film gehoord maar ga hem nu wel zeker in de bioscoop kijken. Ik vind het alleen zelf prettig om de film ook op bluray/dvd te hebben. Nou zag ik al dat je via een aantal webshops de geimporteerde versie kunt kopen. Komt er ook nog een Nederlandse release? Dus dat de film hier ergens in de winkel te koop is? Ik heb geen idee hoe dat meestal gaat met buitenlandse films

  • Yasumi schreef:

   Ik durf bijna te wedden van wel. Ik heb hier nog geen informatie over kunnen vinden, maar ik hou het al een tijdje in de gaten. Zodra de Nederlandse dvd release er is zal ik dat hier op de site melden 😉

 2. Nostra schreef:

  Een titel die ik ook een 10 gegeven heb. Prachtig verhaal met heel veel onverwachte momenten. Ik was er stil van. Zeker ook heel mooi getekend.

Vermeldingen

 • Yasumi
 • Yasumi
 • N00bie
 • Nostra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: