Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer overΒ ons privacybeleid.

In gesprek met: Fran van AVO Magazine!

Interview met Fran over AVO J-Music Festival 2018

Hiep hiep hoera! AVO Magazine bestaat 15 jaar! Tijd voor heleboel taart en een groot feest; namelijk AVO J-Music Festval 2018. Wie komen er op het festival en wat is er te doen? Ik vroeg het aan Fran!

Als je anime kijkt, ben je vast weleens in aanraking gekomen met Japanse muziek. Menig bekende Japanse artiest werkt graag samen met anime producties om hun muziek te promoten. Valt Japanse muziek eenmaal bij je in de smaak? Dan is er geen weg meer terug!

Dat is tenminste mijn persoonlijke ervaring. Dankzij anime heb ik veel Japanse zangers, zangeressen en bands leren kennen. Maar er zijn nog veel meer toffe bands dan alleen die je kent van anime. Als je die ‘onbekende’ artiesten wilt ontdekken, dan moet je bij AVO Magazine zijn. Wat begon als een forum, is nu dΓ© bron voor nieuws over Japanse muzikanten in Nederland. Wil je weten welke artiesten in Nederland (en Europa) optreden? Dan moet je hier zijn.

Dit jaar viert AVO een jubileum. De website is al 15 jaar actief. Logisch dat je dit dan viert met een heus festival: het AVO J-Music Festival. Hoe kijkt Fran zelf naar dit succes? En wat kunnen wij van het festival verwachten? Tijd om het aan Fran zelf te vragen, de oprichtster van AVO.

“AVO is een Japan-gerelateerd online community, een webmagazine en een boekings- en evenementenbureau,”

Foto: Vi Young

Voor de lezers die AVO Magazine nog niet kennen; waar staat AVO voor?

Als eerste geef ik toe: ik ben niet zo heel goed met namen verzinnen en het staat in connectie met het forum die ik 15 jaar geleden ben gestart. De betekenis van de afkorting is niet echt een geheim, maar gezien AVO zelf behoorlijk is gegroeid past de betekenis ervan niet heel goed meer bij wat AVO momenteel is: een Japan-gerelateerd online community, een webmagazine en een boekings- en evenementenbureau.

Het staat in ieder geval niet voor ActiecomitΓ© voor Vrijheid en Orde of Algemeen Vormend Onderwijs, maar voor Anime Vision Online. Om eerlijk te zijn is kort na het starten van Anime Vision Online Forum besloten om de afkorting AVO te gebruiken en daar ben ik nooit meer van afgestapt. Het is best moeilijk om van een naam af te stappen die al jaren bestaat in de scene en daarnaast zou ik niet echt weten hoe ik het anders moet gaan noemen.

Hoe is AVO Magazine begonnen?

AVO Magazine begon oorspronkelijk als AVO Blog. Ik wilde al heel lang een aparte site hebben met nieuwtjes in connectie met AVO Forum, maar had nog geen goed beeld wat ik nu precies wilde. In eerste instantie dacht ik eraan om de meetings van AVO Forum aan te kondigen, maar deze meetings werden steeds minder populair en dus moest ik verder nadenken over wat ik nu precies wilde met een blog. Ik heb zelf ook persoonlijke blogs gehad, dus ik wist natuurlijk wel dat er wat tijd in ging zitten om het bij te houden.

Omdat ik eerst een doel wilde bepalen duurde het wat langer voordat ik uiteindelijk 6 jaar terug de knoop doorhakte om toch een blog op te starten. Ik hoorde om mij heen geregeld dat er helemaal niet zoveel Japanse muzikanten naar Nederland komen en ik wilde het tegendeel bewijzen. Inmiddels zijn de meeste mensen er wel over uit dat het wel goed zit wat betreft concerten van Japanse muzikanten in Nederland, dankzij de berichtgeving van AVO Magazine. Zelf ben ik uitgebreid naar Europa in het algemeen wat betreft aankondigingen op de webmagazine, al is het natuurlijk wel lastig om alles goed bij te houden. Ook omdat ik tegenwoordig ook in het Engels publiceer. Ik werk fulltime, maar gelukkig zijn er mensen die mij altijd een berichtje sturen of taggen als ze iets tegenkomen. Gelukkig zijn er ook organisaties die mij persberichten sturen om mij op de hoogte te houden. Ik ben hier zeker dankbaar voor.

“15 jaar terug begon ik met een forum, in die tijd super populair, dat was ruim voordat de social media een hype werd,”

Het AVO J-Music Festival 2018 vind op 15 september plaats ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan van AVO. Had je verwacht dat AVO zo lang zou bestaan?

Nee, ik ben in principe niet iemand die zover vooruit kan kijken wat betreft mijn eigen leven. Ik vind het al spannend om iets vast te leggen dat over een half jaar gaat plaatsvinden,  dat was met AVO J-Music Festival bijvoorbeeld wel het geval. Toch heeft het even geduurd voordat ik het uiteindelijk aan het publiek kenbaar maakte. In principe sta ik er wel om bekend dat ik een volhouder ben. Als ik iets leuk vind, dan besteed ik er graag tijd aan.

15 jaar terug begon ik met een forum, in die tijd super populair, dat was ruim voordat de social media een hype werd. Ik begon het forum zelfs zonder echte regels, ik had er verder niet bij nagedacht dat de kans groot kon zijn dat het na 15 jaar nog zou bestaan. Maar ik ben wel iemand die niet graag stilzit en zeker niet zo gauw opgeeft. In de tussentijd heb ik diverse projecten gestart om te kijken of het bij mij past, waaronder AVO Magazine. Maar daar moet ik wel bij zeggen dat ik altijd wel van schrijven heb gehouden en zelfs een paar jaar had gedacht dat ik fotojournalist moest gaan worden. Nu ben ik online marketing medewerker.

5 jaar geleden was het AVO J-Rock Festival voor het 10-jarige jubileum, dat een succes is geweest. Wat is je dierbaarste herinnering aan dat festival?

Ik moet zeggen dat ik heel veel leuke herinneringen heb van dit festival. Voor mij was heel veel behoorlijk nieuw en eng. Op het podium staan voor een groot aantal mensen was iets wat ik niet zo gauw zou doen. Ik moest daarbij de microfoon goed vasthouden, omdat ik mij geen houding wist te geven. Daarbij weet ik nog altijd dat ik een foutje maakte met een bandnaam (al moet ik zeggen dat Tivoli dat zelf ook had gedaan op de poster). Voor mij was het een avond waarvan ik dacht dat het een droom was en wist ik niet eens zeker of dit ooit nog een vervolg zou krijgen.

Ik weet nog heel goed dat ik met een van de muzikanten uit het raam van het rokershok in de backstage van De Helling hing en uitkeek op het publiek die met smart stond te wachten om naar binnen te gaan. We konden de aandacht niet direct trekken van hen, maar uiteindelijk keken ze naar boven en maakten we contact. Al herkende niet iedereen de muzikant die naast mij stond, haha.

“Het zijn twee bijzondere bands met een eigen stijl en je zult misschien niet direct zeggen dat ze bij elkaar passen,”

(interview gaat hieronder verder)

AVO J-Music Festival met Remnant
Esprit D'Air op AVO J-Music Festival

REMNANT en Esprit D’Air zijn de muzikale acts op het festival van dit jaar. Wat kunnen we van ze verwachten?

Allebei zullen ze een uur optreden op het mooie podium van het Zuiderparktheater, in de openlucht. Verder is het mogelijk om merchandise te kopen en een praatje met hen te maken. REMNANT en Esprit D’Air hebben beiden in 2017 een nieuw album uitgebracht die ze tijdens het festival ook zullen promoten en verkopen. Het zijn twee bijzondere bands met een eigen stijl en je zult misschien niet direct zeggen dat ze bij elkaar passen, maar als je bekend bent met AVO en welke muzikanten ik heb gepromoot in het verleden, dan passen deze twee acts perfect bij elkaar! Daarbij is het voor Esprit D’Air extra speciaal dat ze in Nederland komen optreden, gezien ze dit nog niet eerder hebben gedaan. Een primeur voor AVO J-Music Festival!

Wat vind je het beste liedje van REMNANT?

Funeral Chapel. Al geeft de titel je een heel ander idee, Funeral Chapel is anders een zeer dansbaar liedje vanaf de start! Ik hoop ook dat REMNANT dit liedje ten gehore zal brengen tijdens AVO J-Music Festival.

En van Esprit D’Air?

Ik ken Esprit D’Air nog van voordat ze gingen pauzeren. Maar ik moet zeggen dat de band de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg heeft getimmerd, dus laat ik gaan voor een van de nieuwere liedjes: Rebirth. Ik vind dat de band met hun nieuwste album Constellations behoorlijk veel indruk heeft gemaakt. Rebirth was echt een perfecte binnenkomer naar mijn mening.

(interview gaat hieronder verder)

Taste test REMNANT en Esprit D’Air

Wat zal er tijdens het festival nog meer te doen zijn?

Het terrein van het openluchttheater geeft de ruimte voor bezoekers om te socializen, maar ook een hapje en een drankje te doen. Ik ben momenteel nog bezig met de puntjes op de i zetten, maar ik wil het terrein ten volle kunnen benutten! Hou AVO Magazine in de gaten voor de mededelingen hierover.

Hoe zie je AVO over 5 jaar?

AVO Forum zal misschien nog wel actief zijn, maar nog minder dan het nu al is of er moet een soort van revival komen wat betreft fora. De focus zal liggen op AVO Magazine en het organiseren van concerten, festivals en andere evenementen. Ik hoop dat ik inmiddels dan ook diverse keren in Japan ben geweest om ook wat meer leuke artikelen vanuit Japan te publiceren. Ik heb de afgelopen jaren diverse plannen gehad, maar ik weet natuurlijk wel dat er overal veel tijd in komt te zitten en dat er ook brood op de plank moet komen. Maar het zou toch tof zijn als ik over 5 jaar met AVO zo gegroeid ben, dat ik… eigenlijk ben ik helemaal niet zo goed met het vooruit kijken. Ik hoop natuurlijk dat AVO een nog bekendere naam mag worden en dat ik meer mag organiseren, reviewen en interviewen en het meest belangrijke: dat AVO nog meer serieus genomen zal worden.

” Als AVO J-Music Festival een succes is, dan is een vervolg volgend jaar zeker een mogelijkheid,”

Wat zou je nog willen bereiken met AVO Magazine?

Ik zie nog steeds groei voor ogen met AVO Magazine, want nog niet iedereen kent het als een Japan-gerelateerd magazine met een focus op Japanse muziek. Ik ben natuurlijk de kant opgegaan van een meertalig magazine, daardoor is het naar mijn idee beter mogelijk om te groeien in een niche. Door deze omschakeling zijn er ook een aantal Engelstalige schrijvers aangesloten bij de webmagazine, waardoor ik ook breder kan gaan wat betreft de verslagen van evenementen. Het zou ook erg gaaf zijn dat ik bij grote muziekevenementen in Japan aanwezig mag zijn om daar over te schrijven. Verder hoop ik natuurlijk zelf ook beter te worden in het schrijven.

Is er een kans dat het festival vaker gaat plaatsvinden? (vaker dan 5 jaar? ?)

Bij AVO J-Rock Festival werd al gedacht dat het een jaarlijks evenement zou worden, maar de samenkomst van de artiesten die daar optraden was eigenlijk best toevallig en het had zo moeten zijn. In de tussentijd zag ik geen mogelijkheid om iets te organiseren naast de concerten en de diverse activiteiten op conventies. Maar als AVO J-Music Festival een succes is, dan is een vervolg volgend jaar zeker een mogelijkheid. Dus schroom niet om een kaartje te kopen!

Is er nog iets dat je aan de lezers van Animeazing wil vertellen?

Ik hoop natuurlijk je te mogen verwelkomen bij AVO J-Music Festival op 15 september 2018. Voor een tientje ben je een avond zoet met Japanse muziek ontdekken en eventueel de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken. Hoe meer mensen komen, hoe groter de kans is dat ik een mogelijkheid zie om er een vervolg van te maken en ook om het festival nog groter te maken qua opzet. Deel vooral het nieuws dat dit festival er aan gaat komen, want hoe meer mensen het weten, hoe beter. Dat maakt de kans groter dat er meer mensen gaan komen naar het festival! Ik vind het heel gaaf dat ik deze kans heb gekregen om een festival te organiseren in de openlucht. Het gaat geheid mooi weer worden en een memorabel evenement!

Celebrate 15 years AVO and J-Music <3

Na dit interview zin gekregen om AVO J-Music Festival te bezoeken? Het is in het Zuiderparktheater in Den Haag, en je betaalt 10 euro voor een kaartje. Meer informatie vind je in dit Facebook-evenement.

Helaas heb ik zelf de mogelijkheid niet om te gaan, maar als jij wel gaat: het wordt vast heel leuk! Laat je ons even weten hoe het was? Laat een berichtje achter op onze Facebook-pagina!


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>Ο‰< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka (Yasumi)

Oprichter en hoofdredacteur van deze website. Raakt niet uitgepraat over anime. Deelt graag haar mening en kennis met grenzeloos enthousiasme.

Wil je iets kwijt?

%d bloggers liken dit: