Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Speciale afleveringen: smaakmakers voor nieuwe seizoenen

Speciale afleveringen van anime: wat is daarmee?

Wat is dat toch met al die extra, speciale afleveringen die bijna iedere anime krijgt? Een speciale kerstaflevering, eentje die ‘origineel’ is – dus niet gebaseerd op een manga, of een complete herhaling van het vorige seizoen. In dit blog vind je daar het antwoord op.

Voor Amerikaanse en Europese series is het bijna vanzelfsprekend dat ze uit meerdere seizoenen bestaan. In Azië is dat niet het geval. Als de serie voorbij is, dan is het meestal ook echt voorbij. Een mogelijk vervolg wordt dan eigenlijk gewoon een nieuwe serie, met vaak een toevoeging aan de naam. Zo verandert Durarara!! in Durarara!! x2, en Noragami wordt Noragami Aragato.

Dat zorgt vaak wel voor vertragingen. Zo duurde het maar liefst vier jaar voordat er eindelijk een tweede seizoen van Attack on Titan was. Dat leverde flink wat commentaar op. Na zo’n lange tijd waren veel kijkers de serie al lang vergeten.  Hoe trek je aandacht voor iets dat mensen zijn vergeten? Het antwoord is heel simpel: zorg dat er een aantal maanden vóór het tweede seizoen een speciale aflevering te zien is.

Op Crunchyroll zijn best een aantal van dat soort afleveringen te vinden. Het lijkt mij dus erg leuk om er een aantal tussenuit te pakken en ze te vergelijken.

Thunderbolt Fantasy: The Sword of Life and Death

Thunderbolt Fantasy is technisch gezien geen anime. Het wordt gespeeld door poppen en is dus niet geanimeerd. Het is niet eens in Japan gemaakt, maar in Taiwan! Toch zijn er veel mensen uit de anime industrie bij betrokken. Gen Urobuchi (Puella Magi Madoka Magica, Psycho-Pass) is de bedenker en het heeft een sterrencast van Japanse stemacteurs. Verder is het zo bombastisch en over-the-top dat veel anime er jaloers van zouden worden.

Thunderbolt Fantasy’s speciale aflevering is verdeeld in twee helften. De titel The Sword of Life and Death verwijst naar de eerste helft, over Shā Wú Shēng en Lǐn Xuě Yā. Hierin wordt uitgelegd waarom zij zo’n slechte relatie hebben in het eerste seizoen. Bovendien geeft dit deel veel inzicht in het karakter van Shā Wú Shēng.

De tweede helft is een heel stuk minder dramatisch. Er wordt juist een komedisch verhaal verteld. Shāng Bù Huàn treft in een taverne een persoon die beweert dat hij zelf Shāng Bù Huàn is! De twee Shāng Bù Huàns schuiven bij elkaar aan, en vertellen een op grappige wijze veranderde versie van de gebeurtenissen in seizoen één. Zo worden alle belangrijke verhaalelementen samengevat.

Beide helften zorgen voor vermaak, maar de eerste helft is duidelijk sterker. Lǐn Xuě Yā laat zien hoe gemeen en onredelijk hij kan zijn, en Shā Wú Shēngs reden om kwaad te zijn is daarmee zeer gegrond. Toch blijft het interessant om Lǐns plannen te zien voltrekken. De komedie van de tweede helft is daarentegen wel absurd, maar toch ietwat te flauw om echt goed te noemen.

Mob Psycho 100 Reigen –The Miraculous Unknown Psychic-

Thunderbolt Fantasy gebruikte dus maar de helft van de aflevering om seizoen één samen te vatten. Mob Psycho 100 gebruikt de hele speciale aflevering voor precies hetzelfde. Toch is het niet saai, omdat Mob Psycho 100 het op een goede manier doet.

In een nieuwe poging om snel rijk te worden besluit Reigen om een boek te schrijven. Uiteraard schuift hij de taak al snel op Mob af. Mob krijgt de opdracht om Reigens versie van het verhaal op te schrijven, waarin Reigen zelf de held is. Dat kan natuurlijk niet goed aflopen…

In deze aflevering maakt Mob Psycho 100 gebruikt van zijn sterkste eigenschap: komedie! Het verhaal verschilt niet heel van de tweede helft van The Sword of Life and Death, maar in de uitvoering heeft Mob een stuk meer succes. De komische timing is ongelooflijk strak, en de personages heel leuk om een tijdje mee te lopen.

Mushishi Special Chapter: Hihamukage

Er zijn ook andere soorten speciale afleveringen, maar daarvoor moest ik even in mijn herinneringen graven. Mushishi Special Chapter: Hihamukage kwam in 2014 uit, ruim acht jaar (!) na het eerste seizoen. Maar omdat elke aflevering totaal apart van elkaar staat, heeft Mushishi geen samenvatting nodig. In plaats daarvan kan het zijn tijd besteden aan één enkel sterk verhaal.

Hihamukage vertelt het verhaal over zonsverduistering die maar niet voorbij gaat. Dat kan grote problemen veroorzaken, zoals gewassen die niet groeien. Daarom de taak aan Ginko om dat snel op te lossen. Maar zelfs Ginko weet niet waar hij moet zoeken naar de oorzaak.

Maar één enkel iemand is blij met de situatie: de jonge Hiyori. Zij kan door een infectie met Mushi niet de zon in. Nu het donker is kan ze dus eindelijk de wereld verkennen. Maar als ze moet kiezen tussen haar vrijheid of haar familie, wat voor besluit maakt ze dan?

Hihamukage is eigenlijk alleen maar een lange Mushishi aflevering. In dit geval is dat een groot compliment. Mushishi weet sprookjesachtige verhalen op een volwassen en sfeervolle wijze te vertellen. Ook hier is dat het geval. De extra tijd wordt benut om het verhaal nog beter op te bouwen.

De meeste van dit soort afleveringen zijn geen must-see, maar toch zijn ze een enorm plezier voor de fans. Ze weten namelijk bijna altijd hun doel waar te maken: om de kijkers warm te maken voor het komende nieuwe deel van de betreffende serie. Laten we daarom hopen dat Crunchyroll, en hopelijk ook andere streamingsplatforms, de speciale afleveringen beschikbaar blijft maken.

Op de hoogte blijven?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Of check eens al deze reviews van specials an OVA’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: