Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

6 Fasen van een Anime Fan: in welke zit jij?

De anime fan lijkt altijd van een totaal andere planeet te komen. Hij draagt t-shirts met onbegrijpelijke woorden zoals ‘Oppai’ erop. Zijn haar is blauw of paars geverfd en schreeuwt nog net geen kamehameha. Vaak is de anime fan stil over zijn interessers. Maar als jij, als niet-anime fan de onschuldige vraag stelt: wat is je hobby? Dan is hij niet meer te stoppen over waarom hij anime zo gaaf vind. En hij gaat door een aantal typische levensfasen. In dit blog heb ik deze zes fasen van een anime fan op een rij gezet.

Of jij bent die anime fan. Dit is een website over anime met voornamelijk recensies, dus de kans is groot dat jij er al een paar gezien hebt. Toch? In dat geval herken je jezelf mogelijk in één van de onderstaande fasen. En zeg nou niet dat er geen waarheid in zit, want dit blog is geschreven dóór een anime fan. Een ervaringsdeskundige. Ik heb inmiddels al deze fasen gehad. Herken jij je hierin? Geef dit bericht dan op zijn minst een like.

Fase 1: baby Anime fan

6 Fasen van een anime fan: baby

Er is ongetwijfeld een anime serie uit je jeugd die je bij is gebleven. De Dragon Ball Z, Pokémon, Yu-Gi-Oh! of iets dat nog ouder is. Vrouwtje Theelepel of Alfred J. Kwak voor mijn part. Series die de zaden voor jouw liefde voor Anime hebben geplant. Misschien wist je op dat moment niet eens wat anime was. Elk kind vind tekenfilms leuk, maar op die leeftijd merkte je al dat deze anders waren dan de andere. Die verschillen trekken je aan, en die blijf je zoeken.

Tot dat…

Fase 2: de openbaring

Je wordt ouder en ontdekt iets dat deze tekenfilms met elkaar gemeen hebben: ze komen uit Japan. Niet uit Nederland of een ander Europees land, niet eens de VS. Nee, ze komen uit het land van de rijzende zon. Of iemand op internet wijst je op dit feit. Zo kwam ik er achter. Iemand gaf mij een aanrader, Wolf’s Rain om precies te zijn, en een hele wereld ging voor mij open.

“OMG! Is dit anime? Net als DBZ en Yu-Gi-Oh? Cool!”

Die aanrader komt meestal met een website zoals KissAnime. Een illegale streamingssite, ik weet het, maar zo ontdekken de meeste anime fans meer series om te kijken. Het is gratis en bijna alle anime die er zijn, kun je op deze websites vinden. Het zijn ware goudmijnen. Op dat moment ben je in een beerput gevallen. Er is geen weg meer terug zodra je passie voor anime is aangewakkerd.

Nadat je een goede anime gezien hebt, voelt je leven leeg aan. Alle andere series, tekenfilm of live action, vind je saai. Anime is namelijk nieuw en er zijn zó véél genres.

Fase 3: een leven wat was dat ook alweer?

Je gaat anime bingewatchen. Je kijkt de ene na de andere topfavoriet. Fullmetal Alchemist, Sword Art Online, nog meer Sword Art Online en natuurlijk Attack on Titan. Dan waag je je in het terrein van slice-of-life, een genre dat in eerste instantie saai klinkt. Maar die schattige waifus met…ja juist, oppai natuurlijk… En voor degene die zich aangetrokken voelt tot mannelijk schoon… heb je die knappe samoerai gezien in Hakuouki of Tomoe uit Kamisama Hajimemashita. Hoe kan je dat weerstaan?

Het is ook niet meer mogelijk om te stoppen. Elk seizoen ziet maar liefst 50 nieuwe titels. Vaak dezelfde genres, maar net zo interessant. Non-stop nieuwe anime. Huiswerk? Niet belangrijk. Vrienden? Nope. Afspraken? Je hebt wel wat beters te doen! Je hebt geen tijd meer voor een leven.

Fase 4: anime discussie hel

Je wil meer anime fans ontmoeten, want in jouw familie en vriendenkring kijkt niemand het. Gelukkig is er het internet! Op het wereld wijde web kun je makkelijk mensen met dezelfde interesses ontmoeten.

De anime fandom is een bijzondere wereld vol gepassioneerde mensen. Toen ik in deze fase zat, waren er de fora waar je recensies kon schrijven en meningen kon uitwisselen. Dat is fijn, want zo veel anime fans zijn er niet. Maar op internet kun je elkaar makkelijk opzoeken. Facebook en Twitter hebben nu die fora grotendeels overgenomen. Het dichtst in de buurt tot die oude fora komt Discord, waar je in een gesloten community kunt discussiëren. Toch is het anders. De discussie is sneller geworden. Er zijn steeds meer anime fans. Dat is cool, maar het heeft ook een keerzijde – helaas.

De discussies kunnen hoog oplopen over banale dingen zoals ‘best girl’ of ‘best boy’. Die discussies kunnen leuk zijn, totdat de trolls en haters zich er in mengen. Misschien ben jij gaan denken dat je alles over anime weet, en jouw kennis is beter dan die van anderen. Je bent te eigenwijs om dat toe te geven op dit moment. Of je kent iemand die zich op deze manier gedraagt. Jouw waifu of husbando is de beste, en iedereen die daar anders over denkt is trash! Dit soort discussies kunnen een regelrechte hel zijn.

Mijn tip: stop even met anime en social media om je hoofd te koelen – of laat die vriend uitrazen. Er komt een moment dat dit stopt, want dit kan zo een ongezonde levensstijl worden. Je gaat door tot je niet meer kan.

6 fasen van een anime fan: discussie hel

Fase 5: de anime burn-out

Je hebt af en toe al momenten gehad dat je paar dagen, soms weken geen zin meer had in anime. Je hebt wel tijd voor anime, maar je steekt je vrije tijd steeds vaker in iets anders. Games of die live-action series die je ook had willen kijken. En dan ineens kijk je veel langer geen anime. De afleveringen stapelen zich op. Die 50 nieuwe series die je moet kijken hebben geen aantrekkingskracht meer. Een monsterklus om dat allemaal nog in te halen. He? Wat gebeurt hier? Het is een vreemd, bijna angstaanjagend gevoel. Je begint toch niet je liefde voor Anime te verliezen? Weken van frustratie, verdriet en leegte volgen….

Dat is de anime burn-out. Ik heb het ook gehad, zeker nadat het forum dat ik jaren had, uiteen viel. Soms heeft zo’n burn-out niet eens een echte reden. Behalve het feit dat het eigenlijk onhoudbaar is om álle anime series te volgen die elk seizoen uit komen. Hier een paar woorden ter geruststelling: dit is heel normaal en je passie is niet weg.

Hoe kom je hier uit? Kies een willekeurige anime te kiezen die je aanspreekt. Negeer die enorme plan-to-watch lijst die je hebt opgebouwd. Of scroll er doorheen en kies een titel die je aantrekt. Voor mij was dat Soul Eater. Die serie had ik altijd willen kijken, maar had er ‘geen tijd voor’. Onzin natuurlijk. Ik deed te hard mijn best om bij te blijven met het nieuwste. In één klap was mijn liefde voor anime terug – en werd deze website geboren.

Fase 6: anime is not a phase

Zoals ik bij fase 2 zei: er is geen weg meer terug. Als je eenmaal de liefde voor anime hebt gevonden, blijft het voor altijd. Dat beloof ik je. Zelfs als je nu in de vorige fase bent, een burn-out hebt. Een andere manier om je enthousiasme terug te krijgen, is het rewatchen van je favoriete anime. Welke dat ook is. Het werkt gegarandeerd. (Je krijgt geen geld terug, dit advies is gratis).

Je moet wel een aantal waarheden accepteren:

 • anime is geen fase; wat je omgeving ook zegt, het is prima om anime leuk te vinden. Het is geen tijdelijke fase als het echt je passie is.
 • 20 of meer series volgen is onmogelijk. Oh ja, misschien voor een tijdje, maar er is te veel anime.

Dit is het moment dat je anime accepteert als een onderdeel van je leven. De anime community kan vervelend zijn. Er zitten wat rare bonen tussen. Je kunt van familie of huisgenoten gezichten met opgehaalde wenkbrauwen krijgen, als je je opsluit in je kamer om anime te kijken. Who cares. Er is genoeg om trots op te zijn! Als ik met collega’s praat over anime, krijg ik altijd enthousiaste reacties. Ik ken fantastische, lieve mensen dankzij anime. Er komen nog steeds schitterende anime uit, die meer dan de moeite waard zijn om te kijken. Voor mij is er geen mooiere community, dan die van anime fans.

(alternatieve titel voor deze fase: je accepteert jouw lot als anime fan)

6 Fasen van een Anime fan: don't give a fuck

Tot slot

Ik hoop dat je dit blog met een korreltje zout hebt gelezen. Natuurlijk is iedereen anders en beleef jij anime misschien anders dan ik of een andere fan. Ik had gewoon zin om dit te schrijven. Herken jij jezelf toch hierin? Ik vind het hartstikke leuk als je een comment achter laat!

En de mensen zoals ik, die hun mond niet kunnen houden over anime, zullen in deze fase een YouTube kanaal of blog beginnen. Het is fijn om anime te kijken, en de passie ervoor te delen met anderen. Love you <3

(een video van Gigguk is de bron van inspiratie voor dit blog)


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

3 reacties

 1. Lex schreef:

  Hee, je post is geweldig. Door jou ben ik uit m’n anime burn-out geraakt. Ik heb charlotte, herbekeken en ik ben weer helemaal terug in de anime vibe. Bedankt ((:

 2. Eline schreef:

  Leuke post! Ik herken me toch wel in verschillende dingen die je beschrijft haha. Zo ontdekte ik een tijdje geleden de ‘anime-seizoenen’ en nam de hoeveelheid series die ik volgde snel toe (want je zal maar een leuke serie missen :-P). Ook het even geen zin hebben in anime herken ik, om er vervolgens achter te komen dat Netflix ineens allemaal toffe anime heeft toegevoegd haha. En ja die eerste anime (in mijn geval Pokémon) blijft nostalgisch, al wist ik toen ook niet dat het anime was 😉

Vermeldingen

 • Bozenka (Yasumi)
 • Lex
 • Eline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: