6 Fasen van een Anime Fan: in welke zit jij?

De anime fan lijkt altijd van een totaal andere planeet te komen. Hij gaat door een aantal levensfasen die alleen echte anime fans kennen. Lees in dit blog deze ‘6 Fasen van een anime fan’ en laat weten in welke fase jij zit!

Iedereen gaat door dezelfde fasen heen als anime fan. Onzin, zeg je? Nou, hier spreekt een ervaringsdeskundige. Misschien heb ik niet elke fase even sterk gevoelt, maar inmiddels heb ik ze allemaal gehad. De ‘6 fasen van een anime fan’. Eens zien of jij je hierin herkent?

Fase 1: baby Anime fan

Er is ongetwijfeld een anime serie uit je jeugd die je bij is gebleven. Dragon Ball Z, Pokémon of Alfred J. Kwak voor mijn part. Series die de zaden voor jouw liefde voor Anime hebben geplant. Misschien had je dat nog niet eens door, of wist je niet eens wat anime was. Ik wist dat heel lang ook niet.

Nadat je alles gezien hebt, voelt je leven leeg en saai… Geen enkele live action serie of TV programma weet je meer te boeien. Tot dat ene moment….

6 Fasen van een anime fan: baby

Fase 2: de openbaring

Misschien ben je weer eens Dragon Ball Z opnieuw gaan kijken of heeft iemand je een nieuwe serie aangeraden. Hoe dan ook, je komt er achter dat er meer van dezelfde tekenfilms te vinden zijn. Je kijkt de ene na de andere serie te kijken en beseft: “OMG! Dit is dus anime? OMG I’m in love…”

Je informeert bij vrienden of het internet om zo veel mogelijk over anime te weten te komen. Oké, misschien beschouw je Avatar The Last Airbender nog als anime, maar je hebt een nieuwe passie gevonden. Die passie wordt al snel een obsessie en dan is er geen weg meer terug.

Fase 3: een leven wat was dat ook alweer?

Je weet maar niet van ophouden en kijkt elke anime die je tegenkomt. Je komt er ook achter dat er elk jaargetijde een nieuwe lading series bij komt. Alles is nieuw en gaaf. Daarom moet je ze alle 50 tegelijkertijd zien.

Non stop. Huiswerk? Niet belangrijk. Vrienden? Nope. Afspraken? Je hebt wel wat beters te doen! Je hebt geen tijd meer voor een leven.

Fase 4: anime discussie hel

Na zo veel anime gekeken te hebben, weet je genoeg over anime en Japan dat je anderen de les kunt lezen. Tenminste, dat denk je. Je duikt in anime forums, Twitter, Reddit of andere plekken op het wereld wijde web. Om mee te kunnen praten, moet je alle series bijhouden die in het seizoen uitkomen. Dat blijkt fysiek onmogelijk, dus hou je je vast aan dé ‘3 afleveringen regel’. Op die manier weet je altijd wat de beste anime series zijn en kun je meedoen aan alle discussies. Gezellig, toch?

Al dat socializen heeft echter ook een keerzijde. De anime fandom is een vreemde wereld vol overdreven gepassioneerde mensen. De discussies kunnen hoog oplopen over ‘best girl’ of ‘best boy’. Jouw anime van het seizoen heeft evenveel fans als haters. Jouw waifu of husbando is de beste, en iedereen die daar anders over denkt is trash! Het is een regelrechte hel waar je in beland bent.

Je weet dat dit een ongezonde levensstijl is, maar je blijft doorgaan tot je erbij neervalt.

(gelukkig was ik nooit zo salty over de mening van anderen)

6 fasen van een anime fan: discussie hel

Fase 5: de anime burn-out

Je hebt af en toe al momenten gehad dat je paar dagen, soms weken geen zin meer had in anime. En dan ineens veel langer. Die 50 nieuwe series die je moet kijken hebben geen aantrekkingskracht meer. De afleveringen stapelen zich op. Een monsterklus om dat allemaal nog in te halen. He? Wat gebeurt hier? Het is een vreemd, bijna angstaanjagend gevoel. Je begint toch niet je liefde voor Anime te verliezen? Weken van frustratie, verdriet en leegte volgen….

Sommigen geven het helemaal op en vinden een andere passie, maar een paar woorden van geruststelling als je nu in deze fase zit: de burn-out gaat over! Maar het leven is niet meer hetzelfde als hiervoor!

Fase 6: anime is not a phase

Zoals ik bij fase 2 zei: er is geen weg meer terug. Als je eenmaal de liefde voor anime hebt gevonden, blijft het voor altijd. Zelfs als je die duistere periode van burn-out hebt meegemaakt, is er een manier om die liefde terug te vinden. Kijk eerst je favoriete anime opnieuw om je enthousiasme terug te vinden. Kijk naar de anime die gepland staan voor het volgende seizoen. Kies vijf series die je het meest interesseren. Voor je het weet heb je weer de smaak te pakken. Maar overdrijf niet, ervaring leert dat het onmogelijk is om 50 series tegelijk te volgen. Vijf is meer dan genoeg en dat is prima!

Dit is het moment dat je anime accepteert als een onderdeel van je leven. Hoe bizar de fandom ook is en hoe vaak anderen hun wenkbrauw ophalen als je je opsluit in je kamer om anime te kijken. Er is genoeg om trots op te zijn! (denk ik)

Sommige mensen die in deze fase zijn beland, besluiten om hun kennis en ervaring te delen. Ze starten een YouTube kanaal of een blog, om over hun trauma’s en mooie momenten met anime te vertellen.

(met andere woorden: je accepteert jouw lot als anime fan)

6 Fasen van een Anime fan: don't give a fuck

Disclaimer

Ik hoop dat je dit blog met een korreltje zout hebt gelezen. Natuurlijk is iedereen anders en beleef jij anime misschien anders dan ik of een andere fan. Ik had gewoon zin om onzin te schrijven. Herken jij jezelf toch hierin? Ik vind het hartstikke leuk als je een comment achter laat!

(een video van Gigguk is de bron van inspiratie voor dit blog)

Volgende blog niet missen?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

1 reactie

  1. Eline schreef:

    Leuke post! Ik herken me toch wel in verschillende dingen die je beschrijft haha. Zo ontdekte ik een tijdje geleden de ‘anime-seizoenen’ en nam de hoeveelheid series die ik volgde snel toe (want je zal maar een leuke serie missen :-P). Ook het even geen zin hebben in anime herken ik, om er vervolgens achter te komen dat Netflix ineens allemaal toffe anime heeft toegevoegd haha. En ja die eerste anime (in mijn geval Pokémon) blijft nostalgisch, al wist ik toen ook niet dat het anime was 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: