Piano of Forest Netflix anime review

Piano of Forest: pianoconcert in het bos

,

Mijn recensies schrijf ik altijd pas, als ik de volledige anime serie gezien heb. Het beleid van Netflix om series vaak per 11 of 12 afleveringen uit te brengen, helpt dan niet echt. Ook doet het schade aan anime series die het moeten hebben van karakter aangedreven verhalen zoals Piano of Forest. Toch is hier al een recensie, omdat deze mooie anime die aandacht verdient!

Piano of Forest is een serie gebaseerd op de gelijknamige manga van Makoto Isshiki. Piano no Mori is de titel in het Japans. In 2007 kwam er ook al een film uit hiervan. Deze anime serie is een remake van die geliefde klassieker. De serie is geproduceerd door studio Gainax en geregisseerd door Gaku Nakatani (zijn eerste werk). Voor liefhebbers van klassieke pianomuziek kan ik al zeggen dat de serie een genot is om te volgen. Ik heb zelf op pianoles gezeten en herkende veel stukken die voorbij kwamen. Beethoven, Mozart en Chopin onder andere.

Een magische piano zegent Kai met talent

We volgen het verhaal van een jonge pianist met gouden lokken engouden vingers. Kai Ichinose hoeft een liedje maar één keer te horen om het vlekkeloos te kunnen spelen. Hij heeft nooit een les gehad, maar speelde elke avond op de afgedankte piano in het bos. Deze magische piano lijkt hem te zegenen met groot muzikaal talent. Toch is de piano voornamelijk een middel voor Kai om te ontspannen. Hij is de zoon van een prostituee en dat maakt zijn leven niet erg makkelijk.

Een grotere tegenstelling met Syuhei Amamiya kan bijna niet. Syuhei is de zoon van een succesvolle pianist en zelf ook een aanstormend talent. De piano is hem met de paplepel ingegoten. Hij ontmoet Kai wanneer hij in dezelfde klas terecht komt. Ze worden gelijk beste vrienden.

De bal begint pas echt te rollen wanneer de muziek leraar op school het talent van Kai Ichinose ontdekt. Vanaf dat moment is Kai ook Syuhei’s grootste rivaal. Het verhaal volgt hoe het tweetal zich ontwikkeld in de wereld van de pianomuziek.

Alleen hard werken wordt beloond.

Het is een charmante anime waaraan je merkt dat het verhaal met veel gevoel en liefde geschreven is. Dat gevoel had ik tenminste. Het verhaal is makkelijk te volgen, maar is ondanks alles heel realistisch. Het leven is lang niet zo makkelijk en de drama maakt deze serie erg meeslepend. Afgewisseld met prachtige pianoconcerten, is het een lust om naar te kijken én te luisteren.

De personages zijn geen stereotypes die alleen bedoelt zijn om het verhaal te trekken. Nee, het zijn mensen die leven in het verhaal. Kai vind ik erg sympathiek en het is interessant om hem te volgen bij zijn struggles. Ondanks tegenslagen blijft hij positief, en ik hou altijd wel van dat soort mensen. Ze hebben altijd een positieve invloed op de mensen die ze ontmoeten. Aan de andere kant kreeg Syuhei minder aandacht en ergens miste ik dat, aangezien ik het idee heb dat hij behalve Kai het belangrijkste personage is.

Wel laat de serie duidelijk zien dat ondanks dat je de piano met de paplepel binnen krijgt, je uiteindelijk zelf hard moet werken om aan de top te komen. Het is interessant om de confrontaties tussen Kai en Syuhei te zien.

Veel vragen blijven nog onbeantwoord.

Wel vond ik dat het verhaal af en toe van de hak op de tak sprong. Zo vond ik het begin over de jeugd van Kai en Syuhei vrij kort. Een gemiste kans, omdat ze hier ook wat meer over Syuhei hadden kunnen vertellen. (maar misschien vond ik dit gewoon het leukste gedeelte van de serie tot nu toe 😛 ). Nu vond ik het lastig om ook iets voor hem te voelen. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, maar behalve Kai missen de andere personages diepgang. In een karakter gedreven verhaal zoals dit is dat best belangrijk!

Misschien dat dit in de tweede helft van de serie verbeterd wordt. Hopelijk worden dan vragen beantwoord die nu nog zijn blijven steken.

Sfeervolle animatie, iets storende CG

Visueel is Piano of Forest een zeer goed. Men weet goed de sfeer te pakken en op veel momenten is de animatie een lust om naar te kijken. Op andere momenten vond ik het gebruik van computeranimatie storend. CG wordt vooral gebruikt tijdens de piano optredens, en de reden is duidelijk: om de fijne bewegingen van het personage goed te animeren. Echter, past het niet helemaal in het hele plaatje. Ik werd er best wel vaak door afgeleid.

Gewoon genieten van geanimeerde pianoconcerten!

Behalve een paar kleine puntjes van kritiek, vond ik Piano of Forest een anime om van te genieten. Uiteraard is de soundtrack in dit geval het belangrijkste element van de anime. Samen met de sfeervolle animatie is het een mooie serie om bij te ontspannen. Het verhaal is eenvoudig, maar realistisch en met gevoel geschreven.

 In de winter komt seizoen twee, waarbij ik hoop dat het verhaal een mooi einde krijgt. Ik kan niet wachten! Ik zal dan zeker deze recensie updaten 😉

Piano of Forest is te zien op Netflix!

Wil je iets kwijt?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home » Piano of Forest: pianoconcert in het bos