Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Mob Psycho 100: Iedereen is onzeker

mob psycho 100
In 2015 werd het anime publiek verrast met de anime versie van One Punch Man. Origineel was het een webcomic door de tekenaar die zichzelf One noemt. Maar de titel bereikte meer succes toen Yusuke Murata de webcomic omzette naar een eigen manga-versie. Het origineel had namelijk wel een gevoel voor humor, maar geen goed tekenwerk. Door de toevoeging van Yusuke Murata’s fantastische tekeningen werd het een enorm succes, met een animeversie tot gevolg. Toen het tijd werd voor een opvolger op die anime was er één probleem: One had wel andere webcomics, maar die hadden geen mooier uitziende andere versies. Was dat een probleem dat de animeversie van Mob Psycho 100 kon overkomen?

De veertienjarige Shigeo Kageyama, die de bijnaam Mob heeft, is in alle aspecten middelmatig. Op zijn enorme psychische krachten na dan. Hoewel deze krachten veel voordelen hebben, ziet Mob ze vooral als last. Hij heeft namelijk niet altijd controle over deze krachten. Bovendien helpen die krachten hem niet om indruk te maken op het meisje dat hij leuk vindt. Het enige goede wat hij heeft te danken aan zijn krachten is zijn slecht betaalde bijbaantje bij de nepgeestenuitdrijver Arataka Reigen. Wat kan Mob doen om een beter persoon te worden?

Vergelijkbaar verhaal als One Punch Man?

One’s webcomics gaan vaak over personages met vreemde krachten die desondanks in herkenbare situaties zitten. Saitama van One Punch Man zat te twijfelen of hij wel tevreden was met zijn leven. Op vergelijkbare wijze zit Mob uit te zoeken wie hij is en wie hij wil zijn. Dit concept komt een stuk vaker voor in andere anime dan dat van One Punch Man, maar heeft ook een groter potentieel voor karakterontwikkeling. Daarom is het concept van Mob Psycho 100 een stuk sterker.

Ook vergelijkbaar aan One Punch Man is de vele episodische slechteriken in Mob Psycho 100. Vaak zijn deze slechteriken zelf niet belangrijk voor het verhaal, maar de reacties van Mob en mensen om hem heen zijn dat wel. Iedereen heeft hun eigen onzekerheden. De onzekerheden van de slechteriken worden vaak vergeleken met die van Mob. Veel van het verhaal zit hem dus in de ontmoetingen tussen Mob en deze onzekere slechteriken.

Het grootste verschil met One Punch Man ligt in Mob zelf: hij is bij lange niet zo onverslaanbaar als Saitama. Hierdoor kan de spanning een stuk hoger worden opgebouwd. Wat daarbij ook helpt is dat het verhaal op een stuk rustigere wijze wordt verteld. Dat is niet alleen behulpzaam voor de spanning, maar daardoor kunnen alle belangrijke verhaalelementen ook rustig inzinken.

Personages gedreven door onzekerheid

Mob is fascinerend als een hoofdpersonage. Als gevolg van nare ervaringen uit zijn kindertijd drukt hij zijn emoties weg. Daardoor voelt hij zich meer in controle, maar het heeft slechte bijwerkingen. Door alles weg te stoppen kan hij niet ontdekken waar hij passie of talent voor heeft. En dat is de grootste bron van Mob’s onzekerheid.

Uiteindelijk gaat iedereen anders om met hun onzekerheden. Zelfs Mob’s “leraar” Reigen heeft onzekerheden. Dat belet hem niet om uitdagingen aan te gaan, zelfs als hij moet liegen om ergens toegang tot te krijgen. Het is misschien niet ideaal, maar daarom heeft hij wel een krachtige persoonlijkheid ontwikkeld. Daarentegen klampt Teruki zich vast aan datgene wat hem vertrouwd is, zijn psychische krachten. Dat betekent wel dat hij zichzelf op geen enkele manier kan verbeteren. Mob’s grootste kracht is zijn wil om beter te worden, want alleen zo kunnen mensen hun doelen bereiken.

Niet uit deze wereld

De animatiestudio Madhouse haalde voor One Punch Man echt het uiterste uit hun animators. Vooral de actiescènes zagen er geweldig uit. Mob Psycho 100 is niet gemaakt door Madhouse, maar door Studio Bones. Het is duidelijk dat hun doel is om Madhouse nog eens duidelijk te overtreffen. De animatie in Mob Psycho 100 is daarom heel erg vloeiend. Maar wat écht verbluffend uitziet is iets heel anders. Een portie van de animatie is gedaan met verf op glas, wat een waanzinnig effect geeft. Dit geeft scènes een bijzondere angstige of dromerige sfeer, omdat het uitziet als niets van deze wereld.

Wat mensen mogelijk tegenvalt, is dat de karakterontwerpen niet zo gedetailleerd zijn als die van One Punch Man. Mob Psycho 100 is dichter bij de originele bron gebleven. Daarom zijn de karakterontwerpen heel los en zelfs ietwat schetserig. Het nadeel is dat het minder mooie screenshots oplevert, maar daar staat tegenover dat het makkelijker is om te animeren. Bovendien versterkt het de humor, die vaak heel visueel is. Daarom zou ik persoonlijk wel meer als dit willen zien.

Uiteindelijk liggen de psychische krachten in Mob Psycho 100 me meer dan de superhelden van One Punch Man. Maar dat is niet de enige reden waarom Mob Psycho 100 mijn voorkeur heeft. Het bevat ook meer karakterontwikkeling én interessantere animatie. Voor al die redenen kan ik Mob Psycho 100 aanraden aan iedereen die een leuk avontuur zoekt.

Mob Psycho 100 is gratis te bekijken op crunchyroll.

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: