Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Berserk Golden Age Arc: tragische duistere fantasie

Berserk Golden Age Arc

Berserk is een legendarische manga- en animeserie die je beter niet kunt kijken als je een zwakke maag hebt. De franchise heeft een grote schare fans en een lange geschiedenis. Doet de filmtrilogie Berserk Golden Age Arc recht aan dit verhaal en is de 3D animatie enigszins te pruimen? Lees het in dit review!

Berserk heeft een lange geschiedenis. Het begint in 1989 als een donkere fantasie manga over een zwaardvechter die monsters bevocht. Al snel breidde het verhaal zich uit tot een episch verhaal over het bevechten van je lot. Met dank daaraan kreeg de manga in 1997 een anime tv-serie adaptatie van Madhouse, waarin het ‘Golden Age’ verhaallijn werd verteld. Dat eindigde met een ongelooflijke cliffhanger, maar een vervolg bleef uit.

Tot 2012, toen er eindelijk plannen voor een nieuwe adaptatie kwamen. De fans zaten te watertanden om de rest van het verhaal geanimeerd te zien. Desondanks werd besloten dat het beter was om een nieuw publiek aan te spreken, en daarvoor moest bij het begin begonnen worden. Dus werd het Golden Age verhaallijn opnieuw geanimeerd, dit keer als een filmtrilogie. Is de Berserk Golden Age Arc filmtrilogie een goede introductie aan dit grootse verhaal?

Berserk gaat over de zwaardvechter Guts. Als kind al werkte hij als huurling en wist hij te overleven in vele zware veldslagen. Na een toevallige ontmoeting wordt hij met brute kracht gerekruteerd door de Troep van de Valk, een beruchte huurlingengroep geleid door de charismatische en ambitieuze Griffith. Griffiths ster is rijzende in de wereld, en met de sterke Guts aan zijn zijde lijkt hij onoverwinnelijk. Maar zijn Griffiths ambities wel zo nobel als ze lijken?

Een brute tragedie

Het Golden Age verhaallijn is ontzettend sterk geschreven. Het is een grootse tragedie, misschien wel de meest effectieve tragedie uit de Japanse popcultuur. (Alleen Ashita no Joe is hierin serieuze competitie.) Elke plotpunt, elke zin die gezegd wordt leidt de personages naar hun onvermijdelijke eindpunt. En wat voor een personages het zijn.

Guts, Griffith en Casca zijn alle drie onvergetelijke persoonlijkheden. Ondanks de fantastische setting zijn hun onzekerheden heel menselijk en herkenbaar, en dat maakt het verhaal zó meeslepend. Deze versie laat wel af en toe wat cruciale zinnen of zelfs volledige scènes weg. Zo geeft het niet het volledige beeld over deze personages. Toch bieden deze films genoeg houvast om hun beslissingen te begrijpen.

Hoewel Berserk Golden Age Arc prima werkt als een karakterstudie, heeft het ook als actiespektakel veel te bieden. Veldslagen worden op grootse wijze uitgebeeld, op een manier die je niet vaak in anime ziet. Slim gebruikte 3D animatie maakt het mogelijk om de chaos van het strijdveld op filmische wijze te tonen.

Berserk is zeker niet voor iedereen; dit kijken vereist een sterke maag. Meerdere mensen worden midden in beeld in tweeën gesneden, terwijl hun ogen uit hun kassen vliegen. Ook bevat de filmtrilogie veel naaktheid, en enkele grafische seksscènes. Dit zijn dus absoluut geen tekenfilms voor kinderen, vooral niet de gitzwarte en uiterst deprimerende derde film.

Hoe is de animatie?

De recente animatie van Berserk is veelbesproken, en niet zonder reden. De 2016 en 2017 tv-series zijn ambitieuze rampgevallen, die niet eens in de buurt van hun doelen komen. Ik heb het zelf vooral ervaren via afgrijselijke .gifs. Zo erg is deze filmserie gelukkig niet. De Berserk Golden Age Arc gebruikt een mengsel van 2D- en 3D animatie. De keuze voor 3D is omstreden, en niet voor niets.

3D animatie werkt namelijk voornamelijk het best voor mechanische objecten, die hun bewegingen op exacte wijze maken. Voor organismen zoals mensen werkt het een heel stuk minder goed en wanneer we in deze films close-ups zien die in 3D zijn geanimeerd wordt duidelijk waarom. Het is erg moeilijk om de 3D animatie in deze scènes te accepteren als echt. Toch kan ik het gebruik ervan voor de veldslagen verdedigen. Zonder de moderne animatietechnieken die hier gebruikt worden was het niet mogelijk geweest om het oorlog voeren zo dynamisch weer te geven. Zo krijgen we een goed beeld van de vele afschuwelijke strijden. Op traditionele wijze zou dat veel lastiger in beeld te brengen zijn.

Op de 2D animatie is nog minder aan te merken. Deze animatie voldoet steevast aan filmkwaliteit, hoewel het er ook nooit bovenuit stijgt. Nog genoeg te genieten voor liefhebbers van traditionele animatie, maar verwacht ook geen hoogvliegende animatiekunsten.

Er valt goed te zien waarom Berserk zo geliefd is.

Berserk is een sterk verhaal, met een tragische afloop die niemand in het verhaal verdient. De Berserk Golden Age Arc trilogie mist af en toe wat informatie waardoor de personages zo uitblonken in de originele manga, maar desondanks valt goed te zien waarom Berserk zo’n geliefde serie is. Mocht je dit verhaal nog niet kennen, en niet al te vies zijn van expliciet geweld, is deze trilogie een goede manier om op snelle wijze het verhaal te ervaren.

De Berserk Golden Age Arc filmtrilogie is te zien op Netflix.


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: