Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Is Berserk te vergelijken met Game of Thrones?

Berserk vergelijkbaar met Game of Thrones?

Berserk wordt wel eens omschreven als de Game of Thrones onder de manga/anime. Het is in principe een goede vergelijking als je van dark fantasy houdt en je extreem geweld niet schuwt. Als de ‘Red Wedding’ van Game of Thrones een reden was om niet meer verder te kijken dan zou ik niet aan Berserk beginnen.  Berserk is in principe de ‘Red Wedding’ in het kwadraat. Dit is een kleine overdrijving, want in heel Berserk wordt niet een keer getrouwd.

Je bent enthousiast geworden van de vergelijking met Game of Thrones. Waar moet je nu beginnen met kijken en waar is het in de regio beschikbaar? Er zijn verschillende adaptaties gemaakt van Berserk. Waar te beginnen?

Berserk 1997 (of Berserk: The Sword-Wind Romance) 

De eerste heet Berserk 1997 en bestaat uit 25 afleveringen. Deze houdt zich in grote lijnen aan de manga, ondanks enkele veranderingen en het weglaten van bepaalde karakters. De anime begint met ‘The Black Swordsman Arc’ evenals de manga. Wie is de Black Swordsman? Dat is Guts, de protagonist van het verhaal een huursoldaat. Het verhaal begint in een herberg en een grootvader en zijn kleindochter worden lastig gevallen door tuig. Gelukkig voor hun komt Guts net binnen en hij blijkt nóg gewelddadiger dan deze boefjes. Goed voor hem, minder voor hun. Na 6 en een halve minuut valt de eerste dode in de eerste aflevering. 

Het blijkt dat Guts op zoek is naar informatie, aangezien hij vraagt waar de hun baas is. Omdat men blijkbaar niet snel genoeg antwoord zijn 2 minuten later al deze vlegels dood. Guts heeft namelijk weinig geduld. En een heel groot wapenarsenaal tot zijn beschikking, waaronder een heel groot zwaard. Dit zwaard kan eigenlijk geen zwaard genoemd worden, maar heeft meer weg van een homp ijzer dat wel ontzettend scherp is.

Dit zijn pas de eerste 8 en een halve minuut van de eerste aflevering. Hij is te vinden op Youtube onder Berserk 1997, in dub en met subs. Dus redelijk makkelijk te vinden en beschikbaar hier in Nederland. Houdt er wel rekening mee dat dit dus gemaakt is in 1997 met de techniek die toen beschikbaar was. Als je je daar overheen kunt zetten is deze serie zeker aan te raden. Als je helemaal niet bekend bent met Berserk, dan zou ik niet bij deze adaptatie beginnen. Ik zou bij ‘The Golden Age Arc’ trilogie beginnen.

The Golden Age Arc Trilogie

Deze trilogie bestaat uit, ja hoor spoiler alert, 3 films. Officieel heten ze Berserk: The Golden Age Arc I – The Egg of the King (02-2012), Berserk: The Golden Age Arc II – The Battle for Doldrey (06-2012) en Berserk: The Golden Age Arc III – The Advent (02-2012). Ze stonden eerder nog op Netflix, maar nu helaas niet meer. De trilogie is wel los op DVD of Blu-ray te krijgen.

Waarom ik met deze zou beginnen om bekend te raken met Berserk? Ten eerste zijn het maar 3 films van ongeveer 90 minuten dus zoveel tijd hoef je niet te investeren. Het is redelijk waarheidsgetrouw met de manga, waardoor je een goed beeld krijgt van de wereld waarin Berserk zich afspeelt. De kwaliteit van de anime zelf en het artwork is naar behoren en goed genoeg om een poging te wagen. Een veelgehoord kritiekpunt van ‘The Black Swordsman Arc’ is dat die verhaallijn de gebeurtenissen van ‘The Golden Age Arc’ spoilt. De eerste film slaat dit gedeelte over en begint met een jonge Guts. Dit is een terugblik op Guts zijn jonge leven en hoe hij tot dit punt gekomen is. Je omzeilt hiermee een eventueel te grote spoiler en mocht je meer willen weten dan zou je wel de serie van ’97 kunnen bekijken.

Verder is er ook een compilatie film op Youtube beschikbaar genaamd Berserk: The Complete Golden Age. 1997/2012-13 Supercut, deze duurt 7 uur en 55 minuten en is een combinatie van de anime van 1997 en  de drie films uit 2012 en 2013. Dit is wel een enorme zit, maar zeker de moeite waar. Alhoewel het beeld goed is, schakelt hij wel steeds tussen de verschillende formaten van de anime (pan 4:3) en de films (breedbeeld 16:9). Ik vind dat zelf geen probleem, maar dat komt vooral omdat ik Berserk al ken, fan ben en ik mij daar heel makkelijk overheen kan zetten.

Berserk 2016

Dit zijn 24 afleveringen die makkelijk in 1 seizoen uitgezonden hadden kunnen worden, maar er is voor gekozen om dit te spreiden over 2 seizoenen. Deze adaptatie heeft de meeste kritiek gekregen en het minste succes opgeleverd. Over het algemeen wordt deze versie als een flop gezien. Dat gezegd hebbende vind ik het verhaal en de manier waarop ze heel veel scenes uit de manga letterlijk overgebracht hebben in de anime toch de moeite waard om ze te kijken. 

Berserk 2016 gaat in principe verder waar de derde film (The Golden Age Arc III The Advent uit 2013) ophoudt, maar ze slaan wel twee hele story-arcs over. (The Black Swordsman II en The Lost Children Arc). Berserk 2016 begint in dezelfde herberg als in 1997, alleen wordt hier een elfje gepest door een wat vervelend groepje vlegels. Zij binden dit elfje vast aan een paal van de herberg en gooien om de beurt messen richting dit elfje. Dit elfje heet Puck en komt ook voor in de manga, maar dit is de eerste anime adaptatie van Berserk waarin Puck ook voorkomt. In alle vorige adaptaties is Puck weggelaten, alleen al hierom heeft deze adaptatie toch waarde voor mij. Ook het feit dat Guts na 4 minuten op het toneel verschijnt en een halve minuut later meteen op gewelddadige wijze huishoudt.

Berserk 2017

Dit is geen verhaal waarbij alles meteen goed komt en onderweg komt hij verschillende demonen tegen, supernatuurlijke honden, loopt hij een groep prostituees tegen het lijf en een stel geestelijken die de macht én martelkamers hebben. Als je het volgehouden hebt tot en met de laatste aflevering dan gaat het verder met Berserk 2017. 

Berserk 2017 laat een omslag zien in het verhaal. Ik zal proberen te omschrijven wat ik zo goed vind aan deze omslag, zonder al te veel spoilers. Guts heeft echt een ontwikkeling doorgemaakt, dankzij alle gebeurtenissen tot dan toe. Inclusief het vele geweld. 

Door omstandigheden, die teveel spoilen als ik het uitleg, kunnen Guts, Casca en Puck niet blijven waar ze in aflevering 1 zijn. 2017 gaat over de reis naar een oplossing ingegeven door Puck. Het verhaal wordt hier absoluut niet saaier van en ook minder gewelddadig. Het neemt een andere wending en dat heeft vooral betrekking op hoe Guts nu verder gaat, hij reist bijvoorbeeld niet meer alleen. In aflevering 4 wordt een heel leuk nieuw karakter geïntroduceerd. Schierke, zij is een 11 (of 12) jarige heks. Zij is in staat magie te gebruiken en doet dit heel behoorlijk. 

Zwaard klinkt alsof Guts met een pan slaat

Toch moet ik nog een kleine aantekening maken over deze twee seizoenen. Het artwork en de stijl van 2D en 3D proberen samen te voegen is redelijk mislukt en hebben ze de plank (lees pan) flink misgeslagen wat betreft geluidseffecten en de muziek. Elke keer als Guts met zijn zwaard uithaalt hoor je een geluid, dit geluid is het beste te omschrijven als  een pan die op de vloer valt. Dit houden ze consequent vol in de hele serie. Het geluidseffect van een op de grond vallende pan is geen overdrijving. Het is een foute keus van de makers.

Verder is het gebruik van dezelfde liedjes bij elke battle ook best vervelend. Dit ondanks dat de soundtrack best goede muziek bevat. Bijvoorbeeld het liedje Forces van Susumu Hirasawa, stamt uit 1997 en zit in maar twee aflevering van de 25. Dat maakt de impact groter van de muziek gecombineerd met de beelden die je ziet. Bij Berserk 2016 en 2017 gebruiken ze te vaak dezelfde muziek bij de actie scenes. Ik ben mij er wel degelijk van bewust dat ik mij hier waarschijnlijk makkelijker overheen zet omdat ik fan ben van de manga. Mocht je Berserk 2016 toch een kans geven en het niets vinden, dan zou ik stoppen met kijken in plaats van klagen wat allemaal beter had gekund. Het is wat het is en hier moeten we het voorlopig mee doen. 

Lees hier meer over Berserk 2016/2017

Korte samenvatting van hoe te beginnen

Ik zou beginnen met de 3 Golden Age Arc films, staan op youtube en Netflix, ondanks wat veranderingen krijg je een goed beeld van Berserk. Mocht je ze gezien hebben en meer willen kan je Berserk 1997 kijken, ook op youtube. Mocht je zin hebben om 8 uur te investeren in iets wat nieuw voor je is dan is de compilatie van Berserk: The Complete Golden Age. 1997/2012-13 Supercut (youtube) ook zeker aan te raden. Degene die deze film gemonteerd heeft, heeft ervoor gezorgd dat er geen tegenstrijdigheden in voorkomen.

Tot slot zou ik dan aan Berserk 2016 en 2017 beginnen. En als je eenmaal echt geïnteresseerd bent geraakt dan denk ik dat je de kleine esthetische foutjes wel kunt nemen zoals ze zijn. Berserk is is zeker het kijken waard, ondanks  dat de laatste (2) seizoenen de minste zijn. Ook dit is goed te vergelijken met Game of Thrones, waarbij de laatste (2) seizoenen ook de minste zijn, maar als je Game of Thrones goed te doen vond dan is Berserk een echte aanrader.


Vind je dit leuk?

Laat het ons weten! Dat kun je doen op verschillende manieren:

No Responses

  1. 11 december 2020

    […] Is BERSERK te vergelijken met Game of Thrones? […]

  2. 21 mei 2021

    […] Is Berserk te vergelijken met Game of Thrones?; […]

Vermeldingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: