Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Berserk 2016 is de moeite waard!

Berserk 2016 is de moeite waard

Benoît nam contact met ons op met de vraag of hij een artikel mocht schrijven over Berserk 2016. Natuurlijk mocht hij dat! Wij verwachtten een artikel waarin hij, een echte Berserk fan, deze versie ging afkraken. De verrassing was het tegendeel. Hij vond de serie geweldig! … Of zit zijn mening toch genuanceerder in elkaar? In dit blog lees je of Berserk 2016 de moeite waard is.

Dit is geen populaire mening, maar ik baseer die van mij op het feit dat ik niet gestopt ben met kijken na aflevering  1. Ik heb deze serie inmiddels ook al een paar keer herbekeken en ik vind het eigenlijk nog wel meevallen. Konden er dingen beter? Jazeker. Hadden er andere keuzes gemaakt kunnen worden qua art en stijl? Ook dat had gekund, maar niet door mij, want ik heb namelijk geen geld om de rechten van een manga te kopen en er daarna een anime van te maken. Wat ik wel kan is er een stukje over schrijven en het op een andere manier bekijken dan de meeste fans.  

Als deze anime gemaakt was met het doel dat zoveel mogelijk Berserkfans  zo snel mogelijk zouden afhaken, dan is dat gelukt. Wat eigenlijk best knap is als je dit weet te realiseren in de eerste 10 minuten nog voor het eerste reclameblok. Ook als het de bedoeling was om miljoenen Yens te investeren met als resultaat het er zo goedkoop mogelijk uit te laten zien, door 2D en 3D beelden verkeerd te combineren, dan is ook dat gelukt. Dit was trouwens een artistieke keuze en die heeft niet goed uitgepakt. Wat wel goed uitpakte is dat het commerciële succes uitbleef. Door achteraf hun doelen bij te stellen door zonder winstoogmerk deze manga te produceren is ook dat doel bereikt. Berserk 2016 en 2017 waren een enorme commerciële flop. Dus op bepaalde manieren kun je toch succesvol zijn door te floppen.

Berserk 2016-2017 gaat grotendeels volgens de manga

Helaas heb ik mij daar overheen kunnen zetten vooral omdat ik een fan ben van de manga en ik toch kan genieten van deze adaptatie. Hij komt goed overeen met het origineel ondanks wat veranderingen,  maar bijvoorbeeld  in de manga vind ik Griffith een ontzettende lul en in de anime ook, dus dat hebben ze erg goed over weten te brengen. Wie is Griffith? Hij  is een van de 3 hoofdpersonen van Berserk. Misschien is een kleine introductie nodig om uit te leggen wat Berserk is en waar het in hoofdlijnen overgaat en wie wie is, omdat het niet handig is om te beginnen met de laatste/meest recente anime adaptatie van de manga. De titel neigt naar clickbait, mijn excuses daarvoor. 

Berserk is een dark fantasy manga van Kentaro Miura. Het speelt zich af in een middeleeuws Europa variant genaamd Midland. Zijn Berserk-prototype stamt uit 1988 en in 1989 is de serialisatie begonnen. Het staat bekend om zijn zeer gedetailleerde tekeningen van supernatuurlijke  vijanden, grote gevechten, een goed verhaal en een gezonde dosis ‘gore’. (Inmiddels is Berserk bekender om zijn hiatus dan om publicaties waardoor het verhaal nog steeds bezig is, maar langzaam opschiet. Dit jaar zijn er nog maar twee nieuwe hoofdstukken van 20 pagina’s verschenen, evenveel als het jaar daarvoor, dus hij is wel consistent hierin. Het jammere is dat het wachten de moeite waard is doordat de art nog steeds erg goed is alsmede de ontwikkelingen in het verhaal.).

Berserk en namen

De hoofdpersoon is Guts, hij heet zo omdat hij gevonden is in guts/ingewanden toen hij net geboren was. Dit is niet hoe geboortes werken, het zal ongetwijfeld de nageboorte zijn geweest. Mijn vermoedens dat het inderdaad ‘nageboorte’ blijkt te zijn worden versterkt doordat onze Guts gevonden wordt onder de heen-en-weer bungelende voeten van zijn net opgehangen moeder.  Gelukkig begint het verhaal niet op deze manier, maar dit is wél hoe hij aan zijn naam is gekomen. Een ander belangrijk figuur die op onfortuinlijke manier een verkeerde naam heeft gekregen, is Griffith. Girl zou een betere naam (en consequenter) geweest zijn.

Want er is nog een karakter dat één specifiek kenmerk heeft maar dus ook een verkeerde naam heeft. Indien dit karakter Neus genoemd zou worden, zou niemand daar problemen mee hebben. (Neus komt voor in Berserk 2017.) Dit is wel een minpuntje na de benaming van Guts. Guts heet zo, omdat hij gevonden is in ‘guts’ en omdat hij ‘guts’ heeft, Girl want hij lijkt op een meisje en Neus, de naam zegt het al…. Er is trouwens ook een  vrouwelijk hoofdpersoon genaamd Casca. Zij is het stereotype tsundere dat veel gebruikt wordt in manga en in haar geval ook letterlijk….. Door Femto.

Verschillende avonturen eindigen in een grote climax

Iets aanprijzen zonder spoilers is erg moeilijk, maar nog saaier kwam ik niet verder dan dit: Het is een verhaal met verschillende karakters die samen (en soms ook apart van elkaar) avonturen beleven. En deze gebeurtenissen volgen elkaar in zo’n rap tempo op dat er zelfs sprake is van karakterontwikkelingen. Sommige karakters spreken je aan en aan andere heb je instinctief een hekel. Uiteindelijk leiden deze avonturen naar een climax.

In de beginjaren van de manga werd er getekend met een potlood op papier waarna het later over getrokken werd met een pen, het merk weet ik helaas niet, wel de kleur; Zwart. Tegenwoordig wordt er digitaal getekend en kan elke afzonderlijke megapixel al dan niet ingekleurd worden. Is dit écht nodig? Ja, het oog voor detail, de schoonheid van de tekeningen en de ontwikkelingen in het verhaal zijn voor mij reden genoeg om de schrijver zijn drang naar hiatus te vergeven. 

Dit is mijn eerste bijdrage voor Animeazing. Maar niet de laatste! Binnenkort volgt er meer over Berserk. Vind je dat leuk? Laat dan vooral een reactie achter. Ook als mijn ietwat sarcastische schrijfstijl te veel voor je is. 


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

No Responses

  1. 20 november 2020

    […] Lees hier meer over Berserk 2016/2017 […]

  2. 21 mei 2021

    […] Berserk 2016 is de moeite waard!; […]

Vermeldingen

  • Berserk schrijver en tekenaar Kentaro Miura overleden | Animeazing.nl
  • Is Berserk te vergelijken met Game of Thrones? | Animeazing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: