Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Digimon Adventure tri. Coexistence

Digimon Adventure tri Coexistence part 5

Digimon Adventure Tri. Coexistence is de vijfde deel van een filmserie die al een tijdje loopt. Na een teleurstellend deel 4 werd het stil rond deze reeks. Heeft dit nieuwe dat enigszins goed weten te maken?

Hoewel het veelbelovend begon is na verloop van tijd het enthousiasme van de fans enorm gedaald. Vooral na deel 4, dat  jammer genoeg niet erg goed was, werd het erg stil rondom de serie. Na het uitkomen van deel 5 was er dan ook weinig discussie over deze nieuwe film. Als je geen trouwe Digimon fans volgde op social media, zou je niet eens weten dat het al uit was gekomen. Is het zo stil omdat er weinig over de film valt te zeggen?

Digimon Adventure tri movie 5

Meiko op de voorgrond in Digimon Adventure tri. Coexistence

In de voorgaande films van de Digimon Adventure tri. serie is vastgesteld dat elke film de spotlight werpt op één of twee van de hoofdpersonages. In dit geval gaat de film voornamelijk over Meiko Mochizuki, het nieuwe personage dat in deze filmserie is geïntroduceerd. Eindelijk krijgen we meer te weten over haar rol in het verhaal, en die van haar Digimon-partner Meicoomon. Meicoomon blijkt te zijn ontstaan uit een datafragment van Apocalymon, de grote slechterik van de originele serie. Daardoor schuilt er een groot gevaar in haar. Meiko heeft daarom een belangrijke rol als haar partner. Haar invloed is bedoeld om het gevaar van Meicoomon te onderdrukken.

Misschien staat Meiko net iets té centraal. Het grootste gedeelte van de film gaat vooral over de twijfels die Meiko heeft nu ze Meicoomon niet meer onder controle heeft. Hoewel dat op zich een interessant gegeven is voelt zo’n inwendig conflict niet echt op zijn plaats in een Digimon film. Vooral omdat het de film enorm vertraagt, met meerdere scènes waarin de rest van de Digidestined Meiko proberen op te vrolijken. Een goed idee met slechte uitwerking, dus.

Digimon Adventure tri Coexistence

Hikari’s rol

Ook Hikari Yagami stond afgebeeld op de filmposter voor dit deel, maar haar rol is kleiner dan die van Meiko. Homeostasis, de god van de digitale wereld, communiceert nog steeds via haar. Maar Hikari begint te twijfelen of de doelen van Homeostasis wel echt zo bewonderenswaardig zijn. Moeten de Digidestined nog wel hun bondgenootschap in stand houden?

Ook dit klinkt als een interessant conflict, maar opnieuw valt de uitwerking  tegen. Het probleem met dit plotpunt is dat veel van het diepere verhaal nog steeds onduidelijk is. Er zijn veel losse partijen, met elk hun eigen doelen: De Japanse regering die de digitale wereld in de gaten houdt, Homeostasis, de gedaante die de vorm van Ken en Gennai aanneemt, de Digidestined… Maar behalve de Digidestined weten we van niemand wat hun bedoelingen zijn. Wie van deze partijen zijn bondgenoten, en waarom? Zelfs in dit voor na laatste deel hebben we maar weinig informatie, ondanks de uitvoerige expositie in dit deel. En nog steeds weten we niets over de Demiurg, die sinds het begin van deel 1 niet meer is genoemd.

Zwakkere productie

Ook op technisch aspect valt de film tegen. Deze films hadden nooit de meest spectaculaire animatie, maar meestal vielen de gebreken in de animatie wel tussen de vingers te zien. Maar zelfs een gemiddelde tv-serie ziet beter uit dan deze film. Vaak ziet het ronduit onafgemaakt uitziet. Er is weinig beweging, weinig daadwerkelijke animatie. In plaats daarvan zit de film vol met statische beelden. Op zijn minst zijn de simpele karakterontwerpen makkelijk te animeren. Er zijn dus weinig shots die duidelijk off-model zijn. Toch, zelfs van Toei Animation verwachten we beter dan dit!

De  muziek mag dan wel een lichtpuntje worden genoemd . Er is een goede mix tussen oude en nieuwe composities. Die typische Digimon sfeer is er dus, maar er wordt niet té veel op gesteund. Bijzonder goed viel een rustige pianoversie van Butter-Fly. Dat lied heeft nog steeds veel nostalgische waarde voor een Digimon fan.

Het is nog altijd leuk om te zien dat er nieuwe media van Digimon Adventure uitkomt. Jammer genoeg zal Digimon Adventure tri. Coexistence niet bijzonder goed worden herinnerd. Er zijn wel een aantal goede ideeën te vinden in deze film, maar de uitwerking is rommelig. Bovendien is de animatie echt onder de maat. Dat biedt dus weinig vertrouwen op een goede conclusie. Toch blijf ik hopen dat de losse eindjes op een goede manier bij elkaar geknoopt worden.

Digimon Adventure tri. Coexistence is te bekijken op Crunchyroll.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: