Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Fullmetal Alchemist Brotherhood: coolste anime ooit?

Fullmetal Alchemist Brotherhood anime review Netflix

Vraag menig anime fan om een top 3 van de beste anime series die er zijn, en Fullmetal Alchemist Brotherhood zal ongetwijfeld in die lijst staan. In veel gevallen zelfs bovenaan. Wat maakt die serie zo speciaal? Ik besloot het met eigen ogen te zien.

Het is ontzettend lastig om een anime te beoordelen die al bijna 10 jaar oud is en geldt als één van de publiekslievelingen. De waarde van Fullmetal Alchemist Brotherhood voor anime kun je vergelijken met de waarde van Game of Thrones voor live action series. Het is een belangrijke titel in het geheugen van vele anime fans, een serie die iedereen eigenlijk wel gezien moet hebben.

Ik ben iemand die niet automatisch de grote kudde volgt. Een populaire anime? Ik wil die eerst zien voordat ik besluit of ik de anime ook zo goed vind. Verrassend genoeg duurde het 10 jaar geduurd voordat ik eindelijk Fullmetal Alchemist Brotherhood had gezien. Ergens was ik bang dat ik te hoge verwachtingen zou hebben en dat de serie teleur zou stellen ten opzichte van nieuwere series.

Gelukkig hoefde ik mij nergens zorgen over te maken. Fullmetal Alchemist Brotherhood IS een grandiose anime die de titel ‘beste anime ooit’ zeker waard is. Zelden overstijgt een anime remake de impact van de voorganger. Of beter gezegd: ze vullen elkaar perfect aan.

Het verhaal van Edward en Alphonse compleet.

De serie kwam uit in 2009/2010 en volgt hetzelfde verhaal opnieuw, maar dit keer trouw aan de gelijknamige manga van Hiromu Arakawa. Brotherhood is geregisseerd door Yasuhiro Irie, verrassend genoeg een vrij onbekende naam in de anime industrie. Na Brotherhood heeft hij weinig andere anime geregisseerd. Het moet dus wat anders zijn dat deze serie zo groot heeft gemaakt.

Fullmetal Alchemist Brotherhood – vanaf nu gewoon Brotherhood, volgt hetzelfde verhaal over twee getergde broers. Edward en Alphonse Elric proberen door middel van alchemie hun overleden moeder opnieuw tot leven te wekken. Een groot taboe onder alchemisten. Het gaat ook vreselijk fout. Edward verliest een arm en een been, en Alphonse zijn hele lichaam. Edward weet nog net op tijd de ziel van Alphonse aan een harnas te binden. Wat volgt is een lange reis van de twee broers op zoek naar een manier om hun lichamen te herstellen.

Brotherhood is een sensatie

Ik werk al ruim een jaar aan dit blog, omdat ik niet de juiste woorden kan vinden waarom Fullmetal Alchemist Brotherhood zo goed is. Ik kan het omschrijven als een pure sensatie. Er zit zo veel detail in de acties van de personages, zelfs in de rustige scenes met alleen dialoog, zitten vol symboliek en belangrijke informatie. De motieven waarvoor de personages vechten zijn duidelijk, wanneer dat gevecht eindelijk plaatsvind. Adembenemende animatie en de soundtrack maken de hoogtepunten dan helemaal af.

Dit doet de anime echter nog steeds te kort. Je moet Brotherhood gewoon zien, wil je geloven wat iedereen zegt: de anime is bijna perfect.

De perfectie van Studio Bones

Het is ongelofelijk hoeveel inhoud Brotherhood heeft, terwijl de serie een vrij recht-toe-recht-aan verhaallijn heeft. Het is heel duidelijk waarover het in de kern gaat en wat het doel is. Dat is ook de rode lijn die deze serie van begin tot het eind perfect bij elkaar houdt. Er is weinig dat deze serie fout doet.

Na het zien van veel verschillende anime van Studio Bones, zoals Soul Eater, My Hero Academia, Noragami en beide FMA versies, is mij duidelijk hoeveel te danken is aan de studio die de anime geproduceerd heeft. Studio Bones heeft, in vergelijking met sommige andere, niet zo heel veel series geproduceerd. Echter, bijna elke serie die ik tot nu toe van Studio Bones gezien heb, is goud.

In mijn ogen is de stijl en animatie door Studio Bones in deze serie onovertroffen. Er zijn weinig series, zelfs niet van Bones zelf, die er beter uitzien dan Brotherhood. Masafumi Mima is een sound director die zijn naam op veel andere bekende series heeft gezet, zoals Shaman King en Attack on Titan. Zijn werk in Brotherhood maakt duidelijk waarom.

Je voelt de passie van de staff voor het bronmateriaal. Door de passie gaan ze tot het uiterste om series zo goed mogelijk te maken. Waarom anders, heeft dezelfde studio FMA opnieuw gemaakt?

Niet zonder Fullmetal Alchemist 2003

Over remakes gesproken. Na veel nadenken ben ik tot deze conclusie gekomen: Brotherhood kan niet zonder Fullmetal Alchemist.

Die conclusie klinkt vreemd, wanneer je weet dat Brotherhood hetzelfde verhaal volgt van de manga en dat vervolgens helemaal afmaakt. In tegenstelling tot het oudere broertje dat een ander einde heeft.

Toch heeft deze mening te maken met mijn enige kritiek op Brotherhood. In de eerste pakweg 20 afleveringen wordt bijna de helft van de originele Fullmetal Alchemist serie herhaald. Dat is veel informatie gepropt in kortere tijd. Alle belangrijke gebeurtenissen komen aan bod, maar de scènes in dit gedeelte van het verhaal missen in mijn ogen de emotionele waarde die ze in de eerste serie wel hadden. Vooral het feit dat de moeder van Ed en Al minder in beeld komt, zorgt ervoor dat je weinig te weten komt over haar karakter. Dat maakt toch wel een verschil, vind ik.

Elk personage is belangrijk, al is het maar een beetje.

Dit is echter serieus maar een heel klein smetje op een serie die voor de rest perfect is. Actie, avontuur, oorlog, drama, romantiek, komedie… alles zit er in. Er is geen enkel saai moment in deze serie. Het allerbeste in deze serie zijn de personages.

Alles draait om Edward en Alphones en dat geeft de serie een sterke rode lijn, waardoor ook het eindpunt van het verhaal al vast staat. Wat vervolgens rest zijn de gebeurtenissen op de reis naar dat eindpunt.

Ik vind het knap hoe alle andere personages die Ed en Al tegenkomen, een essentiële rol spelen. Geen enkel personage voelt overbodig en de vijanden zijn alles behalve eenzijdig. Ik kreeg zelfs medelijden voor Envy. Daarnaast wordt je verrast door personages die je in het begin misschien één keer ziet, en veel later in het verhaal verschijnen als een belangrijke oorzaak van bepaalde gebeurtenissen. Dat is gewoon tof.

Grote thema’s met een klein hart.

De thematiek van Brotherhood is ook niet te missen. Met hele grote thema’s zoals oorlog, racisme en discriminatie is het makkelijk om het overzicht te verliezen. Het is makkelijk om een bepaalde boodschap geforceerd of overdreven te laten overkomen, maar Brotherhood geeft veel nuance. De confrontaties met Scar zijn daar een groot voorbeeld van.

Ondertussen geeft de humor in het verhaal luchtigheid tussen al die zware en ingewikkelde thema’s. Alles wat Brotherhood wil vertellen blijft helder en daarom blijf je nog lang nadenken over deze serie.

De beste? Wie weet. Geweldig? Hell yeah!

Ik ben altijd voorzichtig met het uitroepen van een anime serie als de beste ooit. Het is altijd mogelijk dat er in de toekomst een anime komt, die Fullmetal Alchemist Brotherhood kan overtreffen.

Dat dit een geweldige anime is, dat staat als een huis. Bovendien oogt en voelt FMA altijd nieuw wanneer je de anime kijkt. De stijl is typisch shounen, maar ontzettend cool en bomvol kwaliteit. Een serie die je niet snel verget.

Daarom knik ik uitbundig, wanneer je vraagt of je Fullmetal Alchemist moet kijken. Ja, je moet beide series kijken. Deze serie over en over kijken kan geen straf zijn!

TLDR

Overall
9.6/10
9.6/10
 • Verhaal - 10/10
  10/10
 • Personages - 10/10
  10/10
 • Animatie & tekenstijl - 9/10
  9/10
 • Geluid & soundtrack - 9/10
  9/10
 • Amusement - 10/10
  10/10
Sending
User Review
0 (0 votes)

Trailer


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

2 reacties

 1. Buba Bent schreef:

  Ik vind het geweldig dat je zo veel moeite steekt in deze website! Jullie werken zo ontzettend hard! Woaw! Respect!!! Ben blij dat ik deze site perongelijk gevonden heb! >-<

 1. 24 september 2021

  […] is amper te geloven dat veel van deze personages in Brotherhood nog cooler blijken dan ze al zijn in deze serie. Een heel groot verschil zijn de Homunculi. Ergens […]

Vermeldingen

 • Fullmetal Alchemist (2003) nog de moeite waard? - Animeazing.nl
 • Yasumi
 • Buba Bent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: