Wat Game of Thrones voor live action series is, is Fullmetal Alchemist dat voor anime series. Het wordt gezien als één van de beste anime ooit – zo niet de beste. Eindelijk ben ik eraan toe gekomen om deze anime volledig te kijken. Ook de betere versie – Brotherhood, maar de echte fan begint bij het begin. In dit blog lees je wat ik van de eerste versie vond.
In 2011 kwam de hitserie Game of Thrones uit. Die serie geld als één van de beste en populairste series tot nu toe (zie IMDB). Eerlijk is eerlijk. Ik heb nooit meer dan vijf afleveringen gezien. Toen had ik alleen nog maar oog voor anime. En je weet het. Er zijn zo veel verschillende anime series, dat je geen tijd hebt om andere series te kijken. (als je tenminste nog iets van je leven wilt maken)
Twee jaar eerder kwam een anime serie uit die wordt gezien als één van de beste in het medium. Je zou denken dat ik na al die tijd die serie wel gezien zou hebben. Maar nee. Die serie heb ik nog niet gekeken.
Hè, whaaat?
That’s right. Deze anime freak had Fullmetal Alchemist niet gezien! Hoe kan dat nou? Ja…dat vraag ik me nu ook wel af. Misschien was de lengte van de anime serie een reden, of het feit dat er genoeg te kiezen valt. Daar heb ik eindelijk verandering in gebracht. 51+64 = 115 afleveringen. Na ruim een jaar heb ik alle afleveringen van beide series gekeken. Ze staan allebei op Netflix!
Om alles over deze bijzondere anime te vertellen is één blog niet genoeg. Daarom heb ik besloten om er een blogreeks van te maken. “Is Fullmetal Alchemist Brotherhood echt zo goed?” is een vraag die ik na deze serie blogs heb beantwoord. En is het nodig om beide versies te kijken?
Uiteraard moeten we bij het begin beginnen: Fullmetal Alchemist uit 2003. Dit is oorspronkelijk een manga serie van Hiromu Arakawa. Hagane no renkinjutsushi is de Japanse titel. Ze begon de serie in 2001 en in 2010 kwam er een einde aan. In 2003 kreeg de manga de eerste anime adaptatie. Op het verzoek van Arakawa kreeg deze versie een afwijkend einde, omdat ze niet hetzelfde wou herhalen in beide media. Daarnaast kon ze focussen op de manga en kreeg de anime staff creatieve vrijheid om te speculeren over het einde. Fullmetal Alchemist is geregisseerd door Seiji Mizushima, die ook aan het hoofd stond van series als Shaman King en Mobile Suit Gundam 00. De animatie productie is door studio Bones.
Fullmetal Alchemist: het verhaal van twee broers.
Fullmetal Alchemist speelt zich af in het fictieve land Amestris – dat doet denken aan Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze wereld is alchemie één van de belangrijkste wetenschappen. In Amestris benoemt de overheid zogenaamde ‘Staats Alchemisten’. Staats Alchemisten krijgen automatisch de rang als Majoor en zijn de belangrijkste schakels in het leger. Met behulp van transmutatie cirkels kunnen alchemisten bijna alles maken, mits zij zich houden aan de ‘wet van het behoud van massa’. Verder is het ook verboden om goud en mensen te maken.
Het verhaal volgt de broers Edward en Alphonse Elric, die na het overlijden van hun moeder, haar proberen tot leven te wekken met behulp van alchemie. Deze grove fout wordt hen duur beboet. Edward raakt één arm en been kwijt en Alphonse zijn hele lichaam. Edward weet zijn broer te redden, door zijn ziel ternauwernood aan een oud harnas te binden. Na dit incident besluiten ze om op zoek te gaan naar de Steen der Wijzen, want die zou kunnen helpen om hun lichamen te herstellen.
Ed en Al komen terecht in Central – de hoofdstad van Amestris. Daar sluiten ze zich, met enige tegenzin, aan bij het leger als Staats Alchemisten. Een proef die ze moeten doorstaan slagen ze met vlag en wimpel. Met name Ed, die door het incident de ‘deur van waarheid’ heeft gezien en alle alchemie kent. Ze komen er echter snel achter dat hun zoektocht lang zal zijn, en helaas ook niet zonder offers. Voor wat hoort wat.
Homunculi: mensen gemaakt met de Steen der Wijzen
Eén van de ontdekkingen is het bestaan van Homunculi. Artificieel gemaakte mensen met behulp van de Steen der Wijzen. Het is een belangrijke hint voor de broers, maar omdat de Homunculi vijanden blijken, is dat niet meteen het juiste antwoord. Ook een moordenaar die jacht maakt op Staats alchemisten houdt hen bezig. De waarheid laat zich niet zomaar vangen.
Mijn mening over deze serie heb ik meteen na het afkijken opgeschreven, maar dit blog schrijf ik pas nadat ik ook Brotherhood heb gezien. En ik kan niet zeggen dat ik de eerste versie een slechtere anime vond. Het is moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, omdat de series totaal verschillende eindes hebben. Ik zie het zoals een goede game die meerdere eindes kent. Dit is route 1.
Wat ik beter vind in deze versie van de serie, is dat ze de wereld langer verkennen. Hoewel sommige missies niet veel waarde toevoegen aan het verhaal, breng je wel meer tijd met de personages door om een emotionele band met ze te krijgen. Zo krijgt de moeder van Ed en Al meer tijd op het beeldscherm. Een aantal beruchte, emotionele scènes uit de serie komen daardoor veel harder binnen.
Moeilijk te geloven dat deze personages in Brotherhood nóg cooler zijn.
Aan de andere kant komen Ed en Al op sommige momenten wat stommer over in deze versie. Ze doen er langer over om emotionele of persoonlijke crisis te verwerken. Dat trok soms wel een beetje aan mijn zenuwen, ook al snap je die emoties wel. Ondanks dat vond ik eigenlijk alle personages in FMA super cool. Vooral Roy Mustang *_*
Het is amper te geloven dat veel van deze personages in Brotherhood nog cooler blijken dan ze al zijn in deze serie. Een heel groot verschil zijn de Homunculi. Ergens wel begrijpelijk dat ze dingen moesten veranderen, maar in de eerste versie zijn ze minder overtuigend. Ze zijn hier gewoon vijanden die in de weg staan van het doel van Ed en Al, en daarom verslagen moeten worden.
Er zijn spannende, maar ook hilarische momenten zonder dat het allemaal geforceerd is. Het voelt haast echt, waardoor het verhaal zo meeslepend is. De tweede helft van deze versie vond ik het verhaal veel te snel gaan. Er gebeurde veel, waardoor ik soms een tweede keer moest kijken om het te kunnen volgen. De enorme spanning tijdens die actiescènes maakt alles wel weer goed.
Fascinerende wereld van Fullmetal Alchemist blijft boeiend.
Wat gelijk bleef was mijn fascinatie voor de wereld van Fullmetal Alchemist. Van de alchemie tot geografie; alles is ontzettend gedetailleerd uitgelegd. Dat maakt de serie zo’n enorme plezier om te kijken. De serie heeft alles: gevechten met uitstekende choreografie, mooie animatie, toffe personages, humor, drama, horror… moet ik nog even doorgaan?
Als je me vraagt, “moet je Fullmetal Alchemist eerst kijken?”, zeg ik: nee. Is het een aanrader om te kijken? Absoluut! En als je net als ik twijfelt vanwege de lengte van de serie: je bent er zó doorheen, geloof me maar.
TLDR
[wp-review]
Trailer
Dat was het weer!
Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o
Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.
Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!
Wil je iets kwijt?