Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

GATE: fantasie bij het leger

Gate anime review

Ben je geïnteresseerd in het leger en andere militaire zaken? Ik zelf heb er niet heel veel mee, maar hun werk is wel heel belangrijk. GATE is een anime serie over mensen in het leger, maar het heeft een twist. Het gaat over een eigentijds leger met moderne wapens, die een middeleeuwse fantasy wereld verkent. Het is een interessant concept, maar werkt het ook?

Youji Itami is een anime otaku die voor de Japanse Zelfverdedigingstroepen werkt. Hij neemt een vrije dag om naar Comiket te gaan, maar wat bedoeld is als een rustige dag wordt ruw verstoord. Plotseling verschijnt er een poort naar een andere wereld. Monsters uit deze wereld vallen Tokyo binnen, en Youji neemt snel actie om de onschuldige burgers te redden. Vanwege deze heldendaden krijgt Youji een promotie en een kans om op verkenningsmissie naar de nieuw ontdekte wereld te gaan. Hoe zal deze vreemde wereld reageren op het voor hun onbekende leger?

Duidelijke standpunten

Heel vaak kom je echte originele concepten niet tegen, maar ik durf te zeggen dat dit er één van is. De manier waarop hier elementen van moderne verhalen over militairen vermengd worden met fantasy ben ik nog nooit eerder tegen gekomen. Met deze opvallende combinatie heeft GATE de kans om uit te leggen wat het leger precies doet aan een breed publiek. Zo legt het uit hoe belangrijk het is om de steun van het volk te winnen, zelfs wanneer je gebieden binnenvalt. Kennis die niet iedereen heeft! Wel wordt het leger altijd als inherent goed afgebeeld. Corrupte of te veel eisende leidinggevenden zijn er schijnbaar niet.

Zo heeft deze serie duidelijk een eigen standpunt. GATE lijkt geschreven te zijn door iemand met rechtse politieke standpunten. Meestal leidt dit niet af van het verhaal, behalve in één geval laat in de serie. Een journalist stelt dan vragen over wat er in de andere wereld gebeurd is, en wordt daarom als een slechterik afgebeeld. Dit is belachelijk, want journalisten zijn belangrijk om machtige instanties, zoals het gerecht en het leger, verantwoordelijk te houden. Als journalisten dat niet meer mogen, kunnen we onze vrijheid gedag zeggen.

Problemen

Een groot probleem van deze serie is dat de personages niet erg goed zijn geschreven. De paar karaktertrekken die ik kan noemen zijn erg oppervlakkig, driedimensionale personages zijn hier niet. Wel valt op dat er in de fantasy wereld erg veel vrouwelijke personages meteen als een blok vallen voor Itami. Alsof de serie wil zeggen, kom voor het leger werken, dan kunnen exotische vrouwen geen genoeg van je krijgen!

Maar het grootste probleem dat GATE heeft is dat het gewoonweg niet spannend is. De macht van de Japanse troepen is zo groot dat ze nooit gevaar lopen in de fantasy wereld. Zelfs wanneer ze tegen een draak vochten was er geen twijfel dat ze met behulp van hun moderne wapens zouden winnen. Alleen de politieke intrige kan dan nog voor spanning zorgen. Maar zelfs dat is niet erg goed geschreven.

Verwachtingen worden voldaan

De productie van GATE werd verzorgd door animatie studio A-1 Pictures. Gezien de normale kwaliteit van A-1 had ik iets meer verwacht. Desondanks doet de animatie gewoon wat het moet doen. Actiescènes worden op coole wijze in beeld gebracht, en de karakters zijn het meeste van de tijd on-model.

Voor de muziek geldt min of meer hetzelfde. Wat compositie betreft heeft GATE een hele goede soundtrack. De meeste tracks geven het soort mythische gevoel dat goed past bij een fantasy serie, en ook niet misstaat bij het militaire deel van de serie. Maar zo en af toe is goed te horen dat de soundtrack altijd is opgenomen met echte instrumenten, wat wel een beetje afdoet aan het effect.

De enige echte problemen die ik heb met de productie kant is de regie van Takahiko Kyougoku. Hij gebruikt voornamelijk heel conventionele camerahoeken, en is daarmee niet heel creatief. De creativiteit die hij wel heeft, heeft hij duidelijk gestoken in het gebruik van split-screen. Dat wordt raar toegepast, zonder duidelijke scheidingslijnen waarmee we kunnen zien wat waar gebeurt. Dat, gecombineerd met de saai gekleurde achtergronden, maakt het soms moeilijk om te begrijpen hoe de ruimte waarin de serie zich afspeelt is opgedeeld.

GATE trekt veel aandacht met het originele concept. Maar dan moet je nog bewijzen dat je originele concept goed is. En het probleem met dit concept is dat het weinig spanning biedt. Moderne wapens zijn nu eenmaal veel krachtiger dan speren, zwaarden en pijl en boog. Met zwakke intrige en slecht geschreven personages daarbovenop heeft deze serie niet erg veel om aan te raden. Als je meer geïnteresseerd bent in militaire zaken dan ik ben, heeft GATE misschien wel iets voor je te bieden. Alle anderen kunnen beter weg blijven.

GATE is gratis te zien op crunchyroll en viewster.

Volgende blog niet missen?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: