In Kakegurui is gokken de normaalste tijdsbesteding op een privéschool, tot de studentenraad aan toe. Is deze spannende anime op Netflix de moeite waard om te kijken? Lees het in dit review!
Het was een lange wacht! Kakegurui werd origineel in de zomer van 2017 uitgezonden. Ondanks dat was het lange tijd niet legaal beschikbaar. Dat komt omdat de uitzendrechten voor Kakegurui meteen door Netflix opgepikt werden, net zoals dat met Little Witch Academia gebeurde. In februari werden eindelijke in een klap alle afleveringen beschikbaar, en werd mijn geduld rijkelijk beloond.
In de Hyakkaou privéschool is gokken een normale tijdsbesteding voor de ultrarijke leerlingen. Sterker nog, het is een centraal deel van het leven daar. Wanneer nieuwe leerlinge Yumeko op school verschijnt wordt ze meteen meegesleurd in de gevaarlijke levensstijl gevuld met gokken. Maar Yumeko is geen naïef slachtoffer, integendeel! Ze ziet in welke trucs haar tegenstanders gebruiken en heeft het vermogen die tegen hen te keren. Maar haar neiging tot gokken is wel heel erg sterk. Is Yumeko gokverslaafd?
Risicovolle spelletjes
Als een anime over gokken is Kakegurui duidelijk geïnspireerd door series zoals Kaiji, One Outs en Legendary Gambler Tetsuya. Vooral de vergelijking met Kaiji is erg treffend. In beide series worden variaties op bekende spelletjes gespeeld. Ze beginnen zelfs beiden met een kaartspelvariant op steen-papier-schaar!
In tegenstelling tot Kaiji heeft Kakegurui wel een veel sneller tempo. Geen enkel spel wordt langer dan twee afleveringen gespeeld. De strategieën die worden getoond zijn daarom niet erg diep of verrassend. Het voordeel is wel dat er veel afwisseling is. Bevalt een spel je niet, dan is de volgende zo om de hoek.
Dat is maar goed ook. De kwaliteit verschilt namelijk heel erg per aflevering. De meeste spellen zijn goed, en dat geld ook voor de verhalen eromheen. Toch zijn er ook teleurstellingen. Zo is er een vroege aflevering over een roulettespel dat veel potentie heeft om spannend te zijn. Desondanks eindigt de aflevering in een grote anticlimax. Er is zelfs een spel dat niets met gokken te maken heeft, en totaal niet op zijn plaats is. Daar staan dan wel twee fantastische verhalen rondom verschillende pokerspellen tegenover.
Een almachtige studentenraad
Wat het overkoepelende verhaal betreft: verwacht geen realisme. In tegenstelling tot andere series over gokken omarmt Kakegurui typische anime clichés volop. Net als in Revolutionary Girl Utena of Kill la Kill is in de school een almachtige studentenraad, wiens leden één voor één door de heldin verslagen worden. Het is niet de vraag óf Yumeko wint, maar hoe ze gaat winnen.
De hiervoor genoemde studentenraad is gevuld met uiterst ambitieuze personages, die niet bang zijn om anderen alles af te nemen. Geen tekort voor Yumeko aan verachtelijke slechteriken om het tegen op te nemen dus! Maar toch blijft het onduidelijk wat Yumeko’s echte doelen zijn om de studentenraad uit te dagen. Houdt ze echt zó veel van gokken? Of is ze toch tegen het strikt hiërarchische systeem van de school?
Vertrouwd maar gewaagd
Producent Masao Maruyama lijkt een groot fan te zijn van gokseries zoals deze. Toen hij nog voor Madhouse werkte maakte hij al Akagi, Kaiji en One Outs. Met nieuwe studio Mappa gaat dat werk gewoon door. En de staf van Kakegurui lijkt precies te weten wat ze doen.
Zo wordt het gokken altijd heel dynamisch weergegeven. Er wordt geen genoegen genomen met alleen maar simpele shot/reverse-shot technieken. Zo worden bijvoorbeeld reflecties of metaforische beelden in de ogen van personages getoond. Ook de personages worden op dynamische wijze getoond. Meestal worden ze getoond in typische anime-stijl karakterontwerpen, die vaak op sensuele wijze te zien zijn. Maar heel snel kunnen ze veranderen in een groteske weergave van een menselijk figuur.
Ook de soundtrack klinkt gewaagd. Met klassiek geïnspireerde tracks horen we de schijnbare elegantie van de school. Maar dan plotseling worden die tracks afgewisseld met elektronische liedjes, die de spanning van het gokken weergeven. Vaak worden die totaal verschillende stijlen zelfs gecombineerd!
Kakegurui is zo’n serie die zich niet met realisme bezighoudt. Het enige doel van de serie is ten slotte om te entertainen. En door veel spannende gokspelletjes in een rap tempo af te wisselen lukt dat prima. Omdat deze serie een open einde heeft, kan ik niet wachten op het tweede seizoen. Ik denk dat dit ook prima vermaak gaat opleveren. Heb je al eerder gokseries leuk gevonden, of klinkt het concept interessant, waag dan zeker een gokje op Kakegurui.
Kakegurui is te zien op Netflix.
Wil je iets kwijt?