Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

The Cat Returns: de kattige Ghibli film

The Cat Returns anime review

The Cat Returns (2002) is één van Studio Ghibli’s minder bekende films, maar het is er wel één die de echte kattenliefhebber niet mag overslaan. Bevat dit avontuur vol kattenkwaad ook de magie van andere Ghibli films?

Hé katteneigenaar. Mag jouw maatje naar buiten en zwerft hij graag rond? Vraag jij je ook niet weleens af waar hij dan heen gaat? Gaat hij gezellig een hapje eten bij de buren, of…gaat hij stiekem naar de disco? Of is er soms een geheim kattenrijk die hij bereikt via de smalle steegjes.

The Cat Returns (2002) van Studio Ghibli speelt met dat idee. Het concept van deze anime film is bedacht door Hayao Miyazaki, maar geregisseerd door Hiroyuki Morita (1964). Morita is een vrij onbekende regisseur, maar als je hem kent, dan ken je hem van deze film. Hij begon als assistent voor Akira (1988) en werkte sindsdien als animator voor verschillende films waaronder My Neighbours the Yamadas (1999) en Ghost in the Shell 2: Innocence (2004).

Trouwen met de kattenprins.

Haru’s leven is vrij normaal voor een tienermeisje. Ze komt regelmatig te laat op school en heeft een oogje op die leuke klasgenoot die helaas al een vriendinnetje heeft. Ze zou graag willen dat haar leven wat meer geluk zou brengen. Wanneer gaat iets nou eens wél goed voor haar?

Alles verandert nadat ze een kat red van een gewisse dood. De zwarte kater richt zich op twee achterpoten, klopt het stof van zich af…en bedankt haar. Natuurlijk gelooft niemand haar wanneer ze verteld dat ze zojuist met een heeft zitten praten. Alsof dat nog niet vreemd genoeg is, verschijnt er ’s nachts een kattenparade voor haar deur. De koning van het kattenrijk is persoonlijk langs gekomen om haar te bedanken voor het redden van zijn zoon… de katten prins. Het cadeau dat de kattenkoning mee heeft genomen, is ook vrij schokkend te noemen… ze moet met de prins trouwen!

Twijfelachtig pareltje van Morita, zonder de magie van Ghibli

The Cat Returns is een geestige film met De Baron uit Whisper of the Heart (1995) in een charmerende hoofdrol. Dit personage steelt voor mij de show voor het hele verhaal eigenlijk, want eerlijk gezegd vond ik dat wat aan de saaie kant. Het is een leuke, avontuurlijke film maar het weet niet echt te verbazen of te betoveren. De gebeurtenissen zijn heel voorspelbaar en helaas kan het feit dat er vrijwel alleen maar katten in voorkomen, het voor mij ook niet redden.

Het verhaal begint met interessante ideeën, het meisje beleefd een leuk avontuur en keert dan terug naar het echte leven met een levensles maar bereikt verder niets in het verhaal. De film mist voor mij de magie van de andere Ghibli films en de bijbehorende verwondering.

Solide, vermakelijke avonturenfilm met katten.

Qua productie vind ik The Cat Returns een solide film. Visueel ziet het er goed uit en de soundtrack is herkenbaar, sfeervol en passend. Wat dat betreft is het op en top een Studio Ghibli film, maar de film stijgt nergens boven zichzelf uit. De enige scènes waar ik wel van onder de indruk was, waren die in het begin. Haru’s eerste ontmoeting met De Baron en hoe ze in zijn kleine huisje zat, was erg grappig.

Het is de minst goede Studio Ghibli film die ik tot nu toe heb gezien, maar dat wil niet zeggen dat The Cat Returns een slechte film is. Er zaten genoeg vermakelijke momenten in en interessante stukjes om de film uit te zitten, maar weggeblazen werd ik niet. Gewoon een leuke, avontuurlijke film voor een ontspannen avond. En het belangrijkste: met katten!

The Cat Returns is onder andere te koop via Bol.com (sponsored link).

Meer anime zoals dit:

Op de hoogte blijven?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: