Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

KissAnime is offline: het einde van gratis anime streamen?

Op 15 augustus 2020 was KissAnime ineens trending op Twitter en niet zonder reden. Het grootste illegale streamingplatform van anime was uit de lucht. Ook KissManga, een platform met gratis manga, was offline gehaald. Volgens de makers van de websites is dat voorgoed. Is dit het begin van het einde voor de illegale anime streamingplatforms?

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Door de commotie op Twitter en in anime Facebook-groepen was het snel duidelijk dat KissAnime offline was. Dit keer (helaas?) niet door hackers. Volgens een officieel bericht van KissAnimeSupport op de Discord van KissAnime zijn alle bestanden door auteursrechteigenaren verwijderd. KissAnime en KissManga zijn voorgoed gesloten.

Disclaimer: ik heb auteursrecht niet voldoende bestudeerd om er alles over te weten, laat staan het Japanse auteursrecht. Ik haal mijn kennis uit verschillende bronnen en daar heb ik mijn mening op gebaseerd.

Japans auteursrechtenwet wordt strenger

Een grote verrassing is het niet. Donkere wolken pakten zich de afgelopen maanden samen boven het grootste illegale streaming platform van anime. Als je nieuws rond anime volgt, kon je dit verwachten. Mogelijk is het je door de huidige crisis echter ontgaan, dus zal ik je helpen door de feiten kort op een rij te zetten.

  • In februari 2019 kwam de Japanse overheid met een voorstel om de auteursrechtenwet strenger te maken.
  • In november werd een plan gepresenteerd, waar nog wat kritiek op kwam;
  • Na wijzigingen werd het voorstel op 10 maart 2020 aangenomen;
  • De Japanse overheid is van plan om de nieuwe auteursrechten wet op 1 januari 2021 te laten ingaan.

Het vernieuwde auteursrecht kan mensen straffen die bewust manga downloaden die illegaal geüpload zijn. Dit geldt ook voor tijdschriften en academisch werk. Eerder richtte het Japanse auteursrecht zich alleen op illegaal uploaden van materiaal en het downloaden van illegaal geüploade video’s en muziek.

Volgens de nieuwe wet mag je nog wel een losse manga panel posten. Foto’s waar een manga op staat, maar de manga niet de focus is (bijvoorbeeld in een reflectie), mogen ook nog. Deze revisie staat ook het downloaden van afgeleid werk zoals doujin en fanfictie toe.

KissAnime eerste slachtoffer van strenge wetgeving?

Is het toeval dat KissAnime en KissManga nu offline zijn gehaald door (volgens de beheerders) auteursrechthouders? Ik denk het niet. Het is heel goed mogelijk dat de strengere wetgeving een effect heeft. Misschien voelen uitgeverijen zich sterker om illegale websites buiten Japan aan te pakken. Kunnen andere illegale aanbieders van gratis anime hetzelfde lot verwachten?

Dit is niet het eerste voorval als het gaat om de jacht op piratensites met anime en manga dit jaar. In februari dwongen Japanse uitgeverijen (o.a. Shueisha, Kodansha en Kadokawa) CloudFlare om illegale materialen niet meer te hosten.

Toch is het moeilijk te voorspellen hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Gaan illegale websites met gratis anime verdwijnen? De tijd zal het leren. Maar als dit gebeurt, moet ik mijn woorden van twee jaar geleden over handhaving tegen ‘fansubs’ terugnemen.

Genoeg alternatieven

Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat alle illegale streamingplatforms zullen verdwijnen. Er zijn nog zo veel verschillende. Je hoeft maar de woorden ‘watch free anime online’ bij Google in te tikken om ze te vinden. Maar lees nog even verder voordat je gaat zoeken!

Pas op voor neppe websites! KissAnime en KissManga komen niet meer terug. Als je een website met een van die namen tegenkomt, is de kans groot dat het dan gaat om phishing. Blijf daarbij weg en zoek alternatieven.

Ik raad je aan om eerst te onderzoeken of er legale alternatieven zijn met gratis anime. Voorbeelden zijn Crunchyroll en HiDive. Deze legale streamingdiensten zijn nog steeds beter dan piratensites en hier lees je waarom.

Bekijk hier ook de lijst met streamingdiensten die anime aanbieden.

Wat denk jij? Gaan er meer piratensites zoals KissAnime verdwijnen?

Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

No Responses

  1. 19 februari 2021

    […] Ik beschreef al een beetje dat de domeinnamen vaak veranderen. Dat kan verschillende redenen hebben. Het platform gaat plat omdat het getroffen is door een DDoS-aanval. Of autoriteiten vinden het adres, en dwingen de eigenaren om de website te sluiten. Dat is met KissAnime gebeurd. […]

Vermeldingen

  • Is gratis anime streamen op Animeflix veilig? | Animeazing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: