Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Moet je nou echt anime legaal streamen?

Moet je legaal anime streamen?

In de anime community staat de manier waarop je jouw favoriete series en films kijkt, altijd ter discussie. Met het groeiende aantal mogelijkheden om anime te kijken zwelt deze discussie alleen maar aan. In dit blog zoekt Carlogandro een antwoord op vraag: is legaal streamen van anime nodig?

Als anime fans houden we allemaal van animatietechnieken, cinematografie, goed acteerwerk en mooie muziek, maar ook houden we erg veel van discussiëren. Veel van de discussies die we voeren zijn niet al te serieus. Bijvoorbeeld, wie is de betere componiste: Yuki Kajiura of Yoko Kanno? (Ik ga zelf voor Kanno.) Wat is beter: de originele Japanse versie of een nagesynchroniseerde versie? (Meestal heb ik een voorkeur voor de Japanse versie.)

Sinds een paar jaar is er een nieuwe discussie: de kwestie van legale streaming. Moeten we altijd legaal anime streamen? Is het gebruik van piratensites ethisch verantwoord? In tegenstelling tot andere discussies vind ik dit wel degelijk een belangrijke kwestie. Hoe we die vraag beantwoorden bepaalt namelijk wie geld verdient en wie niet. Daarom gooi ik mezelf met dit artikel in de strijd.

De industrie

Crunchyroll, één van de populairste streamingsdiensten voor anime.

Even een omweggetje: vaak is het maken van anime niet winstgevend. Traditioneel gezien wordt de meeste winst gemaakt via het verkoop van merchandise. Denk daarbij aan beeldjes van je favoriete personages, kalenders, sleutelhangers… noem maar op! Maar de laatste jaren is het buiten Japan steeds makkelijker geworden om legaal anime te kijken via streamen. Dat leverde een nieuwe bron van inkomsten op. Die nieuwe inkomsten hebben ertoe geleid dat er steeds meer anime wordt gemaakt. Vaak ziet het er beter uit ook nog!

Natuurlijk heeft legaal streamen ook zijn nadelen. Geen enkel systeem is perfect. Dat de streamingmarkt goed draait, zien we aan het feit dat er steeds meer streamingdiensten bij komen. Maar ook versplintert dat het aanbod. Series worden verdeeld over steeds meer streamingdiensten. Zo kan het lastig worden om te een specifieke anime te vinden.

Voor dat probleem wil ik graag een helpende hand bieden. Zoek je een titel, neem dat contact met me op via Twitter. Je vindt me daar als @Carlogandro. Ik zal dan mijn best doen om je naar de juiste plekken te sturen.

De versplintering van het aanbod is niet het enige probleem. Ook komt het meeste geld niet bij de juiste mensen terecht. Het grote geld gaat namelijk naar het productie comité, een verzameling van investeerders. En dus niet naar animators, stemacteurs en andere creatievelingen. Dat terwijl juist zij hard hebben gewerkt om de anime zo goed mogelijk te maken. Het hele systeem van productie comités is naar mijn idee verouderd, en moet nodig op de schop. Maar hier, vanuit Nederland, kunnen we daar helaas weinig aan veranderen. Gelukkig zijn ook in Japan discussies over de werkomstandigheden van animators. Laten we hopen dat die tot iets goeds leiden.

De piraten

Zo ziet een typische piratensite uit.

Ook moeten we het hebben over illegaal streamen. Dat doe je op piratensites, die meestal grote aggregaten van anime zijn. Je ziet er ontzettend veel advertenties, maar niets daar van komt bij de makers terecht. Nog geen enkele cent! Al de opbrengsten gaan naar personen die eigenlijk gewoon dieven zijn. Stel je voor: als jij iets maakt, zoals een tekening of een computerprogramma, wil je niet dat een ander er met de winsten van door gaat. Dat is toch niet oké?

Het morele argument is niet de enige reden om geen piratensites te gebruiken. Ook voor de gebruiker hebben deze sites veel nadelen. De video’s zijn gevuld met watermerken die er niet horen, de kwaliteit kan enorm verschillen, de sites laden traag door advertenties… en daar bovenop zijn de videospelers van piratensites vaak niet eens goed geprogrammeerd. Daardoor kan het heel lang duren voordat een aflevering eindelijk is gebufferd. Bij een legale site kunnen al die dingen echt niet door de beugel. Zij hebben een standaard om hoog te houden.

Conclusie

Als ik alle voorgaande punten in beschouwing neem, kan ik maar tot één conclusie komen. Streamingdiensten zijn misschien niet perfect, maar ze zijn veel beter dan piratensites. Zij helpen met de productie van meer anime, en je kunt een goede standaard van kwaliteit verwachten. Over de loop van jaren ben ik daarom steeds minder vaak piratensites gaan gebruiken. Geloof me, als je eenmaal gewend bent aan de gemakken van legale sites, wil je niet meer terug! Legaal streamen van anime is ook nog eens goed voor je moraal.

Misschien was dit een meer controversieel onderwerp dan waar ik het meestal over heb, maar dat is omdat ik dit een belangrijke zaak vind. Ik wil nog even benadrukken dat je niet per se een slecht persoon bent als je piratensites gebruikt, maar gebruik alsjeblieft legale sites als het even kan! Mocht je ze nog niet kennen, wees dan niet ongerust.

Hier vind je een overzicht van alle streamingdiensten die anime hebben!

Veel kijkplezier!

Meer blogs over dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: