Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Land of the Lustruous: schoonheid van edelstenen

Land of the Lustruous anime review

In tegenstelling tot de rest van de wereld is Japan stevig vast blijven houden aan traditionele animatie methoden. Toch komt nieuwe 3D animatie ook in anime steeds vaker voor. Je ziet het in series als BBK/BRNK, ID-0 en zelfs in de nieuwste bewerkingen van fantasy klassieker Berserk. Al deze series wekten hevige discussies over de waarde van 3D animatie op. Tot eind vorig jaar. Er was eindelijk een 3D animatie serie die iedereen mooi leek te vinden: Land of the Lustruous. Is dit werkelijk de eerste 3D anime die goed is?

In de verre, verre toekomst zijn mensen uitgestorven. De aarde wordt nu bewoond door levende edelstenen. Deze enigszins menselijk uitziende wezens leven samen in een gemeenschap, zodat ze zichzelf kunnen verdedigen. De mysterieuze Maanlingen zijn er namelijk op uit om hun tot juwelen en sieraden te verwerken.

In de edelstenen gemeenschap heeft iedereen een eigen taak. Iedereen behalve de relatief pas geboren Phosphophyllite, beter bekend als Phos. Phos is niet geschikt als strijder, en heeft verder geen duidelijke talenten. Vandaar dat Phos de taak krijgt aangewezen om een encyclopedie samen te stellen. Tijdens die taak ontmoet Phos de teruggetrokken Cinnaber, die als enige ’s nachts werkt. Phos belooft Cinnaber een nieuwe baan te vinden, maar is dat wel mogelijk?

Een vreemde wereld

Het plot van Land of the Lustruous is heel moeilijk uit te leggen. Dat komt omdat de edelstenen zó anders zijn dan mensen. Ze zijn niet echt sterfelijk, want als ze breken kunnen ze weer in elkaar gezet worden. Toch moeten de edelstenen, zoals wij, ook wel eens verlies verwerken. Als ze uit elkaar vallen kunnen ze namelijk herinneringen, en daarmee een deel van zichzelf, verliezen. Daarom kan het publiek toch een sterke verbintenis met de personages voelen.

Behalve dat zijn de edelstenen ook bang om elkaar te verliezen. Ze hebben onderling namelijk zeer sterke banden. Mede daarom vormen de Maanlingen zo’n grote dreiging. Deze mysterieuze wezens lijken niet te kunnen communiceren, maar zijn ongetwijfeld intelligent. Zo blijven ze nieuwe manieren vinden om de edelstenen aan te vallen. Er is daarom voor de edelstenen geen moment van rust. Altijd moeten ze op hun hoede blijven.

Mocht het nog niet duidelijk zijn, de setup van Land of the Lustruous bevat veel ingewikkelde nuances. Nuances die daadwerkelijk belangrijk zijn. Een zekere hoeveelheid info dumpen is daarmee onvermijdelijk in de eerste aflevering. Desondanks worden de latere dialogen juist heel natuurlijk van aard. Onderwerpen worden alleen aangesneden wanneer ze voor de edelstenen belangrijk worden, en niet zo zeer voor het publiek. Daarbij heeft de serie veel aandacht voor de onderlinge relaties tussen de personages.

Revolutie in animatie

Zoals al eerder gezegd, is Land of the Lustruous de eerste 3D anime die door vrijwel iedereen goed ontvangen werd. Dit is te danken aan de expertise van studio Orange, die gespecialiseerd is in 3D animatie. Maar ook de creatieve keuzes dragen mee aan het succes van de serie.

Zo zien de personages nog altijd niet overtuigend menselijk uit. Normaal gesproken zou dat een zwakte zijn, maar door het niet-menselijke karakter van de edelstenen wordt het een kracht. Er is vooral veel aandacht besteed aan het mineraalkleurige ‘haar’ van de edelstenen, dat gloeit in rijke kleuren. Hun huid ziet daarentegen onnatuurlijk vlekkeloos uit, maar dat is te verklaren doordat de personages bedekt zijn met poeder. Het was een goede keus om juist deze personages in 3D te animeren.

Vooral actiescènes profiteren van het feit dat deze serie 3D geanimeerd is. Dat geeft mogelijkheden voor veel beweging van zowel de personages als de camera. Dat, samen met goede actie choreografie, maken deze scènes een lust voor het oog. Af en toe wordt iets overboord gegaan met de camerabeweging, maar dat is geen aanhoudend probleem.

Oorstrelende muziek

Er wordt misschien iets minder over gepraat, maar ook de muziek in Land of the Lustruous is opmerkelijk. In tegenstelling tot veel andere anime heeft een orkest de muziek voor deze serie ingespeeld.

Het effect is overdonderend. Het geluid voelt immens, zelfs wanneer er zacht gespeeld wordt. Behalve het te vaak gebruikte ‘zonnevlek’-thema, is er duidelijk gezorgd dat de muziek altijd de scène sterker maakt. Een zeer rijke instrumentatie zorgt voor daadwerkelijk kippenvel.

Land of the Lustruous wekt enorme verbazing, in elk mogelijk opzicht. Met recht is het de eerste 3D anime serie de uitstekend genoemd mag worden. De combinatie van sterke animatie en uiterst toepasselijke muziek wekt geregeld kippenvel op. Ook de maatschappij en onderlinge verhoudingen van de edelstenen wekt verwondering op. Het is iets totaal anders dan je gewend bent, maar dat betekent niet dat Land of the Lustruous niet in de smaak zal vallen. Een echte aanrader.

Land of the Lustruous is te bekijken op HiDive.

Meer anime recensies?

Kijk eens naar deze lijst!

No Responses

  1. 25 maart 2020

    […] Bullet en Norn9 zorgde voor de digitale animatie. In 2017 kwam Orange met de eerste eigen serie. Land of the Lustrous werd heel enthousiast ontvangen. In Beastars hebben de antromorfe edelstenen plaats gemaakt voor […]

Vermeldingen

  • BEASTARS: Zootopia voor volwassenen | Animeazing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: