You are here Home > Anime Reviews > Miss Kobayashi’s Dragon Maid: draken en mensen samen Miss Kobayashi’s Dragon Maid anime review

Miss Kobayashi’s Dragon Maid: draken en mensen samen

De meningen zijn enorm verdeeld, maar het is niet te ontkennen dat Kyoto Animation een unieke animatiestudio is. In tegenstelling tot andere Japanse studio’s zijn ze gevestigd buiten Tokyo, en hebben ze een herkenbare huisstijl. Series zoals Tamako Market, Hyouka en Sound! Euphonium zijn onmiskenbaar van Kyoto Animation. Toch kan ik het niet helpen hun graag af te zien wijken van hun huisstijl. In mijn mening levert dat hun meest interessante werken op. Daarom ben ik gaan kijken naar één van hun meer anders uitziende werken, Miss Kobayashi’s Dragon Maid.

Na een nacht zwaar gedronken te hebben, staat er bij de jonge vrouw Kobayashi een verrassing voor de deur. Een levensechte draak! De draak verandert in menselijke vorm, en vertelt dat ze elkaar de nacht ervoor ontmoet hebben. Omdat Kobayashi zo’n goede indruk maakte, wilt de draak, Tohru, nu voor haar werken als dienstmeisje. Op die manier beginnen Kobayashi en Tohru samen te wonen, wat veel gekheid veroorzaakt. Lukt het om hun verschillen te overkomen en samen een goed leven te leiden?

Hart en ziel

Gezien de omschrijving hierboven, zal het niemand verrassen dat Tohru en Kobayashi de hart en ziel van deze serie vormen. Tohru is enthousiast en kan makkelijk met anderen omgaan, maar weet weinig van de wereld om haar heen. Kobayashi daarentegen is rustig en heeft moeite met nieuwe contacten leggen, maar weet wel heel goed hoe ze problemen moet oplossen. Daarmee lijken ze complete tegenpolen, maar dat valt wel mee. Beide hebben namelijk een sterke mening. Dat geeft deze twee tegenspelers een goede balans.

Uiteraard zijn Tohru en Kobayashi niet de enige personages in de serie. Langzaam aan komen steeds meer draken uit Tohru’s wereld aanzetten. Hun redenen waarom zijn verschillend, maar allemaal zoeken ze een eigen plek in onze wereld. De meesten gaan daarom bij een persoon samenwonen, net als Tohru. De resultaten daarvan kunnen onverwacht zijn, en daarom ook heel grappig.

Komedie en meer

Komedie is ook het doel van deze serie, en dat doel wordt bereikt. Er zijn een heleboel rake opmerkingen, die met goede komische timing gebracht worden. Vaak zijn de grappen ook onverwacht genoeg dat ze écht op de lachspieren werken. Alleen wanneer Miss Kobayashi’s Dragon Maid besluit grappen te herhalen, werkt het minder goed. Die grappen worden snel oud, of waren al oud voordat de serie zelfs uitkwam. Zo is bijvoorbeeld een personage met grote borsten niet zo grappig als deze serie denkt. Deze herhaalde grappen zijn komen vaak genoeg voor dat het vervelend wordt, maar gelukkig ook niet vaak genoeg om de serie te verpesten.

Miss Kobayashi’s Dragon Maid slaagt niet alleen in lichte komedie, maar is ook succesvol met andere tonen. Vooral hartverwarmend lukt deze serie ook erg goed. Over de serie zien we de banden tussen de personages groeien. Dit leidt tot een aantal scènes die warme gevoelens opwekken. Ook wordt in de laatste aflevering wat drama geprobeerd. Deze drama is niet heel verrassend of emotioneel, maar het resultaat is nog steeds acceptabel.

https://www.youtube.com/watch?v=oFxVvTRXmig

Alles voor de lachspieren

Miss Kobayashi’s Dragon Maid mag dan verschillen in stijl, de animatie is nog steeds zoals we dat van Kyoto Animation gewend zijn. Bewegingen van personages worden met zorg neergezet en de illustraties zijn kleurrijk en gedetailleerd. Maar de karakterontwerpen zijn simpeler, en de animatie iets subtieler. Dat is geen kritiek, want het siert de serie juist. Het hoofddoel is en blijft om je aan het lachen te krijgen, en dan kan overdreven animatie je alleen maar afleiden.

Dat komedie het hoofddoel is, is ook te merken aan de soundtrack. De muziek is gecomponeerd om vooral grappige scènes te ondersteunen. De manieren waarop dat wordt gedaan, hebben we allemaal wel vaker gehoord. De soundtrack voldoet glansrijk aan zijn functie, maar verassen doet het niet. Daarmee is de soundtrack goed, maar niet op het niveau van bijvoorbeeld Azumanga Daioh, waarbij een blokfluitkwartet zorgde voor een unieke sfeer. Verder worden bepaalde tracks iets te vaak herhaald.

Ondanks alles is Miss Kobayashi’s Dragon Maid een overtuigende komedie. Er komen veel grappige situaties en rake opmerkingen langs. Ja, de muziek kon net iets sterker, en een aantal grappen missen hun doel, maar deze gebreken zijn makkelijk te vergeven. De personages zijn namelijk grappig en hartverwarmend genoeg zodat je ze wil blijven volgen. Dat maakt Miss Kobayashi’s Dragon Maid zeker een aanrader.

Miss Kobayashi’s Dragon Maid is gratis te zien op crunchyroll.

No Responses

  1. zaterdag, 18 juli 2020

    […] voor de beste humor. Ik heb de hele serie met een grote glimlach gekeken. Carlogandro heeft ook een recensie over deze serie geschreven, mocht je nog niet overtuigd […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.