Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

36 doden bij brandstichting Japanse anime studio Kyoto Animation

Brandstichting Japanse anime studio Kyoto Animation.

Op donderdag ochtend 10:30u plaatselijke tijd, ontstond er brand bij een studio van Kyoto Animation. Er zijn 36 doden en tientallen officieel bevestigd zijn door de Japanse politie, en dat aantal kan nog oplopen. De brand is aangestoken.

De verdachte is een 41 jarige man. Hij drong het gebouw binnen en men heeft gezien hoe hij een brandbare vloeistof verspreidde, voordat het gebouw in vlammen op ging. Een getuige heeft hem “Sterf!” horen roepen. De dader, die zelf ook gewond raakte, is door de politie gearresteerd en wordt in een ziekenhuis behandeld.

Met 36 doden is dit de dodelijkste massamoord in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog.

Kyoto Animation is een hele bekende studio onder anime fans. De studio heeft anime geproduceerd zoals Violet Evergarden, The Silent Voice, K-On en The Melancholy of Haruhi Suzumiya. De studio werd opgericht in 1981 en heeft meerdere locaties in het Uji City district van Kyoto.

De Japanse media heeft Kyoto Animation directeur Hideaki Hatta inmiddels gesproken. “Ik ben hier kapot van. Ik kan het niet verdragen. Nooit in mijn dromen heb ik gedacht dat zo’n grote ramp zou gebeuren,” zei hij, en voegde later toe: “dit is een zware klap voor ons bedrijf en onze industrie. Elk van hen was een uitstekend en geweldige collega.”

Hij vertelde ook dat al het animatie materiaal uit het verleden, en de computers die in het gebouw waren, bij de brand zijn verwoest.

Studio van Kyoto Animations in brand.
Smoke billows from a three-story building of Kyoto Animation in a fire in Kyoto, western Japan, Thursday, July 18, 2019. Kyoto prefectural police said the fire broke out Thursday morning after a man burst into it and spread unidentified liquid and put fire.(Kyodo News via AP)

Ik zal dit blog updaten zodra er meer nieuws bekend is.

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2019, 20:05

Dit zijn de feiten over de brandstichting bij Kyoto Animation:

 • Er zijn 36 doden gevallen;
 • 33 mensen raakten gewond;
 • 73 personen waren aanwezig in het gebouw, daarvan waren 6 geen medewerkers;
 • Kyoto Animation heeft meerdere locaties in Kyoto. Het gebouw dat getroffen is, is Studio 1 nabij het Uji City station;
  • Verdachte is een 41 jarige man, hij heeft de daad bekend bij de politie;
  • De man goot benzine in het gebouw en op mensen;
  • De verdachte is geen medewerker, noch voormalig medewerker, van Kyoto Animation;
  • Over zijn motief is nog niets bekend gemaakt;
  • De verdachte is ernstig gewond geraakt en ligt bewusteloos in het ziekenhuis, er zijn dus nog geen ondervragingen geweest.
 • Je kunt hier meer informatie vinden.

Slachtoffers van de brand

De politie heeft op 2 augustus de eerste 10 namen bekend gemaakt van personen die bij de brand zijn omgekomen.

 • 宇田淳一 Junichi Uda – in-betweener
 • 笠間結花 Yuka Kasama
 • 大村勇貴 Yuuki Oomura
 • 木上益治 Yoshiji Kigami – studio-wide mentor, director: Munto, Baja no Studio
 • 武本康弘 Yasuhiro Takemoto – director: Lucky Star, The Disappearance of Haruhi Suzumiya, Hyouka, Miss Kobayashi’s Dragon Maid
 • 津田幸恵 Sachie Tsuda – finish animation/digital painting
 • 西屋太志 Futoshi Nishiya – character designer: Free!, Hyouka, Nichijou, A Silent Voice, Liz and the Blue Bird
 • 横田圭佑 Keisuke Yokota – production manager
 • 渡邊美希子 Mikiko Watanabe – art director: Dragon Maid, Violet Evergarden, Phantom World en meer

Meer details kun je vinden in deze Reddit post.

Verder is de color designer voor anime zoals The Melancholy of Haruhy Suzumiya, Hyouka en A Silent Voice bij de brand omgekomen. Dit is door haar eigen familie bevestigd.

Kyoto Animation heeft de politie en media verzocht om verder geen namen te publiceren van nabestaanden. Ze geven de hoogste prioriteit aan de nabestaanden, families en vrienden, medewerkers en hun privacy. ANIMEAZING.nl plaatst daarom alleen de namen van personen die via officiële bronnen bekend zijn gemaakt (de politie, families of Kyoto Animation).

Zorgen voor de slachtoffers en hun families

In een officieel statement geeft Kyoto Animation aan dat ze momenteel alle inspanningen besteden aan het hulp voor de nabestaanden van de slachtoffers, herstel van de gewonden en het algehele welzijn van medewerkers en alle betrokkenen. Ze accepteren momenteel geen interviews.

Volgens Hatta doen ze proberen er alles aan om PTSS (PTSD) die slachtoffers en families vertonen, te beperken. Hij vertelde over plannen om het gebouw af te breken en op de locatie ervan een monument voor de slachtoffers op te richten.

Emotionele reacties van collega’s en fans

Op een foto die gemaakt is van het zwaar beschadigde gebouw, is te zien hoe één tekening de brand heeft overleefd. Een project dat mogelijk nooit meer kan worden afgemaakt.

Emotionele reacties stromen binnen uit alle hoeken van de wereld. De Japanse anime industrie is geschokt. Hier een aantal quotes uit vertalingen op Reddit:

“Regarding the precious lives that are lost, before these souls can fulfill their dreams, the fact that they died young was so regrettable, so upsetting, beyond anyone’s imagination. Nevertheless, they’ve left their proof of existence – look at the messages that fans from the world sent to them – “they were the hopes of my life”, “I became myself at the moment because of Kyoani”. “

PA Works CEO Kenji Horikawa [link]

“Stories are mysterious things, and even a story that seems to sparkle can falter over tiny details. The men and women of the production team consistently showed me their earnest and tireless efforts to polish away those tiny imperfections and bring the story to life in its full glory. When we were location hunting, and we found a nice spot or I told them that something matched the image I had in mind when writing the novel, their eyes would light up and they would begin collecting materials with an earnest dedication I could never hope to match. It was gratifying to have the chance to work with such professionals.”

Auteur van “Hyouka” Honobu Yonezawa [link]

Lees mijn persoonlijke uiting van medeleven en dankbaarheid in dit blog.

Steun Kyoto Animation na de brandstichting

Fans zijn actief op zoek naar manieren om de studio te helpen. Het Amerikaanse bedrijf Sentai Filmworks heeft een inzamelingsactie gestart. Er is al meer dan 2.000.000 dollar opgehaald. Dit geld komt geheel ten goede aan de nabestaanden en slachtoffers. Kyoto Animation heeft inmiddels laten weten dat ze de donaties accepteren.

De webshop van KyoAni is ook een manier. Ze verkopen daar allerlei bureauafbeeldingen en andere downloads vanaf (omgerekend) ongeveer EUR 2,00. In onderstaande tweet vind je instructies over hoe je iets via de website kunt bestellen.

Tip: gebruik een Google Translate add-on om de website te vertalen.

Bronnen: NHK World, Anime News Network, Reddit,

Ik verzamel ook tweets met nieuws en achtergrondinformatie over Kyoto Animation.

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

No Responses

 1. 29 december 2019

  […] Ik kan dit blog niet afsluiten zonder het hierover te hebben. Een aanslag op een anime studio. De brandstichting op Kyoto Animation op 18 juli 2019. Zoals al die aanslagen op Zaventem, Bataclan of Charlie Hebdo. Zo ontzettend gruwelijk en zinloos. […]

 2. 28 januari 2020

  […] screening, gaf Makoto Shinkai een speech waarin hij ook medeleven uitte voor de slachtoffers van de brand bij Kyoto Animation. Hij vertelde in een interview dat hij een kussengevecht scène wou laten lijken, op een […]

 3. 18 juli 2020

  […] Nieuwsblog over de brand; […]

 4. 18 juli 2020

  […] Nieuwsblog brandstichting Kyoto Animation; […]

 5. 29 juni 2021

  […] tweede zeer succesvolle manga serie. De eerste aflevering verscheen op 6 juli. Op 18 juli gebeurde de brandstichting bij Kyoto Animation. Natuurlijk werd de derde aflevering uitgesteld, maar de serie ging een week later met aanpassingen […]

Vermeldingen

 • Anime Review: Fire Force heeft veel karakter | Animeazing.nl
 • 6x anime gemaakt door Kyoto Animation | Animeazing.nl
 • Verdriet en dankbaarheid voor Kyoto Animation | Animeazing.nl
 • Makoto Shinkai is terug met Weathering With You (update) | Animeazing.nl
 • 10 anime hoogtepunten van de eeuw 2010 - 2019 | Animeazing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: