Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Sarazanmai: connecties zijn kwetsbaar

Sarazanmai anime review

Je bent fan of je bent geen fan. Het bekendste werk van Kunihiko Ikahura is Sailor Moon. Zijn naam wordt echter meer geassocieert met spraakmakende titels zoals Revolutionary Girl Utena of Mawaru Penguindrum. In het voorjaar van 2019 keerde hij terug met vrolijke kappa. Ik weet zeker dat je de kijkervaring van Sarazanmai niet snel zal vergeten. Maar dat allemaal uitleggen? Dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Nee hoor, dit zijn geen spoilers. De serie is daar in de eerste aflevering al heel duidelijk in. De 14-jarige scholier Kazuki Yasaka vertelt dat hardop aan ons terwijl hij over straat loopt met een doos van Amazon. Oh sorry, Kappazon. In die doos heeft hij een geheim. Een geheim dat hij kostte wat het kost wil beschermen. Zijn klasgenoot en beste vriend Enta Jinnai wil dat hij weer voetbal gaat spelen, want het ‘Gouden duo’ dat ze waren, betekent veel voor hem. Ook Toi Kuji heeft iets dat hij wil beschermen, als het moet dan kwaadschiks.

Wanneer Kazuki bij een confrontatie met Toi per ongeluk een kappa standbeeld vernield, springt de kappa prins Keppi tevoorschijn. Als straf worden ze beide veranderd in een kappa! Niet veel later raakt Enta erbij betrokken en veranderd hij ook in een kappa. Het drietal is op een heel onwaarschijnlijke manier aan elkaar verbonden. Om weer normaal te worden, moeten ze helpen zogenaamde ‘Kappa zombies’ te verslaan en de ‘Borden van Hoop’ te verzamelen. Hoe dit allemaal gebeurt? Dat weiger ik uit te leggen. Als je gaat kijken, zorg er voor dat je zeker weet dat niemand over je schouder mee kan kijken.

Sarazanmai zorgt voor een visuele shock

Sarazanmai is geen anime waar je naar kunt kijken met je verstand op nul. Bijvoorbeeld voor ontspanning na een lange werkdag. Nee. Dee eerste aflevering slaat je al om de oren met bizarre situaties en vreemde interacties tussen personages. Ikuhara heeft alles uit de kast getrokken voor een visuele shock. Dat gaat elf afleveringen lang zo door. Werkelijk, je krijgt weinig tijd om rustig het verhaal tot je te nemen.

Met muzikale intermezzo’s die doen denken aan series zoals Sailor Moon terwijl die uitgevoerd worden door schattige kappa met sjaaltjes. Dan heb je nog de twee sexy politie-agenten Leo en Mabu die zo hun eigen heel interessante dansjes hebben. Serieus. Sarazanmai is een explosie van chaos en kleur.

De soundtrack en animatie vallen niet los te zien van het verhaal. Gewoon helemaal niet. Je weet soms al dat er iets staat gebeuren wanneer bepaalde soundtracks te horen zijn, maar wat er precies gebeurt is meestal een totale verrassing. Het is een compleet spektakel dat je gewoon moet zien.

Alles wat er gebeurt heeft een betekenis.

Wat ik zo ontzettend geniaal vond, was dat bepaalde secties van een voorgaande aflevering werden herhaald. Bijvoorbeeld de transformatie scènes van de jongens. Dat komt in elke aflevering terug als een bepaald patroon. Een beetje zoals Sailor Moon of zo. Op die manier wordt een soort gevoel van veiligheid gecreëerd. Maar let goed op. Elke aflevering zijn de details ietsje anders. En halverwege de serie worden die herhaalde scènes weggelaten waardoor je onmiddellijk merkt dat die aflevering dit keer anders zal aflopen.

Alles wat je ziet en elke gebeurtenis in Sarazanmai heeft een betekenis. Zelfs in de achtergrond kan je hints vinden over wat er gaat gebeuren. Onder andere de voorspellingen van de popidool Sara. Zij speelt een hele belangrijke rol in het verhaal. Het is één grote puzzel en ik hou daar van. Het is een unieke stijl. Soms moeilijk te volgen, maar de serie geeft je genoeg ‘Aha!’-momenten om het leuk te houden. Toen alle puzzelstukjes in elkaar vielen en ik de serie eenmaal begreep, gaf dat een enorme voldoening.

Eigenlijk is het gewoon een bizarre coming-of-age serie

Eigenlijk is het in de kern gewoon een coming-of-age drama met een flinke dosis sarcasme en surrealisme. Het is een verhaal waarin de drie jongens op zoek zijn naar een plek in deze wereld. Een wereld van verwachtingen, maatschappelijke druk, kapitalisme, criminaliteit en allerlei andere duistere kanten. De Kappa Zombies nemen bizarre vormen aan, maar eigenlijk gaan ze over situaties die in het echte leven gewoon voorkomen. Onze echte wereld is altijd griezeliger dan je denkt.

Iedere keer wanneer de jongens een Kappa Zombie verslaan, wordt van één van hen een geheim ‘gelekt’. Je zult versteld staan van die onthullingen. Sarazanmai geeft een belangrijke les over connecties. Familie- en vriendenbanden, zakelijke partners. Goed of slecht. Het kan van alles zijn. Connecties zijn heel makkelijk te breken. Maar ze herstellen? Dat is een heel ander verhaal. Welke connecties zijn het belangrijkste? Dat is een dilemma dat uitgebreid aan de kaak wordt gesteld.

In Sarazanmai is niets wat het lijkt! Ik weet zeker dat ik nog een hoop details gemist heb. Als je tijd hebt, moet je deze serie minimaal twee keer kijken. Ik ga dat ook zeker doen als ik de kans krijgt. Mocht ik dan nog meer te vertellen hebben over Sarazanmai, dan komt er misschien nog een blog. Just like that!

Sinds kort hebben wij een Facebook Groep. Wil je praten over anime? Zorg dan dat je zo snel mogelijk lid wordt. Iedere weeb is welkom. Kom hier!

Bozenka (Yasumi)

Oprichter en hoofdredacteur van deze website. Raakt niet uitgepraat over anime. Deelt graag haar mening en kennis met grenzeloos enthousiasme.

No Responses

  1. 29 december 2019

    […] De serie was een wilde rit van knotsgekke gebeurtenissen. De animatiestijl laat je denken dat je hallucineert, maar ik genoot ervan. Om nog maar te zwijgen van de manier waarop de drie hoofdpersonages transformeren. Magische meisjes zijn niets bij deze de drie jongens. Je mag deze serie wat mij betreft echt niet missen. Nog niet gezien? Lees mijn recensie over de waarin jongens veranderen in kappa na het wegnemen van hun ballen. […]

  2. 12 september 2021

    […] doet altijd een beetje pijn wanneer goede series eindigen zoals Sarazanmai en Dororo (recensie komt binnenkort!). Gelukkig zijn er altijd een paar die overblijven. Ik geniet […]

Wil je iets kwijt?

%d bloggers liken dit: