Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

2010 tot 2019 – 10 onvergetelijke anime hoogtepunten van deze eeuw

10 anime hoogtepunten van 2019 en deze eeuw

Wat vliegt de tijd! Je knippert met je ogen en het jaar is weer voorbij. Dit is de laatste blog van 2019. Daarom is het hoog tijd om te kijken naar de hoogtepunten. Oh, en niet alleen van dit jaar. Er is een hele eeuw verstreken en voor mij betekent het dat ik al 10 jaar die-hard anime fan ben. In dit blog deel ik mijn 10 hoogtepunten, gedachten en onvergetelijke momenten als anime fan. Van mijn eerste favoriete anime series tot de tragedie bij Kyoto Animation.

Natuurlijk ken ik al mijn hele leven anime. Van Alfred Jodocus Kwak en Calimero tot Pokémon en Dragon Ball Z. Het waren altijd de series die me het meeste aanspraken. Niet de live action kinder series of de Amerikaanse cartoons die meestal actie en komedie hadden. Ik zocht waren boeiende verhalen en tegelijkertijd keek ik liever naar animatie. Met die smaak, kom je snel uit bij anime. Het was daarom alleen een kwestie van tijd voordat ik helemaal fan werd. Ergens in 2009 kreeg ik van iemand op het internet een gouden tip. Ik kreeg de serie Wolf’s Rain aangeraden en een website waarop ik die gratis kon kijken. Vanaf dat moment was er voor mij geen weg meer terug.

Pak er een bak koffie of thee bij, want het is een lang stuk lezen.

Let op: dit blog kan spoilers bevatten.

Janken om Wolf’s Rain

Het is al jaren geleden sinds ik Wolf’s Rain voor het laatst heb gezien. De serie is uit 2003, maar ik keek hem voor het eerst ergens aan het begin van deze eeuw. Ik weet heel goed dat ik de serie toen in een keer afgekeken had. De serie heeft 30 afleveringen en ik ging pas naar bed toen ik de laatste gezien had. Dat was een lang weekend zonder slaap, maar ik heb er geen spijt van.

Ondanks dat ik 90% van de tijd jankend de serie zat te kijken. De serie is tragisch en deprimerend, maar o zo mooi. Ik luister nog regelmatig naar de soundtrack, en raak al ontroerd van bepaalde nummers zoals Gravity en Heaven’s Not Enough.

Natsume’s Book of Friends maakte me verliefd op anime

Er is maar één serie die bij mij nog altijd op nummer 1 staat. Dat is Natsume’s Book of Friends. Voordat ik deze serie ontdekte, ging ik er van uit dat alle anime alleen actie, romantiek of komedie had – dus de typische shounen en shoujo series. Ik werd dankzij Natsume’s Book of Friends geïntroduceerd tot het veelzijdige slice-of-life genre. Zelfs deze serie is heel afwisselend, dankzij de episodische opzet. Heel vaak eindigd een aflevering hartverwarmend, maar ik heb ook vaak genoeg een traantje moeten weg pinken. Er is ook komedie en een beetje horror in de serie.

Natsume’s Book of Friends heeft ook enkele van mijn favoriete quotes uit anime. De serie laat je vaak achter met mooie woorden. Ik heb de serie inmiddels wel vier keer gezien, maar ik krijg er geen genoeg van. Ik geniet er elke keer van. Het is dé serie waardoor ik verliefd werd op anime en dat is heel mooi.

Nyanko-sensei is zo schattig, ik heb denk ik al 4 plushies/figures van hem… :’D

Het is allemaal de schuld van Sword Art Online (video is SPOILER voor seizoen 1!)

Ik moet iets opbiechten. Ik heb een zwak voor Sword Art Online. De serie wordt vaak in de gehaktmolen gegooid door mensen. Het is ook niet de beste serie die er is. Dat ga je pas zien nadat je meer anime hebt gezien. Sword Art Online is toch een ontzettend populaire anime en daar is een goede reden voor. Het is een makkelijke serie om in te komen. Je hebt avontuur, actie, drama en romantiek in één compleet pakketje. Daarnaast kwam het eerste seizoen uit op een goed moment, in december 2013. Virtual reality games kwamen net om de hoek kijken, dus een serie over de potentiële risico’s daarvan is ontzettend spannend.

Daarnaast was anime begonnen aan een grote wereldwijde opmars. Voor veel fans is Sword Art Online de ‘instap’ anime, zoals voor andere Dragon Ball, Fullmetal Alchemist of Death Note is. Dat was de serie ook voor mij. Tenminste, het was de eerste anime serie die ik keek terwijl die uitgezonden werd in Japan. Er hangen veel herinneringen aan deze serie van discussies op het internet over de nieuwste aflevering. Over hoe gaaf de eerste helft van de serie was, en hoe teleurstellend het tweede helft was. Er valt veel over Sword Art Online te zeggen – positief en negatief, maar dat maakt de serie stiekem wel erg leuk.

https://www.youtube.com/watch?v=wJBL–EwR7A

Gintama is spannender dan ik dacht (SPOILER)

Gintama begon ik te kijken in 2014. Inmiddels is de serie uitgegroeid tot één van mijn topfavorieten. De serie staat vooral bekend om de grappen en grollen. Ik kan beruchte scènes op het toilet of met sneeuwpret niet meer vergeten. Wie het echter langer volhoudt met deze grappen en grollen dan de eerste 50 afleveringen, zal er achter komen dat er een heel sterke verhaallijn schuilgaat in al die humor. Sterker nog, omdat je altijd plezier hebt met deze personages, komen de emotionele scènes nog harder aan.

In de nieuwste seizoenen is de anime serie een stuk serieuzer geworden. Je kan merken dat er wordt gewerkt aan het afronden van de serie. Dat is niet makkelijk voor zo’n lange serie, maar ik vind de actie in de nieuwe afleveringen heel gaaf. Daardoor ben ik nog meer van Gintama gaan houden. Ik ga de serie best missen als het allemaal voorbij is 🙁

Zo is de confrontatie tussen Jirocho en Gintoki een moment in de serie waar ik nog vaak aan terugdenk. Wat was Gintoki eng :O

https://www.youtube.com/watch?v=QI0kWd1FSwk

Kippenvel in de bioscoop in Your Name (SPOILER)

In 2017 was er een doorbraak. Voor het eerst sinds Spirited Away was een anime bioscoopfilm wereldwijd zo’n groot succes. Your Name ging dat jaar in de zomer in première. Ondanks dat we in Nederland daar bijna een jaar op hebben moeten wachten, was dat ook een hier succesvol. Ik vind anime altijd de moeite waard in de bioscoop. Het is een totaal andere ervaring op een groot scherm.

Toen de komeet in de film omlaag kwam, kreeg ik kippenvel. Het was een schitterend gezicht en ook een indrukwekkende scène in de film. Het is werkelijk een prachtige film die de lat voor toekomstige films erg hoog heeft gelegd. Hoe gaat Weathering With You het in Nederland doen, denk jij?

Mijn favoriete anime van 2019 is knotsgek

Natuurlijk moet ik ook stilstaan bij 2019. Er is eigenlijk maar één anime die er voor mij tussenuit springt dit jaar. Goed. Twee dan. Maar Sarazanmai was er een die me verbijsterd achter liet. Ik ben veel gekkigheid gewend dankzij anime, maar dit was toch wel weer een stap verder.

De serie was een wilde rit van knotsgekke gebeurtenissen. De animatiestijl laat je denken dat je hallucineert, maar ik genoot ervan. Om nog maar te zwijgen van de manier waarop de drie hoofdpersonages transformeren. Magische meisjes zijn niets bij deze de drie jongens. Je mag deze serie wat mij betreft echt niet missen. Nog niet gezien? Lees mijn recensie over de waarin jongens veranderen in kappa na het wegnemen van hun ballen.

Ja, dat lees je goed.

Ja, Demon Slayer is gewoon verbluffend goed (SPOILER)

De mooiste scène van dit moment heeft bijna iedere anime fan gezien. Aflevering 19 van Demon Slayer was geweldig, maar is een moment in de serie die me eigenlijk nog meer bij blijft. Dat is de aanval van Zenitsu op de spin in de aflevering daarvoor. Demon Slayer was een geweldige demonstratie van hoe je opbouwt naar spannende momenten en je het publiek in één klap kan laten sidderen. Dan heb ik het nog niet eens over de animatie, maar puur het effect dat zo’n hoogtepunt heeft. Demon Slayer is echt anime op zijn best.

Vooruit hier is dat Demon Slayer fragment om het af te leren (SPOILER)

Deze kwaliteit van animatie en soundtrack komt bijna alleen maar voor in anime films. Anime series die wekelijks uitgezonden worden, hebben regelmatig zichtbare schoonheidsfoutjes. Deze worden bijgeschaafd wanneer ze uitkomen op dvd, maar de meeste mensen zien de series via streaming of televisie. Daarom is het geen wonder dat mensen onder de indruk zijn van de prestaties van ufotable in Demon Slayer. De productie is bijna smetteloos. Ik moet er nog een keer van genieten!

https://www.youtube.com/watch?v=Qva036J_evc

Brandstichting bij Kyoto Animation;

Het is vijf maanden geleden en je wil er niet meer aan denken, maar het is toch echt gebeurd. Ik kan dit blog niet afsluiten zonder het hierover te hebben. Een aanslag op een anime studio. De brandstichting op Kyoto Animation op 18 juli 2019. Zoals al die aanslagen op Zaventem, Bataclan of Charlie Hebdo. Zo ontzettend gruwelijk en zinloos. Geen enkele aanslag is goed, wat het motief ook is.

36 doden en 33 gewonden, en enorm veel verdriet is er overgebleven na deze actie. Ik kan me de pijn, die de slachtoffers en nabestaanden moeten hebben, niet voorstellen. Ik vind het jammer dat de dader nog in het ziekenhuis wordt behandeld, maar ergens hoop ik dat hij dezelfde pijn voelt. Ik heb er geen andere woorden voor behalve afschuw.

Ondanks de sterke gevoelens van boosheid en frustratie die ik nu nog voel, wil ik me liever vasthouden aan de enorme kracht die Hideaki Hatta uitstraalt. De CEO van Kyoto Animation sprak in een verklaring vlak na de gebeurtenis dat Kyoto Animation terug zal komen. Zijn houding is ontzettend inspirerend en kijk oprecht uit naar het nieuwe werk van KyoAni.

Is There Anything That Love Can Do;

Mijn favoriete anime soundtrack van 2019 is ‘Is There Anything That Love Can Do’ van RADWIMPS. Weathering With You heb ik nog niet eens gezien, maar ik schiet elke keer vol als ik dit liedje hoor. Dat komt ook door het feit dat de muziekvideo uit kwam precies op de dag van de brandstichting op KyoAni. Daardoor heeft het de prachtige tekst onbedoeld een dubbele betekenis gekregen. Het zijn precies de woorden en gevoelens die je na zo’n gebeurtenis hebt.

Weathering With You komt op 30 januari uit in Nederland. Check de agenda!

Veel goeds voor 2020!

Als je tot het einde van dit blog gekomen bent: super bedankt! Wat tof dat je mijn blogs tot het einde leest. Ik wens je het beste voor het nieuwe jaar. Veel gezondheid, geluk en…nieuwe anime om te kijken. Er komen in 2020 weer veel nieuwe series aan die de moeite waard zijn. Volg Animeazing.nl op social media en je zult geen enkel blog missen in het nieuwe jaar 😀


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

1 reactie

  1. Tom schreef:

    Hier in België vond ik vooral de expo ‘Cool Japan’ de moeite waard die trouwens nog enkele maanden te bezoeken is in MAS Antwerpen. Gelukkig nieuwjaar iedereen!

Vermeldingen

  • Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: