Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Seven Deadly Sins: Wrath of the Gods

Seven Deadly Sins Wrath of the God

Seven Deadly Sins: Wrath of the Gods is voor veel mensen een teleurstelling, inclusief die van mij. Ik moest ervan bijkomen. Het is makkelijk om Studio Deen de schuld te geven van de slechte animatie. Maar is dat wel eerlijk? Voordat het volgende seizoen zou beginnen, wilde ik graag uitzoeken waarom het mis is gegaan. Wat is er in hemelsnaam gebeurd?

Het vierde seizoen van Seven Deadly Sins krijgt op MAL nog niet eens een 6,5 als score. Op die website kun je dat al opvatten als een onvoldoende. Maar wat mij het meest opviel: de reacties op Twitter. Wrath of the Gods heb ik op Netflix gekeken. Dat is ruim een half jaar na de televisie-uitzending, want het seizoen staat sinds augustus 2020 op Netflix.

De kritiek en ronduit nare commentaren richting Studio Deen vond ik toen overdreven. Zo erg zal het toch niet zijn? Ik associeer Studio Deen een beetje als de eeuwige middenmoter onder de anime studio’s. Maar de animatie vind ik niet heel slecht. Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu heb ik op deze website besproken. Dat vind ik nog steeds één van de beste series die ik in recente jaren heb gezien. De animatie in die serie vind ik ook heel goed.

Daarom schrok ik wel een beetje, toen ik clips voorbij zag komen van Wrath of the Gods. Het was niet eens meteen de animatie die mij opviel, maar de karakterdesigns. Die klopten in veel scènes helemaal niet. Alsof de animation directors en characterdesigner dit niet gecontroleerd hadden. Maar voordat ik verder ga. Laat ik eerst ingaan op waar Seven Deadly Sins: Wrath of the Gods over gaat. Netflix noemt dit trouwens seizoen 5, wat ik een beetje verwarrend vind. Maar goed.

Melodias tegen Escanor in dit seizoen!

Seizoen 3 is een direct vervolg van het verhaal. In het tweede seizoen hebben we gezien hoe het koninkrijk van Liones is bevrijd door de Seven Deadly Sins en Elizabeth. De 10 Commandments zijn nog niet verslagen, maar ze hebben een belangrijke overwinning geboekt.

De opluchting is echter van korte duur. Zoals gezegd, de 10 Commandments moeten nog definitief verslagen worden. Om dat te doen moet Meliodas zijn duistere kant onder ogen komen. Dat geldt ook voor de andere Seven Deadly Sins. Ban, Diane, King… ze moeten allemaal hun verleden confronteren. Dat is precies wat er in dit seizoen gebeurt. Ik geloof de manga lezers wel, die zeggen dat dit seizoen de beste gevechten had moeten hebben.

Dat is eigenlijk ook wel zo. Inhoudelijk is er weinig veranderd en wow, dit seizoen heeft vuurwerk! Ik vond vooral de confrontatie tussen Melodias en Escanor heel gaaf. Ook gaat dit seizoen verder in op de ‘Romeo en Juliet’-achtige verhoudingen tussen de personages. Dat beperkt zich niet alleen tot Melodias en Elizabeth trouwens. Dat vind ik interessant. Inhoudelijk vind ik dit seizoen wel goed.

Animatie is een teleurstelling

Oorspronkelijk werd Wrath of the Gods uitgezonden op TV Tokyo. Veel anime fans kijken series ‘vers van de pers’. Wanneer je als een van de eerste wilt discussiëren over elke nieuwe aflevering, dan doe je dat desnoods legaal. Want dat zijn we ook gewend. Dan heb je de grove fouten in de karakterdesigns kunnen zien. Het zijn van die fouten die zelfs een leek kan zien. Dit komt vaker voor in anime, maar meestal in enkele scènes of afleveringen. Als je die net als ik gemist hebt, kun je die makkelijk terugvinden op YouTube. Bijvoorbeeld deze clip.

Maar dat zijn dingen die je makkelijk kunt wegpoetsen. De layout van gevechtscènes en de choreografie vond ik heel slecht. Zeker vergeleken met vorige seizoenen, zijn de verschillen gewoon enorm. De impact van een slag of stoot wordt veel minder goed weergegeven in de karakteranimatie. In dit Melodias vs. Ban gevecht kun je dat duidelijk zien. Vallen je de verschillen ook op?

Wat ging er mis?

Het is moeilijk om als buitenstaander precies aan te wijzen waar het verkeerd is gegaan. Volgens dit artikel heeft het te maken met het feit dat A-1 Pictures (en Aniplex) de productie verliet nadat Prisoners of the Sky teleurstellende in de bioscoop. Studio Deen werd de nieuwe studio, maar die heeft de animatie eigenlijk niet gemaakt. Ze waren genoodzaakt om een groot deel van de productie te outsourcen.

Outsourcing is heel gebruikelijk bij anime en het is ook belangrijk. Het is kostenbesparend en verlicht de werkdruk. Als je de aftiteling van elke willekeurige anime bekijkt, zul je zien dat er andere studio’s zijn die assisteren. Dit zijn vaak studio’s die in China of Zuid Korea gevestigd zijn. Normaal gesproken doen zij de achtergrond en andere simpele animaties. Maar te veel outsourcing is een teken van mismanagement. Er waren niet genoeg animators beschikbaar bij Studio Deen voor het controleren van de key-animation.

Je zou je dan afvragen waarom niemand dan verstandig genoeg is om het seizoen uit te stellen. Maar dat is niet zo makkelijk. Vaak zijn televisie-uitzendingen al ver vooruit gereserveerd. En met de enorme hoeveelheid anime die elk seizoen wordt geproduceerd, kan ik mij voorstellen dat de werkdruk bij studio’s heel hoog is. Sterker nog, dit is een bekend probleem in de anime industrie.

Seven Deadly Sins seizoen 4 komt er aan!

Daarom vind ik het niet eerlijk dat Studio Deen zo veel haat over zich heen heeft gekregen. Zeker, het is ontzettend balen. De animatie kwaliteit van Seven Deadly Sins zo achteruit is gegaan. Maar in mijn ogen is dit een van de symptomen van die enorme druk op de anime industrie.

Het is ook niet allemaal negatief. Zoals ik al zei, ik vind dat de serie er inhoudelijk niet onder heeft geleden. Het is nog steeds een meeslepende shounen die je trakteert met Hiroyuki Sawano muziek. Ook bevat dit seizoen de beste momenten tussen Diane en King. Na dit seizoen is dat mijn favoriete koppel in de serie. Ze zijn zo lief samen <3

Tenslotte vind ik dat Studio Deen ook wel respect verdient dat ze aardig wat scènes hebben hersteld voor de Netflix versie. Ik ben daarom heel benieuwd naar het volgende seizoen!

TLTR

Overall
7.4/10
7.4/10
 • Verhaal - 8/10
  8/10
 • Personages - 9/10
  9/10
 • Animatie & tekenstijl - 3/10
  3/10
 • Geluid & soundtrack - 9/10
  9/10
 • Amusement - 8/10
  8/10
Sending
User Review
9/10 (2 votes)

Trailer


Dit was het dan!

Lees je graag anime recensies? Hier staan alle recensies van deze website in één groot overzicht.

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: