Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Verslag Anime Con 2022: sprong achteruit of een nieuwe start?

Anime Con 2022 verslag

Eindelijk! In 2019 was Anime Con voor het laatst. Dit jaar kon het weer. Hoewel ik in juni eigenlijk tijd te kort kwam om veel met Anime, bloggen en andere hobbies bezig te zijn, maakte ik toch tijd vrij om de conventie te bezoeken. Anime Con 2022 was van 10 juni tot en met 12 juni in de Broodfabriek en ik bezocht het evenement op de zaterdag en zondag. Hoe was het om na 3 jaar weer op Anime Con te zijn? In dit blog lever ik verslag!

Mijn eerste conventie was Anime Con 2011 in het Theaterhotel in Almelo. Sindsdien ging ik elk jaar in ieder geval naar Anime Con. In 2012 weer in Almelo, toen vanaf 2013 tot 2018 in het World Forum in De Haag. En ten slotte Ahoy Rotterdam in 2019.

Verhuizingen en veranderingen

Ik heb dus verschillende locaties meegemaakt. Daarom weet ik ook dat iedere verandering onwennig is. Er waren gemengde gevoelens over de verhuizing van Almelo naar Den Haag. Locatie voelde ’te groot’ en de organisatie verliep rommelig. Maar ieder jaar werd het beter, en groeide in het World Forum op tot een fantastische anime conventie.

Ondanks de veel grotere locatie, zorgde het conferentiegebouw voor veel kleinere ruimtes die goed gebruikt werden voor activiteiten. Video rooms, lectures en workshops kon je daar makkelijk kwijt. Het was er ruim, maar tegelijkertijd knus. Iedereen hield van die locatie, leek het wel. Op die manier onderscheidde Anime Con zich ook van de andere grote conventies zoals Dutch Comic Con en Made In Asia.

Bij de verhuizing naar Ahoy waren er opgewonden, maar natuurlijk ook veel ontevreden geluiden te horen. Ik was ook niet overtuigd. Maar dat hoort bij verandering. Anime Con zou daar ook wel in kunnen groeien, toch? Maar wellicht was Ahoy te hoog gegrepen voor Anime Con, dat voor het grootste deel gerund wordt door vrijwilligers. Het is ook moeilijk om die knusse sfeer in grote beurshallen te creëren.

Toen werd al bekend dat Anime Con zich zou opsplitsen in twee evenementen. Eén in de Broodfabriek in Rijswijk en één in het Theaterhotel in Almelo. Maar voordat we konden zien hoe dat zou uitpakken, sloeg Covid19 toe.

Na drie jaar weer Anime Con

Drie jaar verder, kon het eindelijk. Iedereen keek er reikhalzend naar uit om weer naar de grote anime conventie van Nederland te gaan. Grote? Na Ahoy was de locatie een grote sprong terug. Eerlijk gezegd ben ik heel teleurgesteld over deze editie in de Broodfabriek. Ten eerste was de locatie veel te klein.

Of de Broodfabriek werkelijk beter te handelen was… daar twijfel ik een beetje aan. Gezelliger dan Ahoy vond ik het in ieder geval niet. Het was er veel te krap en ik denk dat het bezoekersaantal nu al aan het limiet van de locatie zat. Ergens een opsteker dat Anime Con onveranderd populair is, maar leuk is anders.

Door het mooie weer en de drukte was het er veel te warm. Er was weinig ventilatie en dat vind ik in deze tijd heel erg slecht. Op zaterdag waren de meeste deuren nog een lange tijd gesloten, bijvoorbeeld in de dealer rooms. Je zou er maar staan met je kraampje. Het was er bijna niet vol te houden. Pas later in de middag werden daar wat deuren open gezet voor frisse lucht. Maar niet in alle ruimtes werd dat gedaan. Ik hoorde dat er zelfs mensen waren flauwgevallen door de hitte. Het schijnt dat ze door gebrek aan beveiligers niet alle deuren tegelijk open konden zetten, maar goed. Daar ben ik dus totaal niet over te spreken.

Volle zalen, maar weinig te doen

Doordat ik te lang in de dealer room bleef, kwam ik te laat bij de cosplay show die ik op zaterdag wou zien. Dus pech, er was geen plek meer. Dit was anders in het World Forum en Ahoy, waar er genoeg plek was waardoor je vaak er nog bij kon wanneer de show al begonnen was. Het voordeel was wel, dat het toen rustiger was in de Food Court. Daar vond ik het op andere momenten te druk. Alles stond dicht op elkaar gepropt. De vaak lange rijen stonden soms tussen de eettafels.

Als je niet meer bij het hoofdpodium kon, was er verder weinig te doen. Een groot gemis waren de video rooms waar je in voorgaande edities naar anime kon kijken. De paar lectures en workshops vond ik ook minder interessant. Ook miste ik de gekke spelletjes die er normaal zijn.

Maar ik wil niet dat dit hele artikel vol staat met alles wat ik negatief vond. Er waren natuurlijk ook leuke dingen. Ik was wél op tijd bij de Cosplay Show op zondag! En dealer room. Daar ga ik natuurlijk ook voor naar Anime Con!

Gezellig bij de karaoke in het rookhok

De dealer room was ruim met veel merchants, al vond ik de hoeveelheid stands met manga en anime aan de matige kant. Ik vond het ook leuk om te zien dat de artists overal tussen stonden, dus je had een variatie grote en kleine verkopers. Zo heb ik verschillende leuke spulletjes gekocht, maar niet zo veel als andere jaren.

Tenslotte vond ik de karaoke deze editie het hoogtepunt. Deze zat in de rookruimte van de Broodfabriek. Grappig, maar ook ideaal bij de Food Court en deels buiten. Centraal, dus het trekt de aandacht en tegelijkertijd is de muziek niet overheersend. De karaoke zorgde voor wat van de sfeer en gezelligheid die hoort bij Anime Con.

Op naar herstel?

Na Ahoy, moest met Anime Con 2020 de broekriem een beetje aangehaald worden. In mijn ogen is De Broodfabriek in Rijswijk een grote achteruitgang, maar hopelijk een tijdelijke. Anime Con móét een betere locatie vinden. Terug naar World Forum? Toch Ahoy proberen in dat mooie nieuwe conventiecentrum?

Wat de toekomst ook gaat brengen, ik vind dat de vele activiteiten die bij Anime Con horen terug moeten komen. Die zijn er wél bij de volgende editie, Anime Con Classic in het Theaterhotel. Die is van 23 tot en met 25 september. Helaas weet ik nog niet of ik daar bij kan zijn. Almelo is voor mij aan de andere kant van het land! Maar wie weet?

Anime Con 2022 foto’s


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: