Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Words Bubble Up Like Soda Pop geeft je energie en zomer!

Words Bubble Up Like Soda Pop review blog thumbnail

Op het Nederlandse weer kun je niet altijd rekenen als het gaat om zomerse temperaturen. Waar je wel op kunt rekenen voor een zomergevoel: de anime film Words Bubble Up Like Soda Pop. Twee jongeren leren hoe poëzie en muziek mensen met elkaar kunnen verbinden. Klinkt cliché? Misschien. Is het schattig? Jazeker!

Words Bubble Up Like Soda Pop is een film die is ontstaan als een gelegenheidsproject. Het platenlabel FlyingDog bestaat namelijk 10 jaar. FlyingDog is een dochteronderneming van Victor Entertainment. Yoko Kanno, Yuki Kajiura en Minami zijn enkele artiesten die onder dit label muziek uitbrengen. Mijn verwachting bij dit soort films zijn nooit zo hoog, maar zou de soundtrack wel goed zijn?

Dankzij de trailer en synopsis werd ik toch snel nieuwsgierig. Ishiguro-san als regisseur, een soundtrack van Kensuke Ushio. Dat klinkt interessant! Helaas moet je meestal lang wachten voordat je een anime film in Nederland kunt zien, zeker een film die niet zo groot is. Words Bubble Up Like Soda Pop had de pech dat het coronavirus uitbrak, waardoor de release werd uitgesteld naar 22 juli 2021. De film kwam toen ook uit in Japan en…op Netflix!

Waar gaat Words Bubble Up Like Soda Pop over?

Cherry is een jongen die moeite heeft om te communiceren met andere mensen. Hij draagt altijd een koptelefoon, maar naar muziek luistert hij eigenlijk niet. Hij heeft een hekel aan herrie en zo wordt hij niet zomaar aangesproken. Cherry stopt al zijn gevoelens in haiku gedichten. Smile is een meisje dat is opgegroeid in een influencer gezin, en is zelf ook een populaire streamer. In het openbaar draagt ze altijd een mondmasker om haar grote voortanden te verbergen.

Het tweetal loopt elkaar letterlijk tegen het lijf in het lokale winkelcentrum. Ze verwisselen elkaars telefoon en zo vormt het eerste contact. Daarna ontmoeten ze elkaar steeds vaker en groeit hun band. Cherry en Smile helpen ook een bejaarde man die wanhopig op zoek is naar een langspeelplaat. Hij wil de bijzondere plaat graag nog één keer horen, voor hij die helemaal vergeet.

Waarom moet je Words Bubble Up Like Soda Pop kijken?

De film is geregisseerd door Kyouhei Ishiguro, bekend van Your Lie in April. Als je dat een goede serie vond, dan vind je dit ook wel leuk. Words Bubble Up Like Soda Pop is zijn debuut als filmregisseur en ik moet zeggen, dat het niet verkeerd is! Er zijn verschillende dingen die gelijk opvallen. Ten eerste zit de film vol met haiku’s.

De haiku is een traditionele Japanse dichtvorm. Het zijn korte gedichten die meestal bestaan uit drie regels van 5-7-5 lettergrepen. Dit weet je misschien nog wel. Maar wanneer Cherry begint over seizoenswoorden (‘kigo’) en een speciaal woordenboek (de ‘saijiki’), is het even slikken. Desondanks krijgt de film dankzij de haiku’s al veel karakter.

Energieke kleuren en expressieve animatie

Ten tweede laat Words Bubble Up Like Soda Pop de kleuren uit het scherm spatten. De stijl lijkt een beetje geïnspireerd op pop art. De felle kleuren eisen je aandacht vanaf het begin op. De openingsscène duurt ruim 10 minuten en is al een genot om naar te kijken. De animatie is vol energie en laat je snel thuis voelen in het bruisende winkelcentrum. Het is gelijk duidelijk dat de locatie net zo goed een karakter, als alle bezoekers daarbinnen.

Wat ik grappig vind, is dat de film begint met Beaver. Een kwajongen die in de openingsscène op zijn skateboard door het winkelcentrum racet en waardoor Cherry en Smile in botsing komen. Hij is de veroorzaker van veel gebeurtenissen in de film (ook het einde, maar daar geef ik geen details over). Hij is degene die overal de haiku’s van Cherry als graffiti neerkalkt.

De karakteranimatie is door de hele film heen expressief. Cherry en Smile zijn zó schattig. Je voelt de onzekerheid waarmee Smile snel wegglipt wanneer ze haar mondkapje kwijt is. Of het extreme ongemak van Cherry, wanneer hij gedwongen wordt om zijn haiku midden in het winkelcentrum voor te lezen. Het is ook voor veel mensen herkenbaar!

Prettige urban soundtrack van Kensuke Ushio

Het beste van de film vind ik de soundtrack. Ik vind het plezierig om er naar te luisteren, ook buiten de film om. Bijvoorbeeld tijdens het schrijven van deze recensie.

Het geluid van Kensuke Ushio is hier beduidend zachter en vriendelijk. Is dat een goede omschrijving? Dit is in tegenstelling tot zijn werk voor de series Japan Sinks 2020 en Devilman Crybaby. Hierbij denk ik meer aan de emotionele soundtrack van A Silent Voice.

Daarnaast vind ik de theme song, Yamazakura een heel mooi liedje. Het wordt gezongen door Taeko Onuki, een invloedrijke zangeres in het Japanse city pop genre.

Overtuigend acteerwerk in Words Bubble Up Like Soda Pop

Words Bubble Up Like Soda Pop doet weinig nieuws als het gaat om een film over jeugdliefde. Maar is dat heel verwonderlijk? Voor iedereen is die eerste liefde, het eerste contact met je crush eng. Of je maakt je druk om de domste dingen. Iedereen gaat er anders mee om, maar de gevoelens en emoties zijn heel herkenbaar.

De Japanse stemacteur van Cherry, Somegorou Ichikawa komt uit een prestigieuze familie van kabuki acteurs. Hij is pas 16 jaar! Smile is ingesproken door actrice Hana Sugisaki (Rukia in de live-action versie van Bleach). Je zou niet zeggen dat dit pas haar derde anime performance is.

Ook de overige personages zijn heel overtuigend. Soms is één zin of actie genoeg om te laten zien wat voor persoon ze zijn.

Connecties maken in een stoffige platenwinkel

De subplot waarin Cherry en Smile een hele groep mensen bij elkaar brengt om naar de verloren lp van meneer Fujiwara te zoeken, vind ik heel mooi. Dit brengt mijn favoriete locatie in de film, namelijk een oude muziekwinkel. Als je weleens in een klein winkeltje vol lp’s hebt staan snuffelen, dan geeft dit heel veel nostalgische gevoelens. Ook moest ik een pijnlijk moment ervaren. Smile laat namelijk zien hoe je een kromgetrokken lp níét moet repareren.

In die sfeervolle platenwinkel vinden de tieners de puzzelstukjes die antwoord moeten geven op hun verwarrende gevoelens. Die liggen meestal al onder je neus. Je hoeft alleen maar de woorden omhoog te laten borrelen als een frisdrank 😁

TLTR

Overall
8/10
8/10
 • Verhaal - 7/10
  7/10
 • Personages - 8/10
  8/10
 • Animatie & tekenstijl - 8/10
  8/10
 • Geluid & soundtrack - 9/10
  9/10
 • Amusement - 8/10
  8/10
Sending
User Review
8/10 (1 vote)

Trailer

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: