Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Ajin Demi-Human en de animatie van Polygon Pictures

Ajin Demi-Human anime recensie van Netflix

Knights of Sidonia van animatiestudio Polygon Pictures was berucht als één van de eerste tv-series die volledig 3D geanimeerd was. Om te zeggen dat de meningen over die serie verschilden zou zacht uitgedrukt zijn. Toch hield Polygon Pictures vol. Een jaar later kwamen ze met een nieuwe volledig 3D geanimeerde serie: Ajin Demi-Human. Net als Knights of Sidonia was dit een bewerking van een veelbelovende maar duistere manga serie. Het is nu dik twee jaar later. Hoog tijd dus om de balans op te maken over deze serie en de omstreden technieken die gebruikt werden  om het te produceren.

Hedendaags Japan. In recente geschiedenis is het bestaan van Ajin bekend geworden. Dit zijn mensen die niet dood gaan door ongelukken of geweld. Zij worden door de maatschappij als gevaarlijk beschouwd, en daarom opgesloten en mogelijk zelfs gebruikt voor testen. Kei Nagai ontdekt dat hij zelf een Ajin is nadat hij terecht komt in een verkeersongeval. Na die ontdekking moet hij op de vlucht voor het gezag. Daarmee staat Kei’s hele leven op zijn kop. Maar de overheid is niet eens de meest gevaarlijke groep die op zoek is naar Ajins…

Verrassingen en actie

Ajin vertelt haar verhaal op ongeveer dezelfde wijze als Attack on Titan. Elke drie of vier afleveringen wordt een nieuwe wending aan het verhaal toegevoegd. Dat houdt je wel bij de les, want je weet nooit waar het verhaal heengaat. Nieuwe bondgenootschappen kunnen zomaar verschijnen of verdwijnen met elk nieuw klein beetje informatie.

Het nadeel van die aanpak is dat het verhaal soms ter plekke verzonnen lijkt te zijn. In het bijzonder denk ik aan een onthulling over Kei’s karakter na een paar afleveringen. Die nieuwe info kwam totaal uit het niets. Er waren totaal geen hints voor die onthulling. Sommige personages lijken er bij nader inzien erg naïef door.

Waar Ajin wel consistent in is, is de mogelijkheden voor karakterontwikkeling. Niet alleen Kei, maar ook overheidsagent Yuu Tosaki en Izumi Shimomura veranderen door de serie heen op merkbare wijze. Daar moet je dan wel geduld voor hebben, want die verandering vindt pas plaats in seizoen twee. In seizoen één blijft het bij potentiaal voor karakterontwikkeling.

Ondanks dat het verhaal van Ajin parallellen bevat met de echte wereld gaat het daar niet echt op in. Het blijft voornamelijk een actieserie. Het zit vol met achtervolgingen, vuurgevechten en terroristische aanslagen. Doordat Ajins niet dood blijven, levert dat interessante strategieën op. Bovendien kunnen Ajin een ‘zwarte geest’ laten verschijnen die voor hen vecht. Daardoor blijven de situaties altijd verrassend.

Een geslaagde illusie?

De soundtrack van Ajin Demi-Human is verzorgd door Yugo Kanno (Psycho-Pass, Jojo’s Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable). Het is een soundtrack met prima composities die voor veel spanning zorgen. Het hoofdthema dat aan het einde van meerdere afleveringen speelt is soms iets té aanwezig, maar over het algemeen wordt de muziek goed geïntegreerd met de rest van de serie.

Over de animatie zullen de meningen wat meer verdeeld zijn. 3D in anime is nogal omstreden, en zal dat nog lang blijven. De uitvoering van de 3D animatie hier is… oké. Na de eerste aflevering had ik vaak niet meer echt door dat ik naar 3D animatie zat te kijken. Dat geeft dus aan dat de productie over het algemeen is geslaagd. Maar er blijven momenten waarin de illusie breekt. Dat haalt je elke keer weer uit het moment. Ook het modelleren van gezichtsbeharing is niet geslaagd. Het ziet er steeds weer uit alsof vieze stukjes zwart staaldraad uit iemands gezicht steken.

Ajin Demi-Human is vooral geslaagd als een actieserie. Het plot houdt de aandacht wel vast, maar is vanuit een kritisch standpunt wat wankel. Karakterontwikkeling is er wél, maar laat enorm op zich wachten. De actie is daartegenover altijd interessant. Daarmee is Ajin aan te raden voor mensen die op zoek zijn naar wat spanning.

TLTR

Overall
7.1/10
7.1/10
 • Verhaal - 7/10
  7/10
 • Personages - 7/10
  7/10
 • Animatie & tekenstijl - 6.5/10
  6.5/10
 • Geluid & soundtrack - 7.5/10
  7.5/10
 • Amusement - 7.5/10
  7.5/10
Sending
User Review
0 (0 votes)

Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: