Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Flip Flappers: magische werelden wachten op je

Flip Flappers anime review

Yuri!!! On Ice was de grootste verrassing van het afgelopen winterseizoen, maar het was niet de enige. Ook Flip Flappers verraste me met een sterke eerste aflevering. Deze aflevering die was gevuld met verbazingwekkend goede animatie en creatieve beelden. Deze serie intrigeerde me zelfs meer dan Yuri!!! On Ice. Ik had namelijk geen idee waar het verhaal naar toe zou gaan! Vandaar dat ik met mijn volle aandacht naar deze serie ben gaan kijken.

Het verhaal

Flip Flappers gaat over een meisje genaamd Cocona. Cocona is rustig en voorzichtig en ze neemt nooit onnodige risico’s. Op een dag komt ze een ander meisje genaamd Papika tegen. Papika is op veel manieren haar tegenpool; zij is impulsief, luid en nergens bang voor. Papika overtuigt Cocona ervan om mee te komen naar een magische wereld genaamd Pure Illusion. Deze wereld lijkt gemaakt te zijn uit dromen. Hoewel Cocona er duidelijk plezier heeft, maakt ze zich ook zorgen. Wat is er verborgen in Pure Illusion, en waarom is Papika er zó in geïnteresseerd?

Een mooi uiterlijk

Voor het grootste gedeelte bestaat Flip Flappers uit episodische avonturen. Elke keer dat de meisjes Pure Illusion binnengaan, is het compleet anders dan de vorige keer. Dit zorgt voor een aantal onvergetelijke beelden: een fabriek waarin kooien in lava wordt ondergedompeld, een kostschool met gezichtsloze schoolmeisjes en grote, harige mammoet-walvissen op doortocht. Het mag duidelijk zijn dat hier een heleboel creativiteit is ingestopt! Bovendien is de animatie, verzorgd voor de relatief onbekende Studio 3Hz, uitmuntend. Dit alles maakt Flip Flappers een lust voor de ogen.

Waar gaat het écht over?

Het wordt al snel duidelijk dat de landschappen in Pure Illusion symbolisch zijn voor de personages. Op deze manier is er veel karakterontwikkeling mogelijk, zoals dat ook gebeurt in bijvoorbeeld Revolutionary Girl Utena. Het stelt dan ook wat teleur dat de serie wat karakters betreft tekort schiet. De meeste personages blijven nogal oppervlakkig. Alleen het karakter van Cocona wordt in de loop van de serie genoeg uitgediept om menselijk over te komen. Zelfs Papika, ook een hoofdpersonage, mist een heleboel menselijkheid aan het einde!

Het overkoepelende verhaal van de serie is iets beter, maar niet veel. Er zijn veel intrigerende ideeën, zoals wat er gebeurt wanneer je iemands ervaringen verandert. De meeste van deze ideeën worden helaas niet goed uitgevoerd. Vooral laat in de serie lijken veel van de ideeën geïnspireerd te zijn door Neon Genesis Evangelion, Revolutionary Girl Utena en Mawaru Penguindrum. Het is niet erg dat de serie haar inspiraties duidelijk laat zien. De hiervoor genoemde voorbeelden zijn namelijk stuk voor stuk goede en creatieve series zijn. Maar daardoor valt het wel des te meer op dat die series een stuk beter in elkaar zaten. Deze serie heeft goede ideeën, maar het geheel is erg rommelig.

Flip Flappers is een serie die van begin tot eind blijft verbazen, maar niet alleen op positieve wijze. Ondanks de vele goede ideeën schieten zowel het verhaal als de karakterontwikkeling te kort. Daar staat tegenover dat er op een artistiek niveau veel te bewonderen valt. Prachtige animatie en creatieve ontwerpen zorgen samen voor een oogstrelend uiterlijk. Dat maakt Pure Illusion toch nog een plek waar je als liefhebber van goede animatie keer op keer naar toe wilt gaan.

Flip Flappers is te bekijken op Crunchyroll en Viewster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: