Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Way of the Househusband: slechte animatie of goede humor?

Anime review: Way of the Househusband

Enige tijd geleden is Way of the Househusband op Netflix verschenen. Toen was er een hele hoop kritiek op social media. De animatie is slecht. Hadden ze geen groot budget van Netflix gekregen? De manga was toch zo grappig? Wat is er gebeurd? Ik besloot de serie met eigen ogen te bekijken. Lees hier wat ik van de anime vind!

Way of the Househusband is gebaseerd op de gelijknamige manga van Kousuke Oono. Op MyAnimeList krijgt deze manga een dikke 8. Het is een duidelijk teken dat een serie geliefd is, vooral bij liefhebbers van komedie. Geen wonder dat er dan een hype ontstaat rond de komst van de anime serie.

De anime is geproduceerd door de studio J.C. Staff (o.a. High Score Girl en Food Wars). Chiaki Kon heeft Way of the Househusband geregisseerd. Zij heeft eerder series zoals Junjou Romantica en When They Cry gedaan. Ook dit zijn zeer goede namen. Wat kan er dan nog fout gaan?

Uhm, ja… waar zal ik beginnen.

Waar gaat Way of the Househusband over?

“Immortal Tatsu” is een legendarische Yakuza leider die in zijn eentje een hele bende kon verslaan met slechts een metalen pijp. Hij wordt gevreesd door de lokale politie én gemene criminelen. Hij verdween een tijdje van de radar, maar is teruggekomen in een nieuwe rol. Hij heeft het Yakuza leven volledig achter zich gelaten.

Tatsu volgt nu de weg van de huisman. Jawel. Hij is de kok in huis en doet de boodschappen. Ook doet hij de was en ruimt hij het huis op terwijl zijn vrouw werkt. Hoewel dit hele dagelijkse klussen zijn, merkt hij dat veel van zijn Yakuza levensstijl nog is achtergebleven. Van de manier waarop hij tegen mensen praat, tot de reacties die hij krijgt op zijn dreigende aanwezigheid. Zijn vrouw functioneert in de supermarkt dikwijls als de vertaler. Want als hij het heeft over “dat witte poeder” bedoelt hij natuurlijk bloem 😉

Bewegende manga, verkeerde keuze?

Dat klinkt natuurlijk als een hilarische serie, dus begrijpelijk dat de verwachtingen nogal hoog waren. Het enthousiasme op het internet koelde snel af na het verschijnen van de trailer. Noem je dat animatie? De animatie is natuurlijk iets waar je moeilijk omheen kunt in een anime, dus valt het op wanneer die anders is.

Mocht je niet weten wat een motion comic is, ik leg het je graag uit.

Wat is een motion comic?

Dit is niet te verwarren met limited animation, een stijl die voor anime heel typisch is. Ooit opgevallen dat wanneer een karakter praat, alleen de mond beweegt? Of er komt een drukke locatie in beeld, maar de menigte beweegt helemaal niet. Dat is limited animation in het kort. Dit is anders.

‘Motion comic’ is een vorm van animatie, waarbij ze elementen uit de strip combineren met animatie. Spraakbubbels, de strip tekenstijl, onomatopeeën, maar ook complete panels. Een voorbeeld is de Black Panther miniserie uit 2010, die op YouTube te zien is.

In anime wordt deze stijl ook gebruikt. Een voorbeeld is de serie Toilet-Bound Hanako-kun, waarbij veel scènes en shots gemaakt zijn als een motion comic. Dit is zelden een budget-kwestie, maar juist een bewuste keuze van de makers. Vaak is behoud van de originele tekenstijl één van de redenen. De motion comic stijl is uniek en kan heel aantrekkelijk zijn. Regie is daarbij een sleutelrol.

Way of the Househusband gortdroge humor

Eerlijk gezegd zat ik klaar om de serie compleet te fileren. Na het zien van de trailer had ik net als het internet zo mijn twijfels over deze serie. Die verdwenen echter snel bij het kijken van de eerste aflevering. Way of the Househusband is gortdroog, en de komische timing van de serie is heel goed. De motion comic stijl helpt zeker bij het leveren van de snappy punchlines en gezichtsuitdrukkingen van de personages. Ik hou wel van deze humor.

Soms had ik wel mijn vraagtekens bij de keuzes in sommige scènes. In een achtervolgingsscène, in de eerste aflevering, wordt het rennen van de personages helemaal niet geanimeerd. Ook andere scènes met wat meer actie en beweging, is er nauwelijks animatie. Ik vind dat raar, en de komedie in deze scènes vond ik ook minder goed aankomen. Way of the Househusband is steeds een afwisseling van hele goede scènes en stuk mindere.

Gelukkig vergat ik die minpunten dankzij de stemacteurs.

Meesterlijk acteerwerk

De rol van Kenjiro Tsuda (o.a. Seto Kaiba in Yu Gi Oh! en Kazama Chikage en Hakuouki Shinsengumi Kitan) als Tatsu is geniaal. Tsuda is zo overtuigend dat je niets anders nodig hebt. Misschien is hij wel de redding voor Way of the Househusband. Maar mijn woord moet je daar niet voor aannemen, want ik ben fan van deze stemacteur. Ook de andere stemacteurs leveren geweldig werk af.

Dit laat duidelijk zien dat animatie niet het enige is wat telt bij een anime. Het acteerwerk is minstens zo belangrijk. En dankzij de minimale animatie, krijgt dat juist alle ruimte om te schitteren. Ook de geluidseffecten en soundtrack maken goed waar het aan animatie ontbreekt. Die geven de absurde situaties extra hilariteit.

Conclusie

Uiteindelijk telt alleen het totaalplaatje. Een anime vol sakuga animatie is natuurlijk geweldig om te kijken. Maar daarvoor moet je naar zoiets als Demon Slayer kijken. De motion comic stijl in Way of the Househusband is een bewuste keuze om de humor te laten werken. Meestal slagen ze daar ook in. Het is een hilarische serie, die met 5 afleveringen ook wel een fijne onderbreking kan zijn van al het animatiegeweld. Mocht je de anime alsnog niet leuk vinden, kun je altijd de manga lezen. Die is via bol.com te krijgen.

Er is een tweede seizoen aangekondigd, dus we krijgen nog meer van Tatsu te zien!

TLTR

Uitslag

Name: Way of the Househusband

Description: "Immortal Tatsu," is een naam die angst aanjaagt bij ervaren politie-agenten en geharde criminelen. Nadat hij plotseling verdwijnt, komt hij terug in een ander beroep. Nu met een schort aan, heeft hij geweld achter zich gelaten en probeert hij een eerlijk leven als huisman.

Overall
7.6/10
7.6/10
 • Verhaal - 7/10
  7/10
 • Personages - 8/10
  8/10
 • Animatie & tekenstijl - 6/10
  6/10
 • Geluid & soundtrack - 9/10
  9/10
 • Amusement - 8/10
  8/10
Sending
User Review
8.6/10 (1 vote)

Trailer


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: