Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Yuri: waar liefde tussen vrouwen bloeit

Yuri: anime met liefde tussen vrouwen

Yuri is een genre van manga en anime waar ik persoonlijk niets mee heb. Toch mag het mij dat er niet van weerhouden om te vertellen wat dit genre precies inhoud. Lesbische relaties tussen vrouwen interessant voor jou? Dan is yuri een genre waar je meer over wil weten!

Anime School is een vaste rubriek op Animeazing.nl waarin ik stilsta bij verschillende interessante aspecten van anime en manga. Van unieke genres tot exotische termen die je anime fans vaak zal horen roepen. ‘Yuri’ is daar een voorbeeld van. Wat betekent het allemaal? In deze rubriek kom je daar achter.

Momenteel ben ik bezig met het creëren van een pagina ‘anime voor beginners’. Heb jij vragen over anime of manga? Schroom niet om ons te bereiken via e-mail of social media. Je vind de contactdetails hierzo. Daarnaast hebben wij sinds kort een Facebook groep. Daar mag je uiteraard jouw vragen over anime ook in kwijt!

En dan nu naar de les van vandaag.

De definitie van yuri

Yuri is een Japans genre van media zoals manga en anime, waarin de romantische en/of erotische liefde tussen twee vrouwen een centrale rol speelt.

Definitie van ‘Yuri’ volgens Wikipedia.

Het Japanse woord ‘yuri’ betekent in het Nederlands ‘lelie’ en is een hele gewone meisjesnaam. Yuri is een genre in Japanse media zoals Anime en manga, waarin liefde tussen twee vrouwen centraal staat. Dit kan zich uiten in suggererende handelingen tussen meisjes, echte romantiek of erotiek tot het uiterste.

Een typisch yuri verhaal focust op de romantische- en seksuele aantrekkingskracht tussen twee vrouwen. Wanneer seksuele relaties worden weggelaten en alleen romantiek de focus is, wordt er in het Westen gesproken van ‘shoujo-ai’. Alleen… pas op met dit woord als je het gebruikt in Japan. Daar slaat de term ‘shoujo-ai’ meer op vormen van pedofilie en heeft dezelfde negatieve gebruik als ‘lolicon’.

Dan kun je beter refereren naar ‘girl’s love’ of de afkorting daarvan: ‘GL’. Met deze tag wordt yuri anime en manga meestal commercieel uitgebracht.

Dezelfde ontwikkeling als yaoi? Niet helemaal!

Yaoi is de mannelijke tegenhanger. Dat wekt de indruk dat yuri typisch gemaakt wordt voor mannen en door mannen, maar dat is niet zo. De eerste yuri manga auteurs waren vrouwen en de manga werden gepubliceerd in shoujo tijdschriften.

Lesbische romans uit de vroege twintigste eeuw vormen een grote inspiratiebron voor de thema’s in yuri manga. Een bekend voorbeeld is ‘Yaneura no Nishojo’ van de schrijfster Nobuko Yoshida. De pioniers van de yuri manga zijn Riyoko Ikeda en Riyoko Ikeda.

In 1971 noemde Ito Bongaku, hoofdredacteur van het homo tijdschrift Barazoku, de lesbische gemeenschap ‘yurizoku’ – de stam van de lelies. Hier komt waarschijnlijk de term ‘yuri’ vandaan.

Tegenwoordig kan yuri zowel een mannelijke- als vrouwelijke doelgroep aanspreken. Ook hier weer eindeloos veel variatie!

Voorbeelden van yuri anime.

  • Kannazuki no Miko;
  • Strawberry Panic;
  • Citrus;
  • Bloom Into You.

Thema’s in yuri verhalen

De vroege yuri manga hadden vaak dezelfde themas: emotioneel intense, maar platonische relaties die ophouden, zodra de personages van school gaan, trouwen, of doodgaan. Yuri verhalen eindigen vaak in tragedie. Dit komt deels uit het idee dat liefde tussen vrouwen tijdelijk is, en een normaal onderdeel is in de vrouwelijke ontwikkeling naar heteroseksualiteit en moederschap.

Gewoonlijk is er één iets oudere, wijzere vrouw en een jong onzeker meisje dat haar bewondert in de hoofdrol. Er ontstaat een breuk tussen hun families en wanneer geruchten over hun lesbische relatie opduiken, worden ze behandeld als een schandaal. Het verhaal eindigt meestal in een tragedie. Meestal gaat de oudere van de twee dood. Shiroi Heya no Futari is daar een prototype voorbeeld van.

Anime School

Anime School is een speciale rubriek op ANIMEAZING.nl waarin wij feiten delen over anime. In deze blogs kun jij leren over wat anime inhoud en welke bijzondere termen, genres en kenmerken dit medium heeft.

Lees je de andere lessen ook?

Bekijk hier alle Anime School blogs!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: