Anime Style: wat is chibi?

Anime is niet één stijl, maar er zijn wel een aantal typische tekenstijlen die je alleen in anime (en manga) tegenkomt. Bij één stijl worden volwassen personages omgetoverd tot kinderen. Soort van… Waar ik het over heb? Chibi, natuurlijk!


Waar herken je een anime aan? Een kinderlijk uiterlijk en grote ogen met kleurrijk haar. Rood, groen, geel, blauw… alles kan. Echter, hoewel dit typisch anime is, zijn er nog tal van andere tekenstijlen die je kunt tegenkomen in anime (en manga). Vaak kan je daaraan herkennen wat voor soort verhaal het is. Ik wil een serie blogs schrijven over manga en anime tekenstijlen. De serie trap ik af met de chibi tekenstijl.

Tsji-bi: kleine lijfjes, grote hoofden

De stijl is makkelijk te herkennen en je komt het heel vaak tegen. Chibi (je spreekt dit uit als: tsji-bi) is een caricature waarbij een personage overdreven klein is getekend. Zelfs de slechte personages uit een serie krijgen daardoor een schattige uitstraling. En dat is precies de bedoeling van deze stijl!

Het lichaam wordt klein getekend, terwijl het hoofd in verhouding twee – soms drie keer groter is. De armen en benen zijn mollig, waardoor het personage een kinderlijk uiterlijk krijgt. Deze stijl moet echt dat gevoel van ‘aah, wat schattig!’ opwekken. ‘Super deformed’ (SD in het kort) wordt soms ook gebruikt voor deze stijl.

Wanneer wordt de chibi stijl gebruikt?

Eren en co zijn chibi’s geworden in Attack on Titan Junior High!

Heb je de serie Attack on Titan Junior High gezien? Dit is een spin-off van Attack on Titan waarbij alle personages een chibi uiterlijk hebben gekregen. Veel populaire anime krijgen een vergelijkbare spin off. Daarnaast komt het regelmatig voor dat anime personages een chibi uiterlijk krijgen in komische scènes. Alles voor extra hilariteit.

Ten slotte zie je chibi versies van jouw favoriete personages vaak als merchandise. Sleutelhangers, buttons, kleine figuurtjes en noem het maar op. En zeg nou zelf; je kunt die schattige personages toch niet weerstaan?

Leer chibi manga tekenen!

Wil jij manga kunnen tekenen, of wil je een nieuwe stijl aanleren? Sinds kort werken wij samen met EnChantalled, die een chibi manga tekencursus organiseert. Ik heb de cursus ook mogen proberen, en ik vind het ontzettend leuk!

Je krijgt 80% korting op deze cursus, wanneer je via Animeazing.nl opgeeft voor de cursus. Klik op de onderstaande afbeelding 😉

Leer chibi manga tekenen

Silerna tekende de schattige header van dit artikel!

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] chibi-stijl maakt deel uit van de kawaii cultuur en heeft super vervormde personages met extra grote […]

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers liken dit: