Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Gegege no Kitaro: 50 jaar spookverhalen voor jong en oud

Gegege no Kitaro 50 jaar oude horror anime voor kinderen

Heb je een probleem met het bovennatuurlijke in Japan? Zoek naar een brievenbus verscholen in een klein steegje. Stop daar jouw brief in en wacht. Als je wil weten wat er dan gebeurt, moet je kijken naar Gegege no Kitaro. Eén van de belangrijkste anime klassiekers! Lees hier mijn recensie!

“Ge, ge…ge, ge, ge no ge…”

Dit deuntje zit ongetwijfeld in menig Japanner in het geheugen gegrift. Zoals de intro van Alfred J. Kwak onze jeugdherinneringen doet ophalen, is dat ook het geval met Gegege no Kitaro. De serie gaat over Kitaro – de laatste overlevende van de ‘Ghost Tribe’. Hij gaat op allerlei avonturen met andere spoken en monsters uit de Japanse mythologie.

De anime serie begon in april 2018 met uitzenden op Crunchyroll. De serie is geproduceerd door Toei Animation onder regie van Ogawa Koji. Tot nu toe zijn er 46 afleveringen verschenen.

Elke aflevering is een losstaand verhaal met een ‘monster van de dag’ concept. Het is een anime die geschikt is voor alle leeftijden, maar dat wil absoluut niet zeggen dat het alleen voor kinderen is. In tegendeel zelfs! Ik vind het zonde als je Gegege no Kitaro niet op zijn minst zou proberen.

Gebaseerd op kamishibai

De geschiedenis van deze bijzondere serie gaat terug naar 1933. Toen verscheen de eeste versie van Gegege no Kitaro als kamishibai. Het Japanse papieren theater. Deze was geschreven door Masami Itou en geïllustreerd door Keiyou Tatsumi. Daarna nam Shigeru Mizuki het stokje over. Tussen 1960 en 1969 verscheen de manga in de Weekly Shounen Magazine.

Tussen 1968 en 1969 verscheen de eerste anime serie gebaseerd op deze manga. Sindsdien is er elke 10 jaar wel een nieuwe versie van de anime verschenen, naast een aantal films. In april vorig jaar verscheen de nieuwste versie. Deze markeert het 50 jarige bestaan van de serie.

Logan Paul, is that you?

Gegege no Kitaro opent met een scenario die voor veel mensen bekend zal voorkomen. Een YouTuber staat midden op het kruispunt van Shibuya gek te doen. Hij zwaait met zijn smartphone rond en rent over de weg terwijl hij zichzelf filmt. Dan verandert hij plotseling in een gigantische boom. Iedereen stapt uit de auto om alles te filmen, en gauw veranderen zij en andere bewoners van de stad ook in bomen. Doet dit jou ook niet ergens aan denken??!

Mana besluit om een brief te schrijven aan Kitaro. Het enige…In deze moderne tijd geloven weinig mensen nog in urban legends en yokai, dus de vraag is of er wel iemand komt. Gelukkig hoort ze achter zich al snel ‘klop-klop-klop’, het geluid van geta. Hij is gekomen! Samen met Kitaro, zoeken ze naar een manier om de mensen terug te veranderen.

Sociaal commentaar in een kinderserie

Daar blijft het niet bij. Hierna volgen veel meer afleveringen met relevante thema’s. Daarbij schrikt het niet terug van duisternis met onderwerpen als depressie, shaming, discriminatie en zelfs zelfmoord. Ja, dit is een serie die geschikt is voor alle leeftijden. Ik zat regelmatig op het puntje van mijn stoel!

Social media blijkt een centrale rol te spelen in de manier waarop bepaalde situaties ontstaan. Het zijn moeilijke thema’s, maar door ze te verbinden met yokai en bovennatuurlijke verschijningen, is het makkelijk te behappen voor jonge kijkers. Gegege no Kitaro leert belangrijke morele lessen die menig volwassene nog nodig heeft.

Vrolijke en kleurrijke yokai zijn er ook.

Tussen al het gegriezel door, is er gelukkig ruimte voor luchtigere afleveringen. Vrolijke afleveringen met veel humor komen ook voorbij. Er zitten veel kleurrijke personages in de serie. Niet elke yokai is bijvoorbeeld slecht. Ik moet vaak denken aan Natsume Yuujinchou denken bij het kijken van Gegege no Kitaro.

De serie is niet alleen interessant vanwege het sociale commentaar, maar ook door de yokai zelf. Regelmatig krijg je een uitleg waar een yokai voor staat.

Meer dan de moeite waard!

Gegege no Kitaro is een unieke serie met een lange geschiedenis. Het is niet voor niets een geliefde jeugdserie. Na een korte pauze is de serie vanaf dit seizoen (voorjaar 2019) weer te volgen op Crunchyroll.

Ik kan het alleen maar aanraden, want ik werd er positief door verrast. De anime toont relevante, leerzame thema’s en heeft een aantal ronduit duistere afleveringen. Uitstekende serie voor alle leeftijden. En reken maar dat je de intro niet meer uit je hoofd krijgt!

TLDR

Overall
7.8/10
7.8/10
 • Verhaal - 9/10
  9/10
 • Personages - 7/10
  7/10
 • Animatie & tekenstijl - 8/10
  8/10
 • Geluid & soundtrack - 7/10
  7/10
 • Amusement - 8/10
  8/10
Sending
User Review
0 (0 votes)

Trailer

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

2 reacties

 1. Eline schreef:

  Ik was hier al benieuwd naar maar ik ben nu overtuigd: deze serie ga ik binnenkort kijken! 😁

 1. 11 maart 2022

  […] Tail soundtrack, maakte hij muziek voor anime zoals: Naruto Shippuden, Sailor Moon Crystal Eternal, Ge Ge Ge no Kitarou en […]

Vermeldingen

 • Drie nieuwe albums met FAIRY TAIL soundtrack = meer dan 200 nummers! – Animeazing.nl
 • Yasumi
 • Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: