Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Bungou Stray Dogs: toffe actie en hilariteit in één

Bungou Stray Dogs anime review

Personages die gebaseerd zijn op (Japanse) literaire schrijvers. Bovennatuurlijke krachten. Een interessante combinatie? Jazeker. Is het spannend? Hell yeah! De serie is al een tijdje uit en ik moet me eigenlijk schamen dat ik er nog geen review over heb geschreven. Dus doe ik het nu alsnog. Spoiler: ik vond Bungou Stray Dogs tof!

De aankondiging van een Bungou Stray Dogs film voor 2018, deed me realiseren dat ik nog helemaal geen review heb geschreven over deze anime. Dat terwijl ik hem wel gekeken heb, en zelfs een stukje schreef over de literaire figuren die de personages voor moeten stellen.

Het is alweer even geleden dat ik de serie (zowel seizoen 1 als 2) gezien heb, maar het verhaal zit hopelijk nog vers genoeg in mijn geheugen om er een blog over te schrijven.

Ontmoet de leden van de Armed Detective Agency.

Het verhaal volgt de 18-jarige jongen Atsushi Nakajima, die plotseling uit het weeshuis wordt gestopt waar hij eerder woonde. Wanneer hij stervend van de honger aan de oever van een rivier zit, drijft er een vreemd figuur voorbij. Hij redt de drenkeling uit het water.

Zo ontmoet hij Osamu Dazai, een vreemde snuiter die voortdurend probeert zelfmoord te plegen. Ook de verfrissende duik was één van zijn vele – mislukte – zelfmoordpogingen. Osamu Dazai is echter niet zomaar een persoon. Hij werkt samen met zijn partner Doppo Kunikida voor een mysterieuze detective organisatie.

Bovennatuurlijke incidenten oplossen.

Kunikida en Dazai blijken de oplossing te kunnen vinden voor een probleem die Atsushi heeft. Na een reeks andere incidenten wordt Atsushi ook lid van de organisatie, die allerlei zaken oplost die de politie niet aankan. Het betreft namelijk bovennatuurlijke gebeurtenissen en vreemde krachten, iets wat Atsushi ook blijkt te hebben.

De Armed Detective Agency, zoals de organisatie heet, kan hem tevens beschermen tegen gevaren én tegen zichzelf.

En dan is er nog de Port Mafia die voor de organisatie de grootste bedreiging vormt. Zij willen Atsushi ook maar wat graag hebben. Maar waarom? Zaak is om dat zo snel mogelijk uit te vinden, natuurlijk.

Het zorgt er in ieder geval voor dat de bovennatuurlijke krachten zeer van pas komen.

Chaotische start, maar toch verrassend.

Bungou Stray Dogs is een serie die me vanaf het begin af erg deed denken aan Durarara!!. Het overgrote deel van de anime is gefocust op humor. Alleen al de gekke gezichten, die de personages trekken, werken goed op de lachspieren.

Dat de serie zich voornamelijk op humor focust, maakt het begin van de serie nogal chaotisch. Er valt geen pijl te trekken op waar Bungou Stray Dogs over gaat.

Ik had het gevoel dat het verhaal maar niet op gang kwam. Atsushi vond ik heel erg nutteloos. Hij rolde van het ene probleem naar het andere en leek het nooit zelf te kunnen oplossen. Een watje eerste klas. Uiteraard is het natuurlijk dan wel erg komisch hoe Atsushi het er steeds van langs krijgt. Die slapstick humor is érgens goed voor.

Humor maakt plaats voor serieuze spanning!

Echter, als dat de eerste pakweg negen afleveringen aanhoudt, wordt mijn geduld in ieder geval flink op de proef gesteld. Ik had een paar keer de neiging om met de serie te stoppen. Misschien was mijn mening gevormd doordat ik destijds meer spanning had verwacht in de serie.

Pas in de laatste paar afleveringen van het eerste seizoen komt het goed op gang.

In het tweede seizoen werd mijn geduld goed beloond. De humor maakte ineens plaats voor meer serieusheid. En ik kan niet ontkennen dat ik soms op het puntje van mijn stoel zat. Er is veel meer actie en het verhaal maakt verrassende wendingen.

Verrassend goede karakterontwikkeling voor Atsushi.

Atsushi krijgt zijn krachten onder controle, wat hem ook meer lef geeft. Die karakterontwikkeling kan ik zeer waarderen. Ik ben hem als personage gedurende de loop van de serie steeds leuker gaan vinden.

De lange introductie in het eerste seizoen, werpt ook zijn vruchten af voor de andere personages. Je gaat hun acties begrijpen en je leeft goed mee wanneer ze in de problemen raken.

Een belangrijk moment voor de serie vind ik het eerste deel van het tweede seizoen. Een aantal afleveringen besteden aandacht aan Dazai, Kunikida en een ander personage dat ik niet kan noemen. Het geeft een verrassend ander licht op de rivaliteit tussen de Armed Detective Agency en de Port Maffia.

Het verklaard een hoop, om het zo maar te zeggen…

Animatie van Studio Bones is altijd top.

Studio Bones is een zeer gewaardeerde studio. Het staat bekend om hoge kwaliteit animatie in zelfs de snelste actiescènes.

Ook in Bungou Stray Dogs is de animatie ook heel gaaf om te zien. De karakterdesigns zijn leuk.

De soundtrack vind ik minder memorabel, anders zou ik daar nu wat meer over kunnen vertellen. Jammer, want het was ook zeker niet slecht.

Mysteries oplossen is leuk.

Bungou Stray Dogs is een anime serie die een ietwat chaotisch begin heeft. De slapstick humor is hilarisch – maar soms ook irritant. En er gebeurd veel. Dat zorgt voor veel vragen, maar antwoorden blijven lang uit.

Dat maakt het echter ook wel weer meeslepend. Het oplossen van mysteries is leuk. Zeker als je als kijker ook een beetje wordt uitgedaagd. Zo’n serie is dit.

Dat klinkt ook een beetje als Durarara!!, niet waar? Het is absoluut een leuke serie. Zeker als je houdt van bovennatuurlijke verhalen, actie en mysteries is dit precies een serie voor jou.

bungou stray dogs

Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: