Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer overย ons privacybeleid.

Wat is de eerste anime ooit?

De eerste anime ooit

Bij die vraag denk je waarschijnlijk aan Astro Boy van Osamu Tezuka. Maar dat klopt niet. Hoe zit dat? In dit artikel ga ik terug naar het begin. De echte eerste anime ooit is ouder dan je denkt!

Osamu Tezuka is bekend als de uitvinder van anime. Dat is logisch. Zijn Astro Boy (1963 – 1966) was de eerste tekenfilmserie op de Japanse televisie. De animatiestijl in die serie heeft geleid tot wat we nu kennen als ‘anime’. Maar stop hier even. Er gaat een heel verhaal aan vooraf.

Japanse animatie bestond in 2017 maar liefst 100 jaar. Daarom schreef ik een blog serie over de geschiedenis van anime. Dit is het eerste deel in die serie.

Oudste animatie gemaakt in Japan?

In 2005 is een bijzonder filmpje ontdekt. Men weet niet precies wanneer het is gemaakt. Waarschijnlijk in 1907, maar zeker vรณรณr 1911. Dat is heel oud! Ter illustratie: de oudst bekende cartoon is gemaakt in augustus 1908. De maker van het Japanse filmpje is niet bekend. Het is op YouTube te vinden, dus ik heb het hier bijgevoegd. Wel interessant, toch?

(tekst gaat verder na de video)

De tekst die het jongetje opschrijft, vertaalt naar zoiets als ‘bewegend plaatje’.

Een belangrijke context voor de eerste animatiefilms, is dat de beweging van de tekening op zich het spektakel is in deze tijd. Een tekening die beweegt. Dat is magie!!!

Pioniers van animatie in Japan.

De oudste animatiefilms die in Japan zijn gemaakt, waar wรฉl een datum van bekend is, dateren uit 1917. Hierbij vallen de namen Oten Shimokawa, Junichi Kouchi en Seitaro Kitayama. Oten Shimokawa was een jonge assistent bij het tijdschrift Tokyo Puck. Hij maakte enkele experimentele animatiefilms.

Junichi Kouchi was een manga tekenaar. Hij experimenteerde met animatie en maakte drie filmpjes. Zijn animatiefilmpjes dateren uit 1917. Deze zijn in 2008 gevonden in een antiekwinkel. Een van die filmfragmenten is Namakura Gatana. Het is een komisch filmpje over een samoerai en een zwaard.

Seitaro Kitayama maakte meerdere animatiefilms, waarvan Urashima Taro de bekendste is. Die is een jaar later gemaakt, in 1918. Weinig films zijn bewaard gebleven. Dat is het lot van veel vooroorlogse animatiefilms. Veel materiaal is verwoest bij de Grote Kanto Aardbeving in 1923.

(tekst gaat verder na de video)

De geschiedenis van anime in vogelvlucht

Pas na de Grote Kanto Aardbeving komt de Japanse animatie echt op gang. En niet in het minste dankzij propaganda. Daar lees je meer over in het volgende blog in deze serie.

Oh! Voordat je verdergaat heb ik nog een leestip. Deze serie is namelijk mogelijk gemaakt dankzij Anime: A History, een boek van Jonathan Clements. Dit boek leert je ongelooflijk veel over de geschiedenis van anime. Aanrader als je dit onderwerp interessant vind!


Deze pagina bevat een of meerdere gesponsorde links. Natuurlijk prijzen we alleen iets aan, wat voor jou interessant kan zijn. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij een kleine beloning. Dankzij die beloning kunnen we dit soort artikels blijven maken. Een win-win situatie! Lees hier meer over ons privacybeleid.Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ฯ‰< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Lees verder!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

6 reacties

 1. demon-slayer schreef:

  cool! hartsike handige informatie , ik maak hier een spreek beurt over veel zin in !

 2. blablablameme schreef:

  ik vind het echt geweldig ik doe namelijk mijn spreekbeurt over!!!

 3. nerdygeekyfanboy schreef:

  Echt heel interessant om te lezen! Ik krijg al helemaal zin om ook dat boek eens te halen ๐Ÿ˜€

 4. Eline schreef:

  Leuk zo’n informatief stukje! Ik kijk uit naar de volgende blogs in deze reeks ๐Ÿ™‚

Vermeldingen

 • demon-slayer
 • Yasumi
 • blablablameme
 • nerdygeekyfanboy
 • Yasumi
 • Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: