De eerste anime ooit

Wat is de eerste anime ooit?

Bij die vraag denk je waarschijnlijk aan Astro Boy van Osamu Tezuka. Maar dat klopt niet. Hoe zit dat? In dit artikel ga ik terug naar het begin. De echte eerste anime ooit is ouder dan je denkt!

Osamu Tezuka is bekend als de uitvinder van anime. Dat is logisch. Zijn Astro Boy (1963 – 1966) was de eerste tekenfilmserie op de Japanse televisie. De animatiestijl in die serie heeft geleid tot wat we nu kennen als ‘anime’. Maar stop hier even. Er gaat een heel verhaal aan vooraf.

Japanse animatie bestond in 2017 maar liefst 100 jaar. Daarom schreef ik een blog serie over de geschiedenis van anime. Dit is het eerste deel in die serie.

Oudste animatie gemaakt in Japan?

In 2005 is een bijzonder filmpje ontdekt. Men weet niet precies wanneer het is gemaakt. Waarschijnlijk in 1907, maar zeker vóór 1911. Dat is heel oud! Ter illustratie: de oudst bekende cartoon is gemaakt in augustus 1908. De maker van het Japanse filmpje is niet bekend. Het is op YouTube te vinden, dus ik heb het hier bijgevoegd. Wel interessant, toch?

(tekst gaat verder na de video)

De tekst die het jongetje opschrijft, vertaalt naar zoiets als ‘bewegend plaatje’.

Een belangrijke context voor de eerste animatiefilms, is dat de beweging van de tekening op zich het spektakel is in deze tijd. Een tekening die beweegt. Dat is magie!!!

Pioniers van animatie in Japan.

De oudste animatiefilms die in Japan zijn gemaakt, waar wél een datum van bekend is, dateren uit 1917. Hierbij vallen de namen Oten Shimokawa, Junichi Kouchi en Seitaro Kitayama. Oten Shimokawa was een jonge assistent bij het tijdschrift Tokyo Puck. Hij maakte enkele experimentele animatiefilms.

Junichi Kouchi was een manga tekenaar. Hij experimenteerde met animatie en maakte drie filmpjes. Zijn animatiefilmpjes dateren uit 1917. Deze zijn in 2008 gevonden in een antiekwinkel. Een van die filmfragmenten is Namakura Gatana. Het is een komisch filmpje over een samoerai en een zwaard.

Seitaro Kitayama maakte meerdere animatiefilms, waarvan Urashima Taro de bekendste is. Die is een jaar later gemaakt, in 1918. Weinig films zijn bewaard gebleven. Dat is het lot van veel vooroorlogse animatiefilms. Veel materiaal is verwoest bij de Grote Kanto Aardbeving in 1923.

(tekst gaat verder na de video)

De geschiedenis van anime in vogelvlucht

Pas na de Grote Kanto Aardbeving komt de Japanse animatie echt op gang. En niet in het minste dankzij propaganda. Daar lees je meer over in het volgende blog in deze serie.

Oh! Voordat je verdergaat heb ik nog een leestip. Deze serie is namelijk mogelijk gemaakt dankzij Anime: A History, een boek van Jonathan Clements. Dit boek leert je ongelooflijk veel over de geschiedenis van anime. Aanrader als je dit onderwerp interessant vind!

Dit artikel bevat een of meerdere gesponsorde links. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.


Vind je dit leuk?

Laat het ons weten! Dat kun je doen op verschillende manieren:

Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Lees verder!

Yasumi

Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!

5 reacties

  1. blablablameme schreef:

    ik vind het echt geweldig ik doe namelijk mijn spreekbeurt over!!!

  2. nerdygeekyfanboy schreef:

    Echt heel interessant om te lezen! Ik krijg al helemaal zin om ook dat boek eens te halen 😀

  3. Eline schreef:

    Leuk zo’n informatief stukje! Ik kijk uit naar de volgende blogs in deze reeks 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.