Wat was de eerste anime ooit?

Het is indrukwekkend om te kijken naar iets dat al heel oud is. Piramides, schilderijen of andere relikwieën uit een ver verleden. Ben je benieuwd naar wat de eerste anime ooit was? In dit blog kun je die vinden.

Al sinds ik mezelf tot ‘anime freak’ benoemd heb, vind ik het leuk om zo veel mogelijk over deze interesse te weten te komen. Niet alleen over wie mijn favoriete films en series gemaakt hebben. Ik vind het ook ontzettend boeiend om over het ontstaan en de ontwikkeling van anime te lezen. Wist je bijvoorbeeld dat de Amerikaanse animatiefilm ‘The Last Unicorn’ gemaakt is door Topcraft, de voorloper van Studio Ghibli?!

Dit jaar wil ik echt de boeken in, om meer over de geschiedenis van anime te weten te komen. Het hebben van een blog maakt dat nog leuker, want zo kan ik meteen de leukste weetjes met jullie delen. Dit blog is het startsein van een nieuwe blogreeks binnen onze ‘Anime School’ rubriek. Uiteraard begin ik in dit blog bij het begin, 100 jaar geleden…oké, iets eerder nog.

Eerste Japanse animatie uit 1907

In 2005 werd het filmpje ‘Katsudou Sasshin’ ontdekt, dat je hier ziet. Het is waarschijnlijk in 1907, maar zeker vóór 1911 gemaakt. Desondanks is de exacte datum, noch de maker, tot nu toe niet vastgesteld waardoor het niet officieel de eerste is. Toch leuk om zo’n filmpje te zien, en nog wel in zo’n goede staat!

De tekst die het jongetje opschrijft, vertaalt naar zoiets als ‘bewegend plaatje’.

1917: eerste anime ooit worden gemaakt

De eerste complete Japanse animatiefilms werden gemaakt in 1917. Oten Shimokawa, een jonge redactie-assistent voor het Tokyo Puck magazine maakte in 1917 drie experimentele animatiefilms waaronder Muzuko Imokawa the Doorman.

In hetzelfde jaar maakte Junichi Kouchi drie animatiefilms, Sword of Hanawa Hekonai en produceerde Seitaro Kitayama een aantal animatiefilms waaronder vroege versies van The Monkey and the Crab en Momotaro. Kitayama wordt door onderzoekers één van de vaders van anime genoemd.

Onderstaand filmpje is een fragment van Kouchi’s animatiefilm Namakura Gatana (‘A Fine Sword), deze film werd samen met een werk van Kitayama in 2008 ontdekt in een antiekwinkel. (Bron: Reuters)

Kanto aardbeving verwoest bijna alles.

De ontdekking van fragmenten zoals de twee hierboven is uniek. De meeste animatiefilms uit die periode zijn verloren gegaan, met De Grote Kanto Aardbeving van 1923, en de daarop volgende brand die een groot deel van Tokyo verwoestte, als de belangrijkste oorzaak.

In de periode na de aardbeving worden diverse animatiefilms gemaakt, waaronder de eerste met geluid: The World of Power and Woman (1933). Behalve in bioscopen, werden in deze tijd animatiefilms ook in winkelgebieden en op school gemaakt ter educatie.

Propaganda in de Tweede Wereldoorlog

In 1931 wordt ook de eerste animatiefilm gemaakt in opdracht van de imperialistische Japanse overheid. Dat is het begin van de duistere bladzijde in de geschiedenis van anime.

Vanaf dat moment tot het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt animatie veel gebruikt in de Japanse propagandamachine. In deze films beschermt een Japanse held de burgers tegen het geweld van (buitenlandse) monsters en andere gevaren.

Of worden karikaturen van Mickey Mouse of Popeye in een vijandelijke rol geplaatst…

Ook deze animatiefilms zijn vrijwel allemaal vernietigd, want niemand wil natuurlijk naar dit soort walgelijke filmpjes (en het was echt niet alleen Japan die dit deed!) kijken. Toch zijn er wel een paar bewaard gebleven.

Preview voor een DVD over klassieke Japanse animatiefilms.

De geschiedenis van anime in vogelvlucht

Dit is allemaal slechts het begin van de grillige, maar reuze interessante geschiedenis van de Japanse animatie. Of anime, het is maar net welke term je wil gebruiken. In de serie ‘100 Jaar Anime’ sta ik uitgebreid stil bij de ontwikkeling van anime vanaf 1917 tot 2017.

Lees verder!

5 reacties

  1. blablablameme schreef:

    ik vind het echt geweldig ik doe namelijk mijn spreekbeurt over!!!

  2. nerdygeekyfanboy schreef:

    Echt heel interessant om te lezen! Ik krijg al helemaal zin om ook dat boek eens te halen 😀

  3. Eline schreef:

    Leuk zo’n informatief stukje! Ik kijk uit naar de volgende blogs in deze reeks 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: