Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Gintama: ultieme anime komedie met een zilverharige samoerai

bizarre grappige leuke anime scènes

Dit wordt gezien als een van de beste komedie anime. Je zult weinig series zien die de krankzinnige scènes kunnen overtreffen. Bizarre situaties en talloze parodies die allemaal geschikt zijn voor perfecte memes. Maar het is ook een spannende shounen anime. Dan heb ik het natuurlijk over Gintama. Ik ga je hier van alles over vertellen in dit blog.

Je moet deze serie beslist niet kijken als je een rustige tijd wilt. De personages stuiteren over je beeldscherm met de meest rare dingen. Maar als je nodig wilt lachen en veel kan hebben, moet je Gintama echt kijken! Deze serie is hier te streamen op Crunchyroll. Het is ook Yasumi’s schuld dat ik ben gaan kijken x’D.

Editor’s note: ja hoor, geef mij maar weer de schuld.

Waar gaat Gintama over?

Gintama speelt zich af in de Edo periode (1700 – 1870) van Japan. Dat zou je niet zeggen met alle moderne snufjes die je tegenkomt in de serie. Zo vind je gewoon televisies bij de mensen thuis, frisdrankautomaten op straat, vliegtuigen en alle moderne snufjes die wij ook kennen. Er zijn zelfs aliens. Een mengelmoes van een oud en nieuw Japan, zeggen we dan maar! Het verhaal volgt de leden van Yorozuya: een klusjesbedrijf onder leiding van Sakata Gintoki.

Deze anime is gebaseerd op de gelijknamige manga geschreven en getekend door Hideaki Sorachi. In 2003 probeerde Sorachi’s uitgever hem over te halen om een nieuwe serie te maken vanwege een programma over de Shinsengumi. Zijn oorspronkelijke idee was echter om een serie te schrijven die geïnspireerd was op Harry Potter.

Na verschillende discussies en een poging om de Shinsengumi serie te schrijven, gaf hij op. Hij nam dat wat hij had van het script en veranderde dat. Dit werd de pseudo-historische science fiction serie Gintama.

Fan-art van Elizabeth uit Gintama gemaakt door Silerna.
Fan-art van Elizabeth uit Gintama (met schattige Poesie ernaast) door Silerna.

De Yorozuya

Het hoofdpersonage Sakata Gintoki is een samurai die met ‘pensioen’ is. Hij doet niets liever dan luieren in zijn huurwoning boven de pub van Otose. De Shounen Jump moet gelezen worden. Toch zal hij de huur moeten betalen en de boodschappen doen – een voorraad aardbeienmelk is een must. Dus heeft hij een klein bedrijfje genaamd ‘Odd Jobs Gin’. Hij doet letterlijk verschillende klusjes die anderen niet willen doen.

Gintoki woont niet alleen. Zijn huisgenoten zijn Kagura, een oersterk tienermeisje en Shinpachi Shimura, een nerd en ‘dramaqueen’. Shin heeft altijd commentaar op de capriolen van Gin, Kagura en andere personages. Maar eigenlijk is dat wel te begrijpen 🤔

Overige personages

Gintama zit boordevol andere kleurijke personages. Zo heb je “Zura ja nai, Katsura da!” met zijn vreemde vriend/eend (???) Elizabeth. Blijkbaar komen er harige benen onder het pak uit 😖.

Daarnaast is de politie niet te missen…ehh, de Shinsengumi om precies te zijn. Met onder andere de leider Gorilla – oh nee, sorry, Isao Kondo, de mayonaise verslaafde Toshiro Hijikata en de sadistische Sougo Okita.

Non-stop parodieën

Gintama neemt andere anime en ook zichzelf geregeld op de hak. Zo is er de terugkerende grap dat Shinpachi alleen zijn bril is.

Yamazaki Sagaru, die altijd een tennisracket bij zich heeft, is een onhandige spion van de Shinsengumi. De grap is dat hij graag als personages van The Prince of Tennis cosplayed. Ook Naruto, Dragon Ball en andere bekende anime komen voorbij.

In Gintama kunnen de grappen kunnen echt niet gek genoeg zijn. Zoals de beruchte Neo Armstrong Cyclone Jet Armstrong Canon 😅😅😅.

Geweldige stemacteurs

Het succes van Gintama is ook te danken aan het fantastische optreden van de stemacteurs. De zilverharige Gintoki wordt ingesproken door Tomokazu Sugita. Je kent zijn stem misschien ook van Kyon in ‘The Melancholy of Haruhi Suzumiya’. Een van zijn recentere rollen is Rudeus Greyrat in ‘Mushoku Tensei: Jobless Reïncarnation’.

Hij verdient alle respect, want Gintoki kan gillen zeg… en nog vaak ook! 😂

Gintama heeft een verhaal. Echt waar!

Geloof het of niet, in alle grappen en grollen ligt een verhaallijn verborgen. Een loopt een rode draad door het verhaal waar je pas echt wat van merkt, wanneer je zo’n 50 afleveringen bent gepasseerd. Vanaf aflevering 58 komen er geregeld serieuze arcs. De verandering in toon in is vaak zeer verrassend, maar de actie is altijd heel goed.

Gintama telt 367 afleveringen. Moet je nog beginnen en vind je dat een intimiderend aantal, begin dan met de eerste twee Gintama films. De eerste film, Gintama: The Movie gaat over de eerste paar serieuze afleveringen, de Benizakura Arc.

Movie 2 is Gintama: The Final Chapter – Be Forever Yorozuya. Hoewel dit klinkt als de laatste film, blijkt dat achteraf niet zo te zijn. De titel was puur om kijkers van de serie te plagen. Wél gaat deze film over het verleden van Gintoki.

Editor’s note 2: als die films je niet overhalen om de rest van de serie ook te kijken, dan weet ik het niet meer 😩

Gintama kijkgids (als je sneller de serie wilt kijken)

Dit is handig mocht je aan deze lange serie beginnen. We raden je aan om hem helemaal te kijken. Zeker vanaf aflevering 58 wordt de komedie ook steeds beter. Zonder de komedie zijn deze serieuze afleveringen minder impactvol!

Maar we begrijpen het ook als je het geduld er niet voor kan opbrengen. Hier staan dus alle belangrijke Gintama story arcs op een rij. Ook handig als je een keer wil rewatchen!

 • Introductie – afleveringen 1 t/m 57: deze afleveringen zijn er om de wereld en de personages te introduceren;
 • Benizakura Arc – aflevering 58 t/m 62: dit zijn de eerste echt serieuze afleveringen in de serie. Deze afleveringen zijn ook gebruikt voor Gintama Movie 1;
 • Afleveringen 69 t/m 71 & 76 t/m 81: twee half-serieuze arcs die nieuwe personages introduceren;
 • Aflevering 83 introduceert de Shogun, en in iedere aflevering is hij hilarisch;
 • Shinsengumi Crisis Arc – afleveringen 101 t/m 105;
 • Yoshiwara in Flames Arc – afleveringen 139 t/m 146;
 • Red Spider Arc – afleveringen 177 t/m 181;
 • Four Devas Arc – afleveringen 210 t/m 214;
 • Baragaki Arc – afleveringen 244 t/m 247;
 • Courtesan of a Nation Arc – afleveringen 257 t/m 261; door veel fans beschouwd als de beste arcs in de serie;
 • Afleveringen 271, 271 en 279 t/m 281 zijn enkele belangrijke afleveringen voor het verhaal en serie finale.

Vanaf aflevering 300 kun je het beste gewoon alles kijken. Het tempo gaat omhoog en er is veel actie richting het einde van de serie, aflevering 367. Sterker nog, als je toch zin hebt om alle overgeslagen afleveringen te kijken, kan je dat beter vóór aflevering 300 doen. Hier volgt namelijk zo’n enorme plottwist die alles verandert.

Na afleverin 367 is er dan ook nog de tweedelige special ‘Gintama: The Semi-Final’ en de film ‘Gintama The Very Final’. Deze breien toch écht een eind aan deze fantastische komedie shounen serie.

Waar wacht je nog op? Als je tot hier gelezen hebt, is het nu echt tijd om Gintama te kijken!


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken.

Geef de fooi deze keer niet aan ons, maar aan Silerna.

Dankjewel o((>ω< ))o

Lees ook:


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Silerna

Hobby illustrator met een eigen comic. Groot manga fan en verschijnt zo nu en dan met een blog. Bezoek haar portfolio: www.silerna.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: