Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Kemono Friends: de onverwachte winter hit

Kemono Friends
Je zou misschien denken dat het tweede seizoen van KonoSuba erg populair zou zijn, of Miss Kobayashi’s Maid Dragon. Dat kan kloppen, maar beide heb ik nog niet gekeken. De grootste hit blijkt uit een heel onverwachte hoek te komen. Ik heb het over Kemono Friends. Zelfs de makers niet gerekend op die grote populariteit. Ik was wel benieuwd naar het waarom, dus heb ik de serie gekeken.

Kemono Friends is een anime gebaseerd op een gelijknamige smartphone game uit 2015, die niet eens zo heel veel aandacht trok. De animatie is geproduceerd door een onbekende studio (Yaoyoeozu), met de 3-D CG techniek. Iets wat je gewoonlijk alleen bij korte anime ziet. Daar valt verder ook niet veel meer om over te vertellen.

En toch word deze serie veel genoemd op Twitter. De eerste aflevering werd op Nico Nico Douga meer dan een miljoen keer bekeken. De intro stond vierde in de Amazon Japan hitlijst. What’s all the big deal?

Waar gaat het over?

Een meisje komt terecht op een vlakte. Ze is nog nauwelijks bewust van de vreemde plek waar ze is beland, of ze wordt besprongen door…een meisje? Het meisje draagt een jurkje met panterprint en heeft oren. Of is het een dier? Na deze vreemde aanvaring stelt het kat-meisje zich voor als ‘Serval-chan’. Ze is één van de vele dierlijke ‘Friends’ die in het ‘Japari Park’ leven. Serval vraagt wat voor soort ‘Friend’ het nieuwe meisje is. Als die aangeeft het niet te weten, doopt ze haar tot ‘Kaban-chan’ (letterlijk: tasje).

De twee besluiten om naar de bibliotheek van het park te gaan om uit te zoeken wat voor soort dier Kaban-chan is. Daarvoor moeten ze wel dwars door het park heen, langs allerlei verschillende regio’s met eigen klimaten. Allemaal net zoals in een echt dierenpark. Ze ontmoeten allerlei verschillende soorten Friends: de kraanvogel, de olifant, de otter en zelfs een idolengroep bestaande uit vijf pinguïn soorten.

Kemono Friends voor alle kinderen.

Dit klinkt heel erg als een typische serie voor kinderen. Het heeft een educatief karakter, je leert veel over het dierenrijk en van een aantal dieren worden allerlei interessante weetjes verteld. Ik was dan ook eigenlijk niet van plan om meer dan drie afleveringen van Kemono Friends te kijken. Ik vond het eigenlijk best geinig en het verhaal was verrassend meeslepend, ondanks dat het antwoord op Kaban-chan’s zoektocht voor mij al snel duidelijk was. De anime is zelfs een beetje spannend.

Japari Park is een post-apocalyptisch dierenpark, zo blijkt. Mensen zijn uitgestorven en door het magische ‘Stardust’ dat uit een vulkaan komt, krijgen dieren hun menselijke uiterlijk. De vermenselijkte dieren houden echter wel grotendeels hun oorspronkelijke instinkt, en dat resulteert in een heel gevarieerd set personages met allemaal unieke karakters. Daarnaast verschijnen er monsters in het park die het leven van de dieren bedreigen.

De serie is dus geschikt voor álle kinderen!

Stabiele animatiekwaliteit, catchy intro blijft hangen.

Kemono Friends

Hoewel de serie door de 3-D CG ‘goedkoop’ oogt, heb ik er verder eigenlijk nauwelijks iets op aan te merken. Het went al gauw, en de animatiekwaliteit blijft voor zover ik heb gezien wel gelijk. Dat wil in duurdere producties (denk aan Attack on Titan) onder de druk van tijd en gebrek aan mankracht nog weleens een probleem zijn.

De intro ‘Youkosu Japari Park’ (Welkom in Japari Park), dat je zojuist kon luisteren, blijft voortdurend in mijn hoofd hangen. Nog even en ik kan het hele lied uit mijn hoofd meezingen. Grappig tijdens de karaoke ;).

Kemono Friends spreekt veel interesses aan.

Zo heel speciaal is de anime niet. Waarom is het dan zo populair? In mijn ogen valt de populariteit lastig te verklaren. Er zijn wel meer anime met schattige meisjes en een avontuurlijk verhaal. Aan de andere kant is dat nou juist de reden dat het zo goed is ontvangen.

De serie heeft verschillende genres in één gestopt. Of je nu houdt van slice-of-life series met een hoog ‘moe’ gehalte, of avontuurlijke reisverhalen met schattige dieren… er is voor ieder wat wils. Kemono Friends bevat ook een beetje actie, humor en er is ruimte voor fantasie. Fanservice is weggelaten, om het kindvriendelijk te houden. Een brede doelgroep aanspreken was ook de intentie van regisseur Tatsuki.

Soms heb je het af en toe gewoon nodig.

Blijkbaar heeft de mens soms een anime als Kemono Friends nodig in het leven. In mijn drukke dagen als blogger en student, was dit een zeer plezierige anime om te kijken tijdens het avondeten. Geen moeilijk verhaal, maar met vrolijke dierenmeisjes die een glimlach op je gezicht bezorgen.

Kemono Friends kun je kijken op Crunchyroll.

Bewaren

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: