Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Light novel: hapklaar leesvoer voor de korte Nederlandse zomer

light novel sword art online
Met prachtig zomerweer is het van de gekken om binnen te gaan zitten. In mijn geval ruil ik mijn tv-scherm in voor een tablet of fysiek boek om te gaan lezen. Meestal is dat boek dan een manga, maar de laatste dagen houdt de light novel serie Kagerou Daze mij zoet.

Als je in een winkel of bij een conventie dealer tussen de manga’s aan het neuzen bent, zul je wellicht af en toe een boekje tevoorschijn trekken en misschien denken: ‘iew, te veel letters!’. Dat was dus – in veel gevallen – een light novel dat je in je handen had. In het Japans spreekt men van ‘raito noberu’ (ライトノベル).

Deze boekjes zijn even groot en dik als een manga, en er bestaan vaak meerdere delen van. Een light novel serie heeft soms óók een manga versie, dus de kans dat beide versies dan naast elkaar staan is groot.

Veel bekende anime gebaseerd op een light novel.

Tegenwoordig  lijkt het een trend te zijn dat anime series gebaseerd zijn op een light novel. Dit is echter niet nieuw. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen die niet alleen van nu zijn:

  • Sword Art Online
  • No Game no Life
  • Log Horizon
  • Durarara!!
  • Bakemonogatari
  • Angel Beats
  • The Devil is a Part-Timer!

Het is een voor Japan unieke vorm van een roman of novelle. Ze worden gekenmerkt doordat ze gepaard gaan met Doorgaans bevatten ze manga illustraties. De genres lopen uiteen van romantiek en schoolleven tot spanning en avontuur.

Light novels werden eind jaren ’70 en ’80 populair. The Heroic Legend of Arslan van Yoshiki Tanaka is een populaire light novel reeks die begon in 1986 en nu nog niet af is! Een light novel is vooral – maar niet exclusief – gericht scholieren en jongvolwassenen. Qua tekst vult dit leesvoer wat meer 😉

Vlot leesbaar, maar smaakt altijd naar meer

In de volumes die ik tot nu toe heb gelezen (Zaregoto 1, Kagerou Daze 1 en 2) waren er vier à vijf hoofdstukken, die relatief kort zijn en makkelijk te lezen. Met mijn eigen leestempo ben ik in een halfuurtje door één zo’n hoofdstuk heen gemiddeld.

Een goede light novel zorgt er echter voor dat elk hoofdstuk smaakt naar meer. Ik lees makkelijk één volume per dag uit, als ik daar de tijd voor zou krijgen. Het is dan fijn om te weten dat je nog wel meer delen te lezen hebt.

Als je van manga én (of) van gewone leesboeken houdt, raad ik je zeker aan om eens een light novel te lezen. Deze boekjes neem je immers ook makkelijk mee naar het strand!

Heb jij een light novel (of meer) gelezen? Welke was dat? Vertel het ons!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: