Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Boogiepop and Others tegen de gevaren van onze wereld

Boogiepop and Others anime review

Boogiepop and Others is een mysterieuze horror anime waar je jouw ogen niet van af kunt houden. Vrij letterlijk, want anders mis je iets. Ik hou van dit soort series, die je niet altijd meteen begrijpt. Sterker nog, ik keek de serie twee keer voordat ik deze recensie schreef!

De eerste keer dat ik een anime zag die een totaal a-chronologische vertelstructuur heeft, was dat de Monogatari Series. En dat is nu één van mijn favoriete anime ooit. Het verhaal begint soms bij het einde en het perspectief van waaruit het verteld wordt wisselt steeds. Deze complexe schrijfstijl kan verwarrend zijn, maar zorgt er wel voor dat je jouw aandacht moet investeren in het verhaal. Dat heeft zo zijn eigen charme.

Op de Shinyo Academy gaan er allerlei geruchten rond over een bovennatuurlijk wezen. Dat wezen is Boogiepop, een shinigami (doden god) die mensen vermoord wanneer ze op hun mooist zijn. Weinigen weten zijn ware identiteit. Een beschermer die, tussen periodes van rust, zich manifesteert als het alter ego van Touka Miyashita. Zij neemt het op tegen ‘de vijanden van de wereld’. Wanneer er verschillende meisjes mysterieus verdwijnen, ontwaakt Boogiepop. Maar, er is een kwaadaardig wezen dat zich schuilhoudt op de academie. Wachtend op het geschikte moment om toe te slaan.

Boogiepop and Others, gebaseerd op een invloedrijke light novel

De anime serie is gebaseerd op een light novel van Kouhei Kadono (verhaal) en Kouji Ogata (illustraties): Boogiepop wa Warawanai. In het Engels vertaalt dat zich naar Boogiepop Never Laughs. Als je het mij vraagt een betere titel als ‘Boogiepop and Others’. Hoe dan ook, is het een heel belangrijke novelle serie. Sterker nog, het was één van de eerste light novels. De boeken inspireerden andere schrijvers zoals Nisio Isin (Zaregoto Series, Monogatari Series). Studio Madhouse produceerde de anime met Shingo Natsume als regisseur.

Sfeervolle surrealisme en mystiek

Boogiepop and Others is een fascinerende anime met een complex vertelstructuur. Je wordt in het midden van een reeks gebeurtenissen gegooid zonder veel uitleg. In principe is de serie verdeeld in vier delen die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben. Echter, kun je alle gebeurtenissen als puntjes met elkaar verbinden. De meeste antwoorden worden pas op het einde gegeven.

De anime is redelijk goed wat betreft de kwaliteit van animatie en tekenstijl. Ik was gelijk weg van het kleurenpalet en hoe dat de sfeer van de serie heel erg bepaalt. Er hangt vaak een eigenaardige kalme sfeer in de serie, die je een gevoel van dreiging geeft. Ik weet niet precies hoe ik het moet beschrijven, maar de soundtrack draagt daar ook enorm aan bij. De soundtrack vind ik het beste van de hele anime.

Tegelijkertijd is de animatie op sommige momenten ernstig onder de maat. Vooral bij de korte actiescènes in het begin van de serie. Van Madhouse anime mogen we toch wel wat meer verwachten. Zelfs wanneer actie niet de focus is van de serie.

Dialoog is alles in Boogiepop and Others

In plaats daarvan leunt het verhaal sterk op dialoog. Het verhaal vormt zich via de gesprekken tussen de personages. De serie filosofeert er ook lustig op los. Onderwerpen zoals relaties, gevoelens, herinneringen en het verleden zijn hier aan de orde. De serie bekijkt deze thema’s heel bewust via verschillende personages. Mensen beleven situaties immers allemaal vanuit een ander perspectief. Het is vervolgens aan de kijker om te interpreteren wat Boogiepop and Others je probeert te vertellen.

De personages in Boogiepop zijn uniek in de zin dat ze geen van alle stereotype anime karakters hebben. Ze hebben geen opvallende, gekke persoonlijkheden en dat is precies de bedoeling. De serie focust op, onder andere, de menselijke psyche; hoe dat acties kan beïnvloeden en hoe gebeurtenissen ons kunnen veranderen. Ik vond het soms wel lastig om alle verschillende personages uit elkaar te houden. Dat is ook een reden waarom je tijdens het kijken van de serie moet blijven opletten.

Must watch voor Monogatari fans!

Doordat je de anime zo intensief moet volgen, zal niet iedereen dit leuk vinden. Als je houdt van psychologische thrillers en mysteries, en dialoog intensieve verhalen dan is het wel wat voor jou. Fan van de Monogatari Series? Dan is het zeker een must watch! Ik zag heel duidelijk hoe Monogatari Series hierdoor is beïnvloed. (als ik tijd heb zal ik die serie ook een keer recenseren)

Wil je de eerste vijf afleveringen zien? Boogiepop and Others is op vrijdag te zien tijdens Anime Con 2019. Of kijk de volledige serie via Crunchyroll!

Opening


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: