Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Made in Abyss: schoonheid van onheilspellende diepte

Made in Abyss anime review

Schreeuwen naar je tv scherm omdat er in een serie of film iets gebeurd wat je totaal niet zag aankomen? Made in Abyss deed precies dat met me. Ik heb alle emoties gevoeld en ben geëindigd met totale verwondering. Dit is in mijn ogen anime op zijn best. Dat moest ook wel zo zijn als makers van deze serie eerder hebben gewerkt aan Your Name en enkele Ghibli films. Een anime die mij nog steeds kippenvel bezorgt als ik de soundtrack beluisterd. Lees dit review niet, kijk de anime!

De Abyss is een enorme schacht – volgens de Wiki meer dan 20.000 km diep, die 1900 jaar geleden werd ontdekt. De schacht is in 7 lagen verdeeld, maar een groot deel ervan is onbekend terrein. Alleen heel uitzonderlijke ‘cave raiders’, avonturiers die de schacht onderzoeken, maken het tot de laagste delen van de Abyss.

Een mysterieus krachtveld voedt het leven tot zelfs in de diepere lagen. Er heerst een bijzonder ecosysteem met uiteenlopende flora en fauna. Dat krachtveld brengt echter ook een nadeel met zich me. Omhoog klimmen uit de schacht is zwaar. En hoe dieper, hoe zwaarder. Men spreekt van de ‘Curse of the Abyss’. Hoe dieper je gaat, hoe kleiner de kans dat je ooit nog terug kan.

Het verhaal van Riko en Regu.

Made in Abyss volgt het meisje Riko. Ze is de dochter van Lyza the Annihilator, een ‘White Whistle’. Dat is de hoogste rang die je maar kan hebben als ‘cave raider’. Riko wil in haar voetsporen treden, maar als leerling mag ze niet verder dan de eerste laag van de Abyss.

Tijdens een van haar zoektochten in de Abyss wordt ze aangevallen door een monster die daar leeft. Ze wordt op spectaculairwijze gered door ‘een lazerstraal’. Even later vind ze in de Abyss een bewusteloze jongen. Ze neemt de robotjongen mee naar het weeshuis waar ze woont, en hij wordt snel in de groep. Regu geeft haar ook de ultieme kans om haar zoektocht naar haar moeder te starten. Maar zijn ze allebei zich wel goed genoeg bewust van de gevaren van de Abyss?

Made in Abyss anime review

Made in Abyss is de beste anime van de afgelopen zomer.

Eigenlijk wil ik liever geen reviews schrijven van series die hier niet legaal te zien zijn. Ik heb liever dat je na het lezen direct kan doorklikken om de anime te zien. Maar soms maak ik een uitzondering. Omdat het moet. Omdat ik vind dat zo’n serie juist legaal beschikbaar moet komen. Mensen weten niet wat ze missen!

De beste van de zomer? Ik vind van wel. De beste van het jaar? Dat moet nog blijken, maar één ding staat vast: Made in Abyss is een fantastische anime. De hele introductie doet een beetje af als één van de vele avonturen anime series die er al zijn. Maar laat je daar niet te veel door beïnvloeden.

Want: niets is wat het lijkt. Je merkt het gauw genoeg. Mijn emoties gingen tijdens het kijken alle kanten op.

Van de makers van Your Name en andere anime hits.

Veel namen op de staff lijst van Made in Abyss zijn al bekenden in de industrie. Regisseur Masayuki Kojima ken je misschien niet van naam, maar één van zijn bekendste anime Monster wel. Key animator Kou Yoshinari werkte eerder aan Steamboy. Kazuhika Kise was ofwel animatie regisseur ofwel key animator voor Ghost in the Shell (1995) én Your Name.

En heb ik al gehad over Osamu Masuyama? Deze man werkte aan de achtergronden van films zoals Howl’s Moving Castle, Spirited Away en Your Name. Sound director You Yamada werkte eerder ook aan….Your Name.

Made in Abyss anime review

Er is zo veel gedaan om de wereld als echt te laten voelen.

Wat kan er nou nog beter zijn voor een anime serie? Een resultaat waarin alles ook werkelijk klopt. De regie, de animatie, de soundtrack en de scripts zaten ongelooflijk goed in elkaar. Er is zo veel gedaan om de wereld waarin het zich afspeelt, ook als echt te laten voelen.  Heel verwonderlijk. Het landschap is zo adembenemend dat je er wel wil zijn….totdat je weet wat er nog meer schuilgaat in de diepte.

Daarbij speelt visuele directie een cruciale rol. Veel lange shots van het landschap, meestal verticaal genomen, brengen sfeer en een gevoel van realisme. Er was voldoende tijd om je te laten verwonderen door de anime wereld alleen. Dan is er ook nog de nederzetting die rondom de schacht is opgetrokken. Alles duizelingwekkend dicht bij de rand. Smalle straatjes. Een verticale(!) schoolklas. Eigenlijk zeg ik al te veel. Je moet het gewoon zelf zien om het te geloven.

Overtuigende personages.

En geloven, dat doe je. Dat komt ook door de personages die heel goed geschreven zijn. Om te beginnen komt de nieuwsgierige en vrolijke Riko sympathiek over. Ze weet heel veel over de Abyss, misschien wel meer dan ze op haar leeftijd zou moeten weten. Maar dat toont aan hoe groot haar passie is om de diepte van de Abyss in te gaan. Tegelijk heeft ze ook de kinderlijke naïviteit.

Reug daarentegen is de mysterie zelve. Waar komt hij vandaan? Helemaal uit de diepte? En waarom is hij naar boven gekomen? Hij weet het zelf ook niet en dat maakt hem al een intrigerend personage. Hij is veel minder zelfverzekerd in zijn schoenen dan Riko, maar is wel ontzettend sterk. Dat maak je al op uit de eerste ogenblikken dat je hem ziet. (Verder vind ik hem ongelooflijk schattig. Kijk zijn karakterdesign dan!)

De hoofdpersonages zijn overtuigend genoeg om ook de bijrollen te laten schitteren, ook al zie je sommige maar heel even.

Made in Abyss

Met de geluidsregisseur van Your Name!

Tenslotte vind ik de soundtrack ook prachtig. Het klopt allemaal precies en als je eenmaal weet dat de geluidsregie gedaan werd door You Yamada, tevens geluidsregisseur voor Your Name, dan valt het kwartje wel. Moet ik nog meer zeggen? Oh jah, de Australiër Kevin Penkin heeft de muziek gecomponeerd.

De Abyss maakt een bijzondere, harde wereld

Sommige reviewers verspreid over het web bekritiseren ‘fanservice’ in deze serie. Hè, wat? Hebben ze het over die ene keer dat ze voor straf in een ‘SM-houding’ aan het plafond werd gestrikt? Of die keren dat Reg per ongeluk Riko in haar blootje ziet en bloost? Hmm….. als je de context van de hele anime bekijkt zie ik niet in waarom je dat zou moeten denken. Het vertelde mij meer dat ondanks alles het twee gewone kinderen zijn.

En die straf? Ja, die vond ik ook bizar… maar dat is lang niet zo erg als de Vloek van de Abyss…geloof mij maar. Hier moet ik dan ook gelijk bij waarschuwen dat dit écht geen serie is voor jonge, gevoelige kijkers!!

Anime op zijn best.

Made in Abyss zal ik me nog lang blijven herinneren. Dit is in mijn ogen anime op zijn best. Visueel adembenemend en tegelijkertijd een ijzersterk verhaal. Meeslepend, verwonderend en heftig tegelijk. Oh, ik hoop zo dat er nog meer van deze serie komt. Ik heb werkelijk genoten (en gejankt)!

Heb jij deze gave anime al gezien? Vertel wat jij ervan vond in de comments!

Bewaren

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

2 reacties

  1. Max schreef:

    Vraagie
    Waar heb je het gekeken? Ik will get al maanden kijken maar kan niks vinden.

Vermeldingen

  • Yasumi
  • Max

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: